Imire familie project, Zimbabwe

Imire familie project, Zimbabwe

Het project kort samengevat

 • Plaats: Wedza, Zimbabwe
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: natuurbehoud project voor families
 • Duur: 1 – 4 weken
 • Leeftijd: ouders meerderjarig, kinderen minimaal 5 jaar oud
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtige omgeving
 • Transfertijd: 2 uur
 • Klik hier voor de reviews over dit project
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Belangrijk: Vanaf oktober 2023 zijn er geen cheetah's meer bij Imire
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Imire

In 1975 zwierven zo’n 10.000 zwarte neushoorns over de Zambezi-vallei van Zimbabwe (dit is nu een UNESCO World Heritage Site). Tijdens de late jaren ’80, op het hoogtepunt van de neushoorn stroperij in Zuidelijk Afrika, besloot het Ministerie van ‘National Parks and Wildlife’ om de resterende 120 zwarte neushoorns onder te brengen bij Private Game Reserves. Imire bood hun expertise aan en kreeg de zorg over zeven verweesde baby neushoorns in de leeftijd van vier tot zes maanden.

Op dit moment zijn er vier zwarte neushoorns in het park, twee mannelijke en twee vrouwelijke neushoorns en het fokprogramma wordt voortgezet. De neushoorn worden  in een boma (behuizing) geplaatst tijdens de nachten en overdag kunnen ze worden gevonden in het park, genietend van de zon.

Naast de zwarte neushoorns is Imire ook de thuisbasis van witte neushoorns, olifanten, leeuwen en buffels, evenals een aantal antilopen waaronder de zeldzame Sable antilopen, de Blesbok, de Kudu, de Zebra, de Giraffe, de gnoes, krokodillen en nijlpaarden. Bij dit project zal je betrokken worden bij het werken met de zwarte neushoorns. Daarnaast werk je met olifanten en ervaar je hoe het leven binnen  een Afrikaans wildpark is.

Familievrijwilligerswerk met neushoorns en olifanten 

Dit vrijwilligersprogramma met neushoorns en olifanten is een unieke kans om je gezin mee te nemen op het avontuur van hun leven! Educatie over natuurbehoud en dieren in het wild maakt deel uit van het programma. Dit familie vrijwilligersprogramma is de kindvriendelijke variant van het populaire Rhino & Elephant Volunteer Project en organiseert activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden.

Vrijwilligerswerk met de hele familie is een geweldige manier om met je kinderen Afrika te ontdekken, dit in een veilige, natuurlijke omgeving. Je komt dicht bij iconische dieren in het wild, werkt hard met elkaar en je maakt deel uit van een bijzonder project. Imire biedt een uniek vrijwilligersproject voor gezinnen met kinderen van 5 jaar en ouder om bedreigde dieren in het wild te helpen beschermen voor de toekomstige generaties en kennis over natuurbehoud over te dragen op de lokale gemeenschappen.

Het familieprogramma is ongelooflijk divers; je werkt met dieren, helpt bij gemeenschapsprojecten, bezoekt lokale dorpen en werkt in het reservaat en leert nieuwe vaardigheden. Elke activiteit waarbij je betrokken raakt, hoe klein ook, maakt echt een verschil!

Taken

Gezinnen die bij Imire vrijwilligerswerk doen zullen betrokken zijn bij een verschillende  activiteiten, zoals:

 • Werk onder veilige omstandigheden in de natuur waar je naast de neushoorns en olifanten een overvloed aan andere dieren in het wild vindt
 • Volg neushoorns en cheeta's met behulp van telemetrie en leer over deze geweldige dieren van ervaren gidsen, die ook ervaren zijn in het omgaan met kinderen
 • Bezoek een lokale Shona-familie bij hen thuis en leer over hun cultuur en het dagelijks leven in Zimbabwe
 • Leer Zimbabwaanse maaltijden koken, liedjes zingen en je voeten te bewegen bij traditionele dansen!
 • Doe mee aan spannende teambuildingactiviteiten en leer meer over overlevingsvaardigheden en bushcraft
 • Maak je handen en kleren vies door leuk en fysiek werk te doen in de natuur!
 • Loop mee met de olifanten en geniet van de rust van één zijn met de natuur

Als gezin zal je dichtbij en veilig in het hart van de Afrikaanse bush wonen en het dagelijkse leven ervaren op een particulier neushoornreservaat. Vvrijwilligers en hun gezin, met kinderen van 14 jaar en ouder worden meestal ondergebracht bij de volwassen vrijwilligers, op een van de mooie vrijwilligerslocaties.

Als de kinderen jonger zijn dan 14 jaar, zullen ze hun best doen om je apart of met andere gezinnen, met kinderen in de zelfde leeftijd, te begleiden, met een eigen gids en met activiteiten die zijn afgestemd op de leeftijden en interesses van de ouders en van de  kinderen. Dit is niet altijd mogelijk en is afhankelijk van andere boekingen.

Cheeta's

In 2021 werden twee in gevangenschap geboren mannelijke cheeta's geïntroduceerd in het reservaat als onderdeel van een internationaal programma. De cheeta's lopen nu vrij rond in het reservaat en vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij het volgen en observeren van hun gedrag, het volgen van hun bewegingen en het vastleggen van hun jachttempo.

Overige taken zijn:

 • De beide cheeta's zijn uitgerust met volghalsbanden en je leert de telemetrieset te gebruiken en de sporen en tekenen van cheeta-activiteit in de bush te identificeren
 • Je verzamelt en voert observatiegegevens in over hun gedrag, voedingsgewoonten en territoriuminrichting 
 • Het bewaken van de gezondheid en algehele toestand van de cheeta 's
 • De lokale bevolking meer vertellen over het belang van het behoud van cheeta's 
 • Het monitoren van het gedrag van de cheeta's is van cruciaal belang voor het bevorderen van het begrip van hoe je met succes een gevangen cheeta opnieuw kunt verwilderen

Wat maakt dit project uniek?

Met niet meer dan 12 mensen in een groep heb je genoeg tijd en ruimte om contact te maken met de medewerkers van Imire, met de dieren en met de betoverende Afrikaanse bush. Je zult in een mum van tijd deel uitmaken van de familie Travers die in Imire wonen.  
Als gezin zul je veilig leven in het hart van het reservaat, omringd door dieren in het wild. Zo verlaat je je 
drukke leven thuis en neem je de tijd om te genieten van de rust en sereniteit die zo uniek zijn voor Afrika. 

Survival vaardigheden voor kids (en ouders)

Om te kunnen overleven in de bush leer je ook:

 • vuur te maken in de bush 
 • Navigeren met behulp van de bomen, luchten en sterren 
 • Het maken van een  touw, een hengel en andere essentiële overlevingsitems! 
 • Leer je meer over eetbare planten en bomen, en hun traditionele medicinale toepassingen 
 • Werk je als een team om groepsuitdagingen te bereiken

Tijd bij de lokale community

Het belang van het beschermen van dieren in het wild wordt gedeeld met plattelandsgemeenschappen en 
schoolkinderen, dit om de toekomst van de dieren in Afrika veilig te stellen, met name die van de zwarte neushoorn. Tijdens je verblijf:

 1. Bezoek je een lokale Shona-familie in hun woning en leer je over hun cultuur en het dagelijks leven
 2. Dompel jezelf onder in de Shona-cultuur; leer sadza en nyama koken, liedjes zingen en dans je mee op traditionele dansen 
 3. Sport je mee met de lokale kinderen bij voetbal-, korfbal- of volleybalwedstrijden 
 4. Bezoek je de Markwe-grotten en leer je meer over de eeuwenoude schilderingen van de Bosjesmannen 
 5. Klim je naar de top van Kasteel Kopje en leer je meer over de rijke geschiedenis van Imire

Vrije tijd

In je vrije tijd kun je gaan vissen en kanoën, of een natuurwandeling maken om Imire verder te ontdekken. Als je van wandelen houdt kunnen ze ook uitstapjes naar de berg Wedza regelen. Er is ook de mogelijkheid om te gaan paardrijden in de bush.
Ook kun je een chauffeur regelen om je gezin naar Harare te brengen om de markten en winkels te bezoeken. Er is helaas geen betrouwbaar openbaar vervoer van het reservaat naar Harare. 

LOCATIE

Imire in Wedza, Zimbabwe ligt ongeveer 1,5 uur ten oosten van de hoofdstad Harare (een afstand van 105 kilometer).

EISEN

De ouders dienen bij dit project meerderjarig te zijn en zijn verantwoordelijk voor hun minderjarige kinderen. De leeftijd van de kinderen is minimaal 5 jaar oud. Daarnaast verkeren de ouders en kinderen in een goede conditie en kunnen de ouders zich goed redden in het Engels.

FLEXIBILITEIT

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

ACCOMMODATIE

Gezinnen met kinderen van 14 jaar en ouder zullen worden ondergebracht bij de volwassen vrijwilligers. Gezinnen met kinderen jonger dan 14 jaar worden meestal apart van de hoofdgroep ondergebracht en 
hun vrijwilligersactiviteiten, maaltijden, voertuigen en gids zijn gescheiden van de reguliere vrijwilligers. 

Er zijn twee accommodaties bij Imire. De kamers worden gedeeld. Er zijn comfortabele eenpersoonsbedden met beddengoed aanwezig (dekbedden, kussens en extra dekens voor de winter!). Douches en toiletten worden gedeeld en er is warm water. In de gemeenschappelijke ruimtes zijn stopcontacten voor elektrische apparaten aanwezig.

MAALTIJDEN

Er worden dagelijks drie huisgemaakte maaltijden geserveerd op basis van zelfbediening. Vegetarische en beperkte veganistische opties zijn op verzoek beschikbaar. Houd er rekening mee dat het moeilijk is om aan zeer specifieke voedingsbehoeften te voldoen (bijvoorbeeld gluten-, zuivel- of tarwe-intolerantie). In dit geval moet je zelf speciaal voedsel meenemen. Drinkwater wordt opgepompt uit een boorgat en is veilig en schoon om te drinken en te drinken

HOE ER TE KOMEN?

Vlieg naar Johannesburg, Zuid-Afrika en boek een aansluitende vlucht naar Harare (de hoofdstad van Zimbabwe). Er zijn ook rechtstreekse vluchten naar Harare via Emirates, KLM, Ethiopian Airlines en Kenya Airways. Mochten we je kunnen helpen bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

PRIJZEN 

Prijs per persoon per week: € 900

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Gedeelde accommodatie
 • Alle transportkosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Assistentie van de projectcoördinator

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Harare
 • Limonade en sterke drank
 • Was service

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Dit project start iedere MAANDAG.

Je dient aan te komen in Harare de maandagdat je project begint. Zorg ervoor dat je vlucht in Harare aankomt voor 15.00 uur. Je zal worden opgehaald op het vliegveld van Harare en naar de accommodatie worden gebracht. Mocht je op een andere dag aankomen dan betaal je extra USD 100.

Je kan natuurlijk ook een dag eerder aankomen en bij een accommodatie in de buurt van het vliegveld verblijven. Wij hebben een lijst met bettrouwbare accommodaties.

Op een andere dag aankomen is niet mogelijk in juni, juli en augustus. Vertrek naar huis is ook op een maandag, je kan een vlucht boeken die vertrekt op maandag na 12.00 uur. Je bent om ongeveer 10.00 uur op de luchthaven. 

Verschillende startdata zijn al vol, neem contact met ons op om te vernemen wanneer er beschikbaarheid is in 2024.

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. Klik hiervoor Public Holidays in Zimbabwe in 2024.

BESCHIKBAARHEID

Dit Imire familie project is altijd snel volgeboekt. Tijdig boeken wordt aangeraden. Mocht je het boekingsformulier invullen dan kan het zijn dat er een datum beschikbaar staat die helaas wel al vol is. Dit omdat er met verschillende internationale vrijwilligersorganisaties wordt gewerkt.  Neem voor het boeken van dit project contact met ons op voor de beschikbaarheid.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, kies dan de 1e van de maand waarin je witl deelnemen aan het project. We nemen dan contact met je op om de juiste start- en vertrekdatum door te spreken.

DOWNLOADS

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Mocht je meer foto's willen zien van het project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten en programma's veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI) en Imire.

 

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.