Leo Africa project, Zuid-Afrika

Leo Africa project, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

 • Plaats: Abelana Game Reserve, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Type project: natuurbehoud/conservation project
 • Duur: 2 - 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project voor vrijwilligers met een passie voor wildlife en conservation in een malariavrij gebied
 • Update: reserveer snel je plaats, bepaalde periodes zijn al volgeboekt, neem contact met ons op om de mogelijkheden om deel te nemen aan dit project door te spreken!
 • Leerbedrijf ID = 100455038
 • Belangrijk: dit is een non-smoking project
 • Landeninformatie Zuid-Afrika, reisadvies Zuid-Afrika

Het LEO Africa conservation project

LEO Africa staat voor Limpopo Eco Operations. LEO Africa is verantwoordelijk voor het monitoren van wildlife in het Abelana Game Reserve, vooral gericht op leeuwen, neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels, cheeta's en hyena's. Er wordt nauw samengewerkt met het Park Management en met Veterinery Services, met als prioriteit de fauna en flora. Een gebalanceerd ecosysteem vergroot de kwaliteit van leven van dieren. Er is een groot respect voor de dieren en hun gedrag en er wordt geprobeerd de dieren niet te storen en ze alleen te observeren.

Dit project is na Corona vanaf het nulpunt in het Abelana Game Reserve van start gegaan in juni 2022. Alle dieren dienen in kaart te worden gebracht, ID kits moeten worden aangemaakt en de gewoontes van dieren moeten worden eigen gemaakt.

Een belangrijk doel van dit conservation project is het voorkomen van stroperij en de bescherming van de neushoorns in het park. Er zijn verschillende plekken uitgerust met camera's voor identificatie maar ook om veiligheidsredenen. Er wordt gekeken naar afwijkende sporen, laag vliegende helikopters en er wordt vanuit strategische punten geobserveerd. Alle activiteiten komen in een maandelijks rapport voor het Park Management. Die op deze manier beslissingen kan nemen over het management van de ecosystemen in het park.

Het prachtige wildreservaat is eigendom van de Mashishimale-gemeenschap en wordt beheerd door een ervaren team van Rangers in samenwerking met LEO Africa.

Activiteiten conservation project

Dit project is gericht op het monitoren van wildlife, natuurbehoud (conservation) en anti-stroperij activiteiten, je krijgt te maken met:
 • Autoritten in de jeep om de dieren te monitoren
 • Natuurbehoud activiteiten
 • Camera bewaking
 • Bush wandelingen
 • Anti-stroperij activteiten
 • Microflight vlucht
 • Het inenten, samen met een dierenarts, van groot wild
 • Excursies naar het Kruger National Park en de Panorama Route
 • Werken met drones
 • Het vangen van groot wild
 • Vuur controle

Tweemaal daags zal je met de lokale gidsen in de 4x4 op zoek gaan naar groot wild. Vertrek is om 05.30 uur in de ochtend. In de middag wordt er om 15.30 uur vertrokken. Er wordt geobserveerd, data genoteerd en foto's gemaakt (ter identificatie). Er wordt gekeken naar het gedrag van de dieren, de locatie, de verplaatsingen, voedsel voorkeuren, gezondheid en interactie met andere dieren.

Buiten in het veld wordt er gezorgd voor het ecosysteem door goed Reserve Management, zoals het herstellen van wegen, het verwijderen van onkruid, 'game capture' en erosie controle.

Camera's zijn zeer belangrijk voor het monitoren van dieren en om stroperij tegen te gaan. Iedere maand worden er heel veel foto's en video's bekeken. Door middel van 'bush walk' ontdek je sporen, nieuwe gebieden en verborgen dieren.  Je zal ook een nacht of nachten in de bush doorbrengen om het anti-stroperij team te ondersteunen. Ook zie je dan dieren die overdag niet waar te nemen zijn.

Er is de unieke mogelijkheid om over het park te vliegen in en microvliegtuig. Ook worden er drones ingezet tegen stroperij. Ook zal je worden betrokken bij gecontroleerde vuren om zo grassen te verwijderen of parasieten. Als laatste kan je ook worden betrokken bij 'game capture'. Dit gebeurt om verschillende redenen. Dit kunnen medische redenen zijn, of het feit dat dieren worden verkocht of om de populatie uit te dunnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dart pistolen om de dieren te verdoven.

Je rol als vrijwilliger

Bij dit LEO Africa project heb je de mogelijkheid een actieve rol te spelen bij natuurbehoud / conservation initiatieven en meer te leren over dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Vrijwilligers spelen een essentiële rol bij dit project.

Ze bieden ondersteuning op 3 fronten:
 1. In het veld. Hier word je betrokken bij het verzamelen van data en ID foto's om de dieren te monitoren. Daarnaast zijn er natuurbehoud activiteiten zoals het herstellen van wegen, het opruimen van afval, het verwijderen van onkruid. Ook behoren tot de werkzaamheden; game capture, animal darting (op verzoek van de dierenarts). Er zijn wandelingen door de bush en je ondersteunt anti-stroperij acties.
 2. Op de basis. Hier help je mee met het koken van de maaltijden, het invoeren van data en onderhoud aan het kamp.
 3. Economisch. LEO Africa ondersteunt het Park Management gratis. Hiervoor zijn ze afhankelijk van vrijwilligers. Het geld van de vrijwilligers wordt ingezet om het project draaiende te houden (aanschaf van camera's, accommodatie, computers, auto's, etc.).

Voor wie is dit LEO Africa conservation project?

Dit is een prachtig project voor vrijwilligers met een passie voor natuurbeheer en wildlife. Als vrijwilliger dien je in een goede conditie te zijn en een enthousiasme hebben voor lichamelijk werk. Game drives duren 5 - 6 uur per dag. Observaties van dieren duren soms wel een uur, dus je dient veel geduld te hebben. Vrijwilligers komen vanuit alle delen van de wereld en zijn tussen de 18 - 75 jaar oud. Op zondagen ben je vrij, er zijn dan geen game drives, maar wel vaak fence patrol. Eenmaal per week wordt er een avond doorgebracht in een lokaal restaurant. Iedere dag is anders, waarbij je geen garantie krijgt dat je iedere dag de Big Five zult zien.

Locatie

Je verblijft in het prachtige Abelana Game Reserve, een 15.000 hectare groot gebied wat een Private Game Reserve is. Het ligt dicht bij Phalaborwa en het Kruger National Park in de provincie Limpopo.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Belangrijk is dat je een goede conditie hebt. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

Praktische informatie

Accommodatie

Het rustieke huis is groot, licht en volledig ondergedompeld in de natuur met een grote tuin. Je hebt er het genoegen om 's nachts naar hyena's en jakhalzen te luisteren en 's ochtends kun je de zon zien opkomen boven de bergen. De tuin heeft een klein dompelbad en een braai om op zondagavond rond het vuur te koken. Er is ook een schaduwrijke pagode met hangmatten voor als de dag te warm wordt of je gewoon wilt ontspannen.

Vrijwilligers verblijven in slaapzalen met gedeelde badkamers. Elke kamer is uitgerust met vier een-persoonsbedden of twee stapelbedden. De kamers zijn ruim eze proberen dames en heren gescheiden te houden voor de privacy. Er is één badkamer per kamer.
Vergeet niet om je eigen handdoek en slaapzak mee te nemen, wel zijn er lakens, dekens en kussens, maar geen dekbed.

Een tweepersoonskamer met eigen badkamer is op verzoek en tegen een kleine toeslag beschikbaar en onder voorbehoud van beschikbaarheid.​

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en avondeten zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. Op de meeste dagen zal je een lunchpakket meekrijgen.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar de luchthaven OR Tambo, Johannesburg in Zuid-Afrika. Aankomst is op zondag vertrek is ook op zaterdag.  Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van het project. De prijs van een transfer van OR Tambo in Johannesburg naar het project is niet bij de prijs inbegrepen. De kosten bedragen ZAR 1500 enkele reis op een dinsdag en ZAR 2500 op de overige dagen. Dit dien je contant aan het project te betalen.

Prijzen 

2 weken: € 1470

3 weken: € 2010

4 weken: € 2550

5 weken: € 3080

6 weken: € 3590

7 weken: € 4100

8 weken: € 4590

9 weken: € 5080

10 weken: € 5550

11 weken: € 5990

12 weken: € 6450

De prijzen staan vermeld in euro's. De prijzen kunnen wijzigen, dit vanwege de grote fluctuaties in de koers van de ZAR.

De prijs is exclusief transferkosten. De transferkosten bedragen ZAR 1500 bij aankomst op zondag (enkele reis) en ZAR 2500 bij aankomst op overige dagen. Klik hier voor de koers van de ZAR. Bij deelname aan dit project betaal je geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Gedeelde accommodatie
 • Alle transportkosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Assistentie van de projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Johannesburg
 • Limonade en sterke drank
 • Was service
 • Transferkosten

Startdata en aankomsttijden

Het project loopt van iedere zondag tot en met zaterdag.

Je dient op zondag aan te komen op het vliegveld OR Tambo, Johannesburg voor 11.00 uur. Je transfer naar het project vanaf het vliegveld in Johannesburg wordt geregeld, dit is een rit van ongeveer 6,5 uur rijden met een Minibus. De transferkosten bedragen ZAR 1500 bij aankomst op zondag (enkele reis) en ZAR 2500 bij aankomst op overige dagen.

Er wordt echter aangeraden om op zaterdag aan te komen op OR Tambo. Je kan dan een nacht boeken bij de Sunrock Guesthous in Johannesburg. Ze bieden gratis transfer van- en naar het vliegveld, hebben gratis WiFi en ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Ook is er een restaurant om 's avonds te eten. De tranfer naar het project is dan op zondag met een Minibus.

De transfer per minibus is alleen mogelijk iedere 2e week. Neem contact met ons op voor de juiste data.

WIl je niet 6,5 uur in de auto zitten dan kan je ook een vlucht naar Hoedspruit boeken. Ook dien je een vlucht Hoedspruit te boeken als de minibus niet rijdt.

Mocht je landen op de luchthaven van Hoedspruit dan bedragen de transferkosten ZAR 1200.

Je verblijft eindigt op zaterdag. Bij vertrek naar huis kan je een vlucht boeken die na 20.30 uur vertrek vanaf OR Tambo. Dit omdat je bij de meeste internationale vluchten drie uur voor vertek aanwezig dient te zijn. Je kan er ook voor kiezen wederom te overnachten in Johannesburg en een vlucht naar huis op zondag te boeken.

Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt! Check ook voor het boeken van een ticket of er op de gewenste startdatum nog plaats is om deel te nemen aan het project. Dit  project is altijd snel volgeboekt.

Mocht je het boekingsformulier willen invullen, kies dan voor de 1e van de maand waarin je wilt vertrekken. We nemen dan contact met je op om de juiste aankomst en vertrekdatum door te spreken.

Let op! na het boeken van dit project ontvang je een boekingsformulier en een medische vragenlijst om in te vullen. Laat de medisch vragenlijst ondertekenen door je huisarts.

Beschikbaarheid

Dit LEO Africa project is altijd snel volgeboekt. Tijdig boeken wordt aangeraden. Mocht je het boekingsformulier invullen dan kan het zijn dat er een datum beschikbaar staat die helaas wel al vol is. Dit omdat er met verschillende internationale vrijwilligersorganisaties wordt gewerkt. Neem voor het boeken van dit project contact met ons op voor de beschikbaarheid. Het project is al vol in mei 2024.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

 

Mocht je meer foto's willen zien van het project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten en programma's veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI) en Leo Africa.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.