Drakensberg Conservation Project, Zuid-Afrika

Drakensberg Conservation Project, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

  • Plaats: KwazuluNatal, Zuid-Afrika
  • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
  • Project: natuurbehoud project 
  • Duur: 2 weken
  • Leeftijd: 18 jaar - 65+ (goede conditie vereist)
  • Voertaal bij het project: Engels
  • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
  • Dit project is altijd vrij snel volgeboekt. Vermeld kan worden of er nog plaats is voor een vrouwelijke of mannelijke vrijwilliger. Dit in verband met de kamerindeling
  • Dit project wordt meestal gecombineerd met het Wildlife Act Natuurbehoud project. Klik hier voor dit project
  • Landeninformatie Zuid-Afrika, reisadvies Zuid-Afrika
  • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Drakensberg Conservation Project, Zululand, Zuid-Afrika

Het Southern Drakensberg Conservation Project is het meest recente natuurbehoudsproject van Wildlife ACT dat zich richt op het monitoren van bedreigde en ernstig bedreigde gieren. En op verschillende andere prioritaire soorten en werkzaamheden op het gebied van natuurbehoud. Het werk voor het behoud van gieren omvat het monitoren van nesten en het beheer van de nesten plus de monitoring van gierveilige voedsellocaties, het beheer van een langetermijnonderzoek met cameravallen en diverse ondersteunende werkzaamheden aan de grenzen van de beschermde gebieden. Dit omvat controle van uitheemse planten en noodhulp bij problemen die verband houden met gieren en andere prioritaire soorten. Een belangrijke focus van het project ligt op het implementeren van natuurbeschermingsinspanningen voor de kwetsbare Kaapse gier en de ernstig bedreigde lammergier. 

Het Maloti-Drakensberg Park staat op de Werelderfgoedlijst in KwaZulu-Natal en is een van de vijf grootste beschermde gebieden in Zuid-Afrika en vormt een van de laatste bolwerken voor verschillende bedreigde diersoorten. Het Southern Drakensberg Conservation Project is sterk gericht op het behoud van gieren en helpt bij het behoud van de twee in het gebied broedende gierensoorten in Zuid-Afrika, namelijk de lammergier en de Kaapse gier. 

De Drakensbergen zijn een broedplaats voor deze bedreigde vogels. Het team bewaakt en beheert gierveilige foerageerplekken en nesten door middel van actieve onderzoeken, cameravallen en monitoring op de grond. Gieren zijn een hoeksteensoort die verschillende fundamentele ecosysteemdiensten levert, waaronder het terugdringen van ziekten.

Locatie 

Het Maloti-Drakensberg Park, dat op de Werelderfgoedlijst staat, staat bekend om zijn spectaculaire natuurlijke landschap, zijn belang als toevluchtsoord voor vele bedreigde en endemische soorten en om zijn rijkdom aan rotsschilderingen gemaakt door het San-volk over een periode van 4000 jaar. De Heritage Site beslaat een oppervlakte van 249.313 ha en is daarmee het grootste beschermde gebiedscomplex langs de Grote Escarpment van Zuid-Afrika.

Het landgoed strekt zich uit langs het grootste deel van de zuidwestelijke grens van KwaZulu-Natal met Lesotho en biedt een essentieel toevluchtsoord voor meer dan 250 endemische plantensoorten en de bijbehorende fauna. Het bevat ook bijna alle resterende subalpiene en alpiene vegetatie in de provincie KwaZulu-Natal, inclusief uitgestrekte wetlands op grote hoogte. Het uKhahlamba Drakensberg Park is geïdentificeerd als een belangrijk vogelgebied en vormt een cruciaal onderdeel van het endemische vogelgebied van de Lesotho Highlands.

Het Southern Drakensberg Conservation Project omvat ook gericht natuurbehoudswerk in de bufferzone rondom het erfgoed, waarbij een beroep wordt gedaan op de steun van lokale gemeenschappen. Als gevolg hiervan vinden een aantal activiteiten van het project plaats op lokale boerderijen, waardoor exclusieve toegang tot Wildlife ACT wordt geboden.

Taken:

Bij het Southern Drakensberg Conservation Project kunnen vrijwilligers verwachten betrokken te raken bij natuurbehoudswerk voor bedreigde diersoorten in het gebied. Vanwege de aard van het project kunnen de activiteiten behoorlijk fysiek zijn, met veel wandelmogelijkheden naar prachtige en schilderachtige bergachtige gebieden. De primaire verantwoordelijkheden zijn onder meer: 

  1. ​​Monitoring van gierennesten: Vrijwilligers moeten de verschillende nestplaatsen in het gebied in de gaten houden, wat vaak betekent dat ze naar bergachtige gebieden moeten trekken, en dat vaak lange uren met zich meebrengt om de activiteit op de broedplaatsen te identificeren en te monitoren. Dit gebeurt alleen tijdens de actieve broedmaanden, van mei tot november
  2. Veilige voederplaatsen voor gieren: Er zullen vrijwilligers nodig zijn om te helpen bij het transport van karkassen naar veilige voederplaatsen voor gieren. Dit kan op elk moment gebeuren en vrijwilligers moeten bereid zijn om binnen een mum van tijd te verhuizen. De locatie moet worden beheerd en oude karkassen moeten vervolgens naar de zijkant worden verplaatst als er een nieuw karkas naar de locatie wordt gebracht. Af en toe zijn monitoringsessies voor gierhuiden nodig om de activiteit op de locaties te monitoren. Ook de cameravallen op de voerplaatsen moeten onderhouden worden, waarbij batterijen en geheugenkaarten vervangen moeten worden. Eenmaal terug in het huis moeten de camerabeelden worden gedownload, samen met foto's van getagde gieren die worden gecatalogiseerd voor soortmonitoring op lange termijn
  3. Langdurig cameravalonderzoek: Er zijn vrijwilligers nodig om te helpen bij het beheer van het langetermijncameravalonderzoek dat ze in het gebied uitvoeren. Dit onderzoek omvat lange dagen wandelen in de afgelegen bergachtige gebieden, op zoek naar, het opzetten en onderhouden van cameravalstations. Het beheer van dit onderzoek omvat het vervangen van de batterij en de geheugenkaart, het opruimen van de begroeiing rond de cameraval om een ​​duidelijk beeld te geven van de passerende dieren en het voorkomen van valse triggers en, terug in het kamp, ​​het downloaden en catalogiseren van de beelden van de cameraval
  4. Ondersteuning van beschermde gebiedsgrenzen: Af en toe zijn ze verplicht om te reageren op noodsituaties, waaronder gieren en andere prioritaire diersoorten, zoals verwondingen, vergiftigingen en conflicten met menselijke dieren in het wild. Deze situaties variëren, maar ze bieden ondersteuning door snel te reageren en uiteindelijk zowel de betrokken soort als in het geval van conflicten met wilde dieren te helpen door oplossingen voor het probleem te bieden. In sommige gebieden dringen buitenaardse planten het Werelderfgoed binnen en het lokale team werkt aan het beheersen van dit probleem in specifieke vooraf geïdentificeerde kwetsbare ruimtes

Bij het project wordt samengewerkt met een aantal partners

Het Southern Drakensberg Conservation Project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Wildlife ACT, het Drakensberg Conservation Initiative en Ezemvelo KZN Wildlife. Dit project vergroot actief de inspanningen voor het behoud van wilde dieren in de zuidelijke Drakensbergen, met een grote nadruk op het behoud van gieren, maar ook op prioritaire soortenmonitoring en ondersteuning van de grens van beschermde gebieden. 

De werkzaamheden van het project omvatten het monitoren van broedplaatsen op de Werelderfgoedlocatie en de omgeving, het beheren en onderhouden van veilige voedsellocaties voor gieren in de bufferzones rondom de locatie, en het uitvoeren van een langetermijnonderzoek naar het vangen van camera's op afstand in het Maloti-Drakensberg Park, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Locatie. In nauwe samenwerking met Ezemvelo KZN Wildlife en de Universiteit van KwaZulu-Natal (UKZN) zal het Southern Drakensberg Conservation Project nuttige informatie opleveren voor gebruik bij het beheer en de beleidsvorming binnen het Werelderfgoed en de omliggende gebieden. Ander werk van het project betreft de bestrijding van uitheemse planten en noodhulp bij problemen die verband houden met gieren en andere prioritaire soorten. 

Een tweede aspect betreft het uitvoeren van een langetermijnonderzoek met cameravallen om robuuste voorspellingen mogelijk te maken over de status en de overvloed van de verschillende aanwezige soorten. Dit onderzoek zal de nodige langetermijninzichten opleveren in de gezondheid van het ecosysteem en de huidige soortenstatus binnen dit UNESCO-werelderfgoed.

Hoogtepunten van dit Wildlife Act project

  • Werk bij een gerenommeerd natuurbehoud project
  • Richt je op de gieren
  • Maak onderdeel uit van een internationaal team van vrijwilligers
  • Verblijf in het kleurrijke KwazuluNatal (Zululand)

Code of Conduct

Als je aankomt bij het project word je gevraagd de Volunteer Code of Conduct te lezen en te ondertekenen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je altijd degelijk gekleed gaat. Ook kan je een waarschuwing krijgen als je een dier te dicht nadert in zijn/haar comfort zone. Dit zijn dus de regels die bij het project gelden.

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. De maximum leeftijd voor deelname is 65 jaar. Een goede conditie is een vereist. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project. Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.

Praktische informatie

Accommodatie

De accommodatie beschikt over een tweepersoonskamer. Daarnaast is er een douche, toilet, gemeenschappelijk eetkamer en keuken. Alle accommodaties bij de Wildlife Act projecten zijn basic. Houdt hier rekening mee bij je keuze. Vraag ons om foto's van de accommodaties.

Maaltijden

Vrijwilligers ontvangen drie maaltijden per dag.

Hoe er te komen?

Je vliegt eerst naar Johannesburg, dan dien je een vlucht te boeken naar Richard's Bay in Zuid-Afrika (vliegtijd ongeveer 1,5 uur). Aankomst is op zondag of op maandag. De voorkeur gaat uit naar aankomst op zondag op de luchthaven van Richard's Bay. Hier overnacht je dan bij een Bed and Breakfast in de buurt van de luchthaven. We verstrekken je een lijst met een vijftal accommodaties die je gratis op maandag naar de luchthaven brengen. Dit dient voor 12.50 te zijn. Hier word je dan op maandag opgehaald door een medewerker van Wildlife Act. Je kan overnachten tegen een gereduceerd tarief.

Er zijn een aantal vluchten op zondag vanaf Johannesburg naar Richard's Bay die aankomen op zondag om:

Het is ook mogelijk om op maandagochtend in Richard’s Bay aan te komen, de vluchten komen aan om 07:25 AM of 09:15 AM. Later aankomen op maandag is niet mogelijk. Je dient voor 12.30 op de luchthaven te zijn.

Vertrek is ook op maandag. De vluchten die je kan boeken vertrekken na 12.55 uur. Boek niet eerder een vlucht, je wordt rond 11.30 uur afgezet op het vliegveld.

Belangrijk is dat je de juiste vlucht boekt. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer kosten te betalen. Check voor het boeken van de vlucht met ons je vluchtgegevens.

Sommige vrijwilligers reizen vanuit Durban naar Richard’s Bay. Je kan dan de Greyhound bus nemen. Die vertrekt om 07.15 uur uit Durban en arriveert om 10.05 in Richard’s Bay. Je wordt dan opgehaald bij de McDonalds.

Tranferkosten van Richard’s Bay naar het project bedraagt ZAR 2600 per persoon.

Prijzen 

Onderstaande prijzen zijn exclusief airport transfer.

2 weken: € 950

Bij deelname aan dit project betaal je geen boekingskosten, geen hoogseizoen toeslag of reserveringskosten. Boven op deze prijs dien je nog transportkosten te betalen. Hierover vind je meer info onder het kopje "hoe er te komen".

Wat is bij de prijs inbegrepen?

  • Drie maaltijden per dag
  • Verblijf in de vrijwilligersaccommodatie
  • Begeleiding door het lokale team
  • Training
  • Beddengoed (geen handdoeken)
  • Schoonmaak service

Niet bij de prijs inbegrepen

  • Vlucht naar Richard's Bay
  • Transferkosten Richard's Bay naar het project
  • Verzekeringen
  • Telefoon/internet
  • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks

Startdata en aankomsttijden

Het project start op vaste data op maandag, gedurende het hele jaar. Je dient op zondag of maandag aan te komen op het vliegveld van Richard's Bay. Neem voor het boeken van een vlucht contact met ons op voor de juiste aankomsttijden of zie boven 'hoe er te komen?'. Let op de juiste vluchtnummers. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer te regelen.

De startdata in 2024 zijn op:

8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.

Ieder jaar vindt er een 'staff meeting' plaats. Dit betekent dat je als vrijwilliger deze dagen doorbrengt in St. Lucia. De kosten voor verblijf zijn voor eigen rekening (er wordt een speciaal tarief aangeboden). In St. Lucia zijn er verschillende mogelijkheden voor excursies, zoals: paardrijden, kajakken, boottochten, bezoek aan een Zulu dorp, etc.

EINDE JAAR Workshop voor medewerkers: 19 & 20 november 2024.

DE STARTDATA IN 2025 ZIJN OP:

6 en 20 januari, 3 en 17 februari, 3, 17 en 31 maart, 14 en 28 april, 12 en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus, 1, 15 en 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 en 22 december 2025.

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure over dit Wildlife Act project

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project

Fotogalerij

Mocht je meer foto's wensen te ontvangen van de accommodatie of van het Zululand project, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.