Wildlife Act luipaarden project, Zuid-Afrika

Wildlife Act luipaarden project, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

 • Plaats: KwazuluNatal, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: natuurbehoud project op het gebied van luipaarden
 • Duur: 2 - 12 weken (in blokken van 2 weken)
 • Leeftijd: 18 jaar - 65+
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
 • Dit project is altijd vrij snel volgeboekt. Vermeld kan worden of er nog plaats is voor een vrouwelijke of mannelijke vrijwilliger. Dit in verband met de kamerindeling
 • Dit project wordt meestal gecombineerd met het Wildlife Act Natuurbehoud project. Klik hier voor dit project
 • Landeninformatie Zuid-Afrika, reisadvies Zuid-Afrika
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Wildlife Act Luipaarden project, Zululand, Zuid-Afrika

Wildlife ACT  is officieel gecontracteerd door de internationale "Wild Cat" organisatie Panthera, om onderzoek te doen in Zuid-Afrika naar de luipaarden met behulp van camera's .

Dit onderzoek is het grootste onderzoek naar luipaarden in zijn soort in de wereld waar samen met provinciale parken wordt gewerkt om het management te informeren hoe het behoud van de luipaarden te verbeteren.

Dit project heeft als doel om gegevens te verzamelen over trends in de luipaard bevolking,  om zo beslissingen van het management te sturen en de effecten van maatregelen te beoordelen. Vrijwilligers helpen met de bewaking van luipaarden in KwaZuluNatal. Het gaat om het opzetten, onderhouden en uitlezen van de camera's op verschillende locaties, het controleren van de SD-kaarten en vastleggen van gegevens evenals het helpen met identikits voor elk dier indien nodig.

Vrijwilligers helpen ook mee met het verzamelen van foto's van niet-prioritaire soorten (zoals de zwarte en witte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, wilde honden, etc.). Vrijwilligers kunnen dit project combineren met het Endangered Species Conservation project. Klik hier voor het project.

Het luipaarden onderzoek vindt plaats in verschillende Game Reserves in KwazuluNatal o.a. in hte Somkhanda Game Reserve, The Eastern Shores Section of iSimangaliso Wetland Park, Ithala Game Reserve, Manyoni Private Game Reserve, Mkhuze Game Reserve en HluhluweiMfolozi Park.

Focus

De belangrijkste focus bij dit project omvat het opzetten en uitlezen van de motion sensor camera's op verschillende locaties. Met het team vrijwilligers en rangers controleer je elke camera locatie binnen het reservaat. Op elke plek zal het team de camera's controleren om te zien of dat de camera's actief zijn en nog steeds goed zijn aangesloten (de camera's kunnen zijn gestoten door nieuwsgierige dieren). Het team zal de batterijen te vervangen en de beelden downloaden van de camera's op een USB-apparaat om later uit te werken. Er kan ook een noodzaak zijn om bepaalde vegetatie te verwijderen om zo belangrijke gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige dieren.

In de gekozen reservaten worden er 30 camera's geplaatst die zowel de linker- als de rechterkant van het dier registreren. Het gebied waar gecontroleerd wordt beslaat 100 - 120 km2. Elke onderzoek duurt 50 dagen. Hierna kan naar een ander gebied worden verhuisd.

Taken:

 • het ophangen en controleren van camera's
 • het onderhouden van de camera gebieden
 • het downloaden van de informatie
 • het maken van ID-kits
 • het maken van foto's van overige dieren in dit gebied

De bovenstaande taken worden gedurende vier dagen per week uitgevoerd. Het downloaden van de camera gegevens duurt 4 - 7 uur. Hierna worden de beelden gecatalogiseerd. Je hebt 2 dagen per week vrij.

Bij het project wordt samengewerkt met een aantal partners. zoals:
 • WWF (Wereldnatuurfonds)
 • Endangered Wildlife Trust (EWT)
 • The Wildlands Conservation Trust
 • Ezemvelo KZN Wildlife
 • Panthera

Iedere dag is anders…

Iedere dag in de 'bush' is anders. Er wordt ook wel gezegd 'This is Zululand, not Disneyland!'. Soms is het lastig om de dieren te vinden, soms zie je de 'Big 5' op één ochtend. Het is zeker geen safari, dit is werken! Maar het is iedere dag werken in een prachtige omgeving waarbij je onderdeel bent van prachtig natuurbehoud initiatief.

Je kan 2, 4, 6, 8, 10 of 12 weken deelnemen aan dit project. Als je 2 weken bij het project verblijft dan zal je bij slechts één Game Reserve werkzaam zijn. Iedere twee weken extra dat je verblijft kan je doorbrengen bij een ander Game Reserve.

Wacht niet te lang met het boeken van dit project, des te groter is de kans dat je geplaatst wordt bij het Game Reserve van je voorkeur. Het kan zijn dat één of meerdere Game Reserves vol zitten. Je kan een voorkeur aangeven, maar je je krijgt geen enkele garantie dat je bij je voorkeuren geplaatst wordt! Er wordt met name gekeken waar hulp het meest nodig is. Ook een dagindeling kan wijzigen doordat men moet inspelen op bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld stroperij) In Afrika geldt: wees flexibel.

Hoogtepunten van het Wildlife Act project

 • Werk bij een gerenommeerd natuurbehoud project
 • Richt je op de luipaarden
 • Maak onderdeel uit van een internationaal team van vrijwilligers
 • Verblijf in het kleurrijke KwazuluNatal (Zululand)

Belangrijk!

Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf bij het project. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.).

Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild. Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Dit betekent niet dat er zich dieren in hokken bevinden.

Alle dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur. Natuurlijk  kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren zoals de cheetah. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden. Het is echter geen dierentuin.

Locatie

Het Zululand project bevindt zich aan de oostkust van Zuid-Afrika. Zululand is de afkorting van KwazuluNatal een provincie in Zuid-Afrika. Het Zululand project bevindt zich in het noordelijk deel van KwazuluNatal, met name aan de kust. Zululand staat bekend om zijn oude tradites en kleurrijke cultuur. Een prachtig gebied om in te verblijven.

Code of Conduct

Als je aankomt bij het project word je gevraagd de Volunteer Code of Conduct te lezen en te ondertekenen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je altijd degelijk gekleed gaat. Ook kan je een waarschuwing krijgen als je een dier te dicht nadert in zijn/haar comfort zone. Dit zijn dus de regels die bij het project gelden.

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project. De maximum leeftijd van deelname is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.

Praktische informatie

Accommodatie

Bij dit project kan je verblijven bij een vijftal verschillende accommodaties. De meeste accommodaties beschikken over een tweepersoonskamer. Daarnaast is er een douche, toilet, gemeenschappelijk eetkamer en keuken. Alle accommodaties zijn basic. Het HiP reservaat is het meest basic. Houdt hier rekening mee bij je keuze. Vraag ons om foto's van de accommodaties.

Maaltijden

Vrijwilligers ontvangen drie maaltijden per dag.

Hoe er te komen?

Je vliegt eerst naar Johannesburg, dan dien je een vlucht te boeken naar Richard's Bay in Zuid-Afrika (vliegtijd ongeveer 1,5 uur). Aankomst is op zondag of op maandag. De voorkeur gaat uit naar aankomst op zondag op de luchthaven van Richard's Bay. Hier overnacht je dan bij een Bed and Breakfast in de buurt van de luchthaven. We verstrekken je een lijst met een vijftal accommodaties die je gratis op maandag naar de luchthaven brengen. Dit dient voor 12.50 te zijn. Hier word je dan op maandag opgehaald door een medewerker van Wildlife Act. Je kan overnachten tegen een gereduceerd tarief.

Er zijn een aantal vluchten op zondag vanaf Johannesburg naar Richard's Bay die aankomen op zondag om:

Het is ook mogelijk om op maandagochtend in Richard’s Bay aan te komen, de vluchten komen aan om 07:25 AM of 09:15 AM. Later aankomen op maandag is niet mogelijk. Je dient voor 12.30 op de luchthaven te zijn.

Vertrek is ook op maandag. De vluchten die je kan boeken vertrekken na 12.55 uur. Boek niet eerder een vlucht, je wordt rond 11.30 uur afgezet op het vliegveld.

Belangrijk is dat je de juiste vlucht boekt. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer kosten te betalen. Check voor het boeken van de vlucht met ons je vluchtgegevens.

Sommige vrijwilligers reizen vanuit Durban naar Richard’s Bay. Je kan dan de Greyhound bus nemen. Die vertrekt om 07.15 uur uit Durban en arriveert om 10.05 in Richard’s Bay. Je wordt dan opgehaald bij de McDonalds.

Tranferkosten van Richard’s Bay naar het project bedraagt ZAR 2600 per persoon.

Prijzen 

Onderstaande prijzen zijn exclusief airport transfer.

2 weken: € 1740

4 weken:  € 2839

6 weken:  € 3938

8 weken:  € 5037

10 weken:  € 6137

12 weken:  € 7236

Bij deelname aan dit project betaal je geen boekingskosten, geen hoogseizoen toeslag of reserveringskosten. Boven op deze prijs dien je nog transportkosten te betalen. Hierover vind je meer info onder het kopje "hoe er te komen".

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Drie maaltijden per dag
 • Verblijf in de vrijwilligersaccommodatie
 • Begeleiding door het lokale team
 • Training
 • Beddengoed (geen handdoeken)
 • Schoonmaak service

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vlucht naar Richard's Bay
 • Transferkosten Richard's Bay naar het project
 • Verzekeringen
 • Telefoon/internet
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Frisdrank en alcoholische dranken en snacks

Startdata en aankomsttijden

Het Zululand project start op vaste data op maandag, gedurende het hele jaar. Je dient op zondag of maandag aan te komen op het vliegveld van Richard's Bay. Neem voor het boeken van een vlucht contact met ons op voor de juiste aankomsttijden of zie boven 'hoe er te komen?'. Let op de juiste vluchtnummers. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer te regelen. Je kan alleen in blokken van 2 weken boeken, het is niet mogelijk om een oneven aantal weken bij het project te verblijven.

De startdata in 2024 zijn op:

8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.

Ieder jaar vindt er een 'staff meeting' plaats. Dit betekent dat je als vrijwilliger deze dagen doorbrengt in St. Lucia. De kosten voor verblijf zijn voor eigen rekening (er wordt een speciaal tarief aangeboden). In St. Lucia zijn er verschillende mogelijkheden voor excursies, zoals: paardrijden, kajakken, boottochten, bezoek aan een Zulu dorp, etc.

De data die zijn vastgesteld voor de Wildlife ACT-stafvergaderingen zijn dit jaar op: 

MID-YEAR Staff Workshop: maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 juli 2024. 
Dit is van invloed op vrijwilligers die boeken voor de 2 weken die beginnen op maandag 8 juli en eindigen op maandag 22 juli 2024. 

EINDE JAAR Workshop voor medewerkers: dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 december 2024. 
*Dit heeft betrekking op vrijwilligers die boeken voor de 2 weken die beginnen op maandag 25 november en eindigen op maandag 9 december 2024.

Downloads

Download hier de Engelstalige brochure over dit Wildlife Act project

Klik hier voor de Facebookpagina van dit project

Fotogalerij

Mocht je meer foto's wensen te ontvangen van de accommodatie of van het Zululand project, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.