Kenmerk: zeer goed georganiseerd project op het gebied van natuurbehoud op 5 verschillende locaties in KwazuluNatal, (oostkust) Zuid-Afrika
Dit project is altijd vrij snel volgeboekt. Vermeld kan worden of er nog plaats is voor een vrouwelijke of mannelijke vrijwilliger. Dit in verband met de kamerindeling (waarbij ook wordt gekeken naar leeftijd)
Bij dit project kan je werkzaam zijn bij verschillende Game Reserves in Zululand in het noordelijk deel van KwazuluNatal, (oostkust) Zuid-Afrika.
Dit zijn de volgende Game Reserves:
Hluhluwe-iMfolozi Park (HIP)
Manyoni Private Game Reserve
Tembe National Elephant Park
Het Thembe Elephant Park / Zululand
Gelegen in noordelijke Zululand, grenzend aan de grens van Mozambique ligt het Tembe Nationale Elephant Park. Het park is bekend om het feit dat er meer dan 200 van 's werelds grootste olifanten leven. Deze olifanten zijn de laatste inheemse kudde in KwazuluNatal en omvatten de legendarische 'Tuskers'. (Tuskers zijn olifanten wiens enorme slagtanden meer dan 40-45 kg wegen.) In Tembe vind je 'Isilo', die op 60 + jarige leeftijd de grootste Tusker in zuidelijk Afrika is.
Tembe bestaat uit 30.000 hectare land, eigendom van de Tembe stam. Nkosi (Chief) Mzimba Tembe schonk het land zodat dit Game Reserve kon ontstaan. Het wordt beheerd door de Tembe stam, terwijl de kostbare bio-diversiteit wordt beheerd door Ezemvelo KZN.
Het is het thuis van een rijke verscheidenheid van dieren, waaronder de 'Big 5' . Er zijn ook nijlpaarden en verschillende soorten antilopen, alleen helaas geen cheetah's.
Als vrijwilliger verblijf je in het research kamp. Hier zijn drie houten cabine's geplaatst met een apart douche en toilet gebouw en de mogelijkheid je was te doen. Er is een gemeenschappelijke keuken en zitkamer.
Zululand Rhino Reserve (ZRR) ligt in de Msunduzi vallei in het noorden van Zululand. Het reservaat heeft meer dan 70 diersoorten en een grote diversiteit aan vogels. Het ZRR is opgericht in 20014 toen 17 landeigenaren hun hekken lieten verwijderen om zo een 'Big 5' reservaat op te richten gericht op het behoud van bedreigde diersoorten. Naast de 'Big 5' zijn er cheetha's, giraffen, zebra's, wilde honden, wildebeesten, verschillende aap soorten, etc.
ZRR is door het WWF (Wereldnatuurfonds) gekozen als de plek om de bedreigde zwarte neushoorn uit te zetten in het wild. In 2005 gebeurde dit voor het eerst.
De focus bij dit project ligt bij de neushoorn, de wilde hond, de cheetah en de olifant. Het volgen van de dieren gebeurt door camera toezicht.
Als vrijwilliger bij ZRR woon je in een groot huis in het reservaat. Je deelt samen met een andere vrijwilliger een kamer. Er is een grote kamer en een patio buiten waar je heerlijk kunt eten. Buiten is de solar douche. Dit is het enige project zonder internet, hier is men mee bezig.
Hluhluwe-Imfolozi Park (HiP) / Zululand
Hluhluwe-Imfolozi werd opgericht in 1895 en is één van de oudste Game Reserves in Zuid-Afrika. Het is ook nog eens een heel groot gebied, 960 km2 en het bevat een zeer grote diversiteit aan fauna en flora. Door de grootte van het gebied is het onderverdeeld in 2 secties: de Hluhluwe sectie en deImfolozi sectie (het gebied wordt niet gescheiden door hekken). In het park bevindt zich de 'Big 5' en heel veel andere dieren. Het park is ook de beste vogel bestemming, met meer dan 320 soorten vogels. In HiP vinden een tweetal projecten plaats. Dit betekent dat er een project is in de Imfolozi sectie van het park een een project in de Hluhluwe sectie van het park.
Als vrijwilliger verblijf je of in de Hluhluwe sectie of in de Imfolozi sectie. De iMfolozi sectie bestaat vooral uit grasland en was de thuisbasis van 'Operation Rhino' in de jaren '50 en '60, die er voor zorgde dat de neushoorn werd gered van uitsterven. Mocht je als vrijwilliger in het iMfolozi gedeelte verblijven dan verblijf je op de top van een heuvel bij een 'outpost' in een nieuw Eco-kamp. Er zijn kamers voor 2 personen, een keuken en douches. En er is een spectaculair uitzicht op de Black iMfolozi River. Let op: het kamp is basic en geïsoleerd en er is een generator voor elektriciteit. Neem in iedergeval een zaklamp mee!
Research Camp
In de Hluhluwe sectie zijn er hoogtes van 80 tot 540 met boven zeeniveau. Hier verblijf je in het research kamp, wat bekent staat als 'Dung Beetle'. Het kamp wordt gedeeld met onderzoekers. Er zijn tweepersoons kamers, toiletten, douches en wasmachines. Er is een gedeelde keuken en een 'braai' (BBQ). Het kamp bevindt zich op loopafstand van het toeristen kamp genaamd "Hilltop camp". Hier vind je een restaurant, een kleine winkel en een zwembad. De nadruk ligt hier op de African Wild Dog, de leeuw en de olifanten populatie.
Indeling bij Game Reserves
Je kan een voorkeur uitspreken bij welk Game Reserve je het liefst geplaatst wilt worden. Hier wordt zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Echter plaatsing is afhankelijk van je leeftijd. Zo veel mogelijk vrijwilligers van dezelfde leeftijd worden bij elkaar geplaatst. Ook kan het zijn dat er bij een kamer voor 3 personen, alleen nog plaats is voor een man of vrouw. Belangrijk om te melden is dat je geplaatst wordt bij een lokatie die niet je eerste voorkeur heeft!
Partners
Er zijn van alle accommodaties foto's beschikbaar. Laat ons weten als je interesse hebt deze foto's te ontvangen.
Bij het project wordt samengewerkt met een aantal partners. zoals:
WWF (Wereldnatuurfonds)
Endangered Wildlife Trust (EWT)
The Wildlands Conservation Trust
Ezemvelo KZN Wildlife
Panthera
Taken vrijwilligers bij het Wildlife Act project
Vrijwilligers worden ingezet bij het monitoren van het wild, waaronder:
Het dagelijks opzoeken van het wild in een 4x4, door middel van telemetrie
GPS apparatuur bedienen om de dieren te vinden. Je leert natuurlijk vooraf hoe de apparatuur te bedienen
Het observeren van het gedrag van de dieren
Het fotograferen van de dieren en ze identificeren
Het plaatsen van camera's
Het tellen van de dieren
Een stuk administratie
Afhankelijk van de tijd die je doorbrengt bij het project en in welke tijd van het jaar je het project bezoekt zal je ook deelnemen aan:
Dieren een radio halskraag omdoen
Deelnemen aan trackings in de nacht (bijvoorbeeld op zoek naar hyena's)
Relocatie van bedreigde dieren
Het controleren van nesten van vogels
Het verwijderen van onkruid
Training
Je krijgt een training op de volgende gebieden:
Hoe telemetrie apparatuur te gebruiken
GPS apparatuur te gebruiken
Dieren te herkennen (animal identification kit)
Camera's op te hangen
Volgen van diersporen
Verwerken van gegevens in de computer
Daarnaast krijg je een duidelijke uitleg over de status van natuurbehoud in Zuid-Afrika.
Het project
Het doel van dit project is het monitoren van dieren voor elk reservaat. Elk reservaat heeft een verschillende focus.
Als vrijwilliger sta je vroeg op en verlaat je het kamp voor zonsopgang in een open 4x4 auto. Het team probeert de dieren te lokaliseren door middel van telemetrie. Als de dieren zijn gevonden dan worden ze geobserveerd en worden data verzameld.
In de middag heb je vrije tijd. Het is dan warm en de meeste dieren zijn niet erg actief. In de middag heb je de gelegenheid te relaxen, te lexen, te eten of te slapen. Mocht je het leuk vinden onderhoud te plegen aan het kamp, en je bent handig, laat dit dan voor vertrek even weten!
Rond 14.00 / 15.00 uur vertrek je weer om de dieren te vinden die je in de ochtend hebt gemist. Na zonsondergang ben je terug in het kamp voor het avondeten. Minimaal één keer week is er tijd voor administratieve taken.
Hoogtepunten van het Wildlife Act project
Werk bij een gerenommeerd natuurbehoud project
Kies zelf een Game Reserve waar je graag zou willen werken
Maak onderdeel uit van een internationaal team van vrijwilligers
Verblijf in het kleurrijke KwazuluNatal (Zululand)
Belangrijk!
Bij een Game Reserve project bevinden de dieren zich in de vrije natuur. Er kan in de projectomschrijving vermeld staan dat bepaalde dieren zich in het gebied bevinden. Echter je krijgt geen garantie dat je deze dieren ook daadwerkelijk ziet tijdens je verblijf bij het project. Bij een Game Reserve ligt vaak de focus bij de opvang van een bepaald dier (cheetah’s, wild dogs, leeuwen, etc.).
Een ‘re-introduction’ project houdt in dat dieren die niet (meer) voorkomen in het gebied hier weer opnieuw worden uitgezet in het wild. Een ‘breeding project’ houdt in dat men probeert de dieren zich te laten vermenigvuldigen in dit gebied. Dit betekent niet dat er zich dieren in hokken bevinden.
Alle dieren bij een Game Reserve bevinden zich in de vrije natuur. Er kan niet worden gewandeld of worden geknuffeld met dieren zoals de cheetah. Bij een Game Reserve weet men vaak welke dieren, en hoeveel van deze dieren zich in het gebied bevinden. Het is echter geen dierentuin.
Locatie
Het Zululand project bevindt zich aan de oostkust van Zuid-Afrika. Zululand is de afkorting van KwazuluNatal een provincie in Zuid-Afrika. Het Zululand project bevindt zich in het noordelijk deel van KwazuluNatal, met name aan de kust. Zululand staat bekend om zijn oude tradites en kleurrijke cultuur. Een prachtig gebied om in te verblijven.
Code of Conduct
Bij aankomst bij het project word je gevraagd de Volunteer Code of Conduct te lezen en te ondertekenen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je altijd degelijk gekleed gaat. Ook kan je een waarschuwing krijgen als je een dier te dicht nadert in zijn/haar comfort zone. Dit zijn dus de regels die bij het project gelden.
Leeftijd
Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit project. De maximum leeftijd van deelname is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Een goede beheersing van het Engels is vereist. Daarnaast ben je enthousiast en heb je een passie voor natuurbehoud.
Praktische informatie
Accommodatie
Bij dit project kan je verblijven bij een vijftal verschillende accommodaties. De meeste accommodaties beschikken over een tweepersoonskamer. Daarnaast is er een douche, toilet, gemeenschappelijk eetkamer en keuken. Alle accommodaties zijn basic. Het HiP reservaat is het meest basic. Houdt hier rekening mee bij je keuze. Vraag ons om foto's van de accommodaties.
Maaltijden
Vrijwilligers ontvangen drie maaltijden per dag.
Hoe er te komen?
Je vliegt eerst naar Johannesburg, dan dien je een vlucht te boeken naar Richard's Bay in Zuid-Afrika (vliegtijd ongeveer 1,5 uur). Aankomst is op zondag of op maandag. De voorkeur gaat uit naar aankomst op zondag op de luchthaven van Richard's Bay. Hier overnacht je dan bij een Bed and Breakfast in de buurt van de luchthaven. We verstrekken je een lijst met een vijftal accommodaties die je gratis op maandag naar de luchthaven brengen. Dit dient voor 12.30 te zijn. Hier word je dan op maandag opgehaald door een medewerker van Wildlife Act. Je kan overnachten tegen een gereduceerd tarief.
Het is ook mogelijk om op maandagochtend in Richard's Bay aan te komen, de vluchten komen aan om 07:25 AM of 09:15 AM. Later aankomen op maandag is niet mogelijk. Op maandag dien je er voor 12.30 uur te zijn op de luchthaven van Richard's Bay.
Vertrek is ook op maandag. De vluchten die je kan boeken vertrekken na 12.55 uur. Boek niet eerder een vlucht, je wordt om 11.30 uur afgezet op het vliegveld.
Belangrijk is dat je de juiste vlucht boekt. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer kosten te betalen. Check voor het boeken van de vlucht met ons je vluchtgegevens.
Sommige vrijwilligers reizen vanuit Durban naar Richard's Bay. Je kan dan de Greyhound bus nemen. Die vertrekt om 07.15 uur uit Durban en arriveert om 10.05 in Richard's Bay. Je wordt dan opgehaald bij de McDonalds.
Tranferkosten van Richard's Bay naar het project bedraagt ZAR 2800 per persoon (1400 ZAR enkele reis). Mocht je willen worden opgehaald in Durban dan is een retour ZAR 3800.
Vrije tijd
Het monitoren van de dieren gebeurt 7 dagen per week. Je zal meestal de zondag vrij hebben. Daarnaast zijn alle middaguren ter vrije besteding. Sodwana Bay en St. Lucia hebben mooie stranden waar je tijd kan doorbrengen.
Prijzen
Onderstaande prijzen zijn exclusief airport transfer (euro 140). Prijzen kunnen tussentijds naar boven of naar beneden worden aangepast door fluctuaties in de koers van de ZAR.
2 weken: € 1445
4 weken: € 2355
6 weken: € 3270
8 weken: € 4180
10 weken: € 5095
12 weken: € 6005
Bij deelname aan dit project betaal je geen boekingskosten, geen hoogseizoen toeslag of reserveringskosten. Boven op deze prijs dien je nog wel transportkosten te betalen.
Wat is bij de prijs inbegrepen?
Drie maaltijden per dag
Verblijf in de vrijwilligersaccommodatie
24/7 Begeleiding door het lokale team
Training
Beddengoed (geen handdoeken)
Schoonmaak service
Niet bij de prijs inbegrepen
Ticket Richard's Bay
Transferkosten Richard's Bay naar het project
Verzekeringen
Telefoon/internet kosten
Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Frisdrank en alcoholische dranken en snacks
Startdata en aankomsttijden
Het Zululand project start op vaste data op maandag, gedurende het hele jaar. Je dient op zondag of maandag aan te komen op het vliegveld van Richard's Bay. Neem voor het boeken van een vlucht contact met ons op voor de juiste aankomsttijden of zie boven 'hoe er te komen?'. Let op de juiste vluchtnummers. Mocht je een andere vlucht boeken dan dien je zelf de transfer te regelen. Je kan alleen in blokken van 2 weken boeken, het is niet mogelijk om een oneven aantal weken bij het project te verblijven.
De startdata in 2024 zijn op:
8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.
Twee maal per jaar vindt er een 'staff meeting' plaats. Dit betekent dat je als vrijwilliger deze dagen doorbrengt in St. Lucia. De kosten voor verblijf zijn voor eigen rekening (er wordt een speciaal tarief aangeboden). In St. Lucia zijn er verschillende mogelijkheden voor excursies, zoals: paardrijden, kajakken, boottochten, bezoek aan een Zulu dorp, etc.
De data die zijn vastgesteld voor de Wildlife ACT-stafvergaderingen zijn dit jaar op:
YEAR END Staff Workshop: 19 & 20 november 2024.
De startdata in 2025 zijn op:
6 en 20 januari, 3 en 17 februari, 3, 17 en 31 maart, 14 en 28 april, 12 en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus, 1, 15 en 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 en 22 december 2025.
Dit project is altijd zeer snel volgeboekt, tijdig boeken wordt aangeraden.
Downloads
Download hier de Engelstalige brochure over dit Wildlife Act project
Mocht je meer foto's wensen te ontvangen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.
Disclaimer
Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.
De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Wildlife ACT (WLA).
Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.