Kinderopvang project, Tanzania

Kinderopvang project, Tanzania

HET PROJECT KORT SAMENGEVAT

 • Plaats: Arusha, Tanzania
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer in een vrijwilligershuis of gastgezin
 • Type project: kinderopvang project (kinderen 3 - 6 jaar)
 • Duur: 4 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 40 verdeeld over verschillende projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project aan de rand van Mount Kilimanjaro
 • Update: Dit project is altijd snel volgeboekt. Neem contact met ons op om door te spreken wanneer je kunt deelnemen aan dit project

ALGEMENE INFORMATIE 

Onze partner in Tanzania werk op basis van duurzaamheidscriteria en ze zetten zich vooral in voor onderwijs. Ze bouwen een relatie op met de lokale bevolking op basis van wederzijdse acceptatie en tolerantie. Alle projecten in Arusah verwelkomen vrijwilligers ongeacht hun achtergrond of overtuiging. Van vrijwilligers wordt verwacht dat ze ruimdenkend en creatief zijn, omdat de verantwoordelijkheidsgebieden niet altijd precies zijn afgebakend. Met een beetje initiatief en flexibiliteit verloopt de integratie in het project meestal erg vlot.

Vrijwilligerswerk doen in Tanzania betekent het leven van alledag leren begrijpen. Bij de projecten is het niet de bedoeling dat vrijwilligers lokale werknemers vervangen, maar dat ze zichzelf zien als  "medewerkers" die, door hun hulp, de werkdruk verlichten bij de projecten en interculturele uitwisseling ondersteunen.

Wij zijn ervan overtuigd dat vrijwilligers een langdurige en positieve bijdrage kunnen leveren aan de projecten. Maar vrijwilligerswerk betekent niet alleen: "Hallo, ik ben hier om te helpen!" maar eerder: "Hallo, ik ben hier om van je te leren hoe ik kan helpen - nu of in de toekomst!".

ARUSHA

Arusha is een traditionele maar toch moderne stad die zich heeft aangepast aan toeristen, internationale bezoekers en expats van over de hele wereld. In het stadscentrum zijn leuke bars, restaurants, musea, markten en zwembaden die je in je vrije tijd kunt bezoeken. Zodra je een paar kilometer de stad uit rijdt, bevind je je midden in de prachtige Afrikaanse natuur, savannegebieden in het westen en tropische bossen richting de hellingen van de majestueuze Mount Meru. Wandelend, fietsend of een dagtocht naar Maasai land, je hebt eindeloos veel mogelijkheden om kennis te maken met de diversiteit van Tanzania's natuur en tradities. 

Schoolsysteem

Kleuterscholen in Tanzania worden sterk beïnvloed door het Britse schoolsysteem waar lesgeven begint op driejarige leeftijd. Voor de jonge leerlingen zijn de dagen dan ook al strak gestructureerd. Alle kleuterscholen hebben leerkrachten die de kinderen de basis leren die ze moeten kennen, maar het is bijna onmogelijk om aan de leerbehoeften van alle kinderen te voldoen. En vaak vallen plezier en spelen buiten de boot. Hier komen vrijwilligers om de hoek kijken. Als assistenten zijn zij vooral verantwoordelijk voor gezelligheid en spel, artistieke en muzikale elementen in de dagelijkse zorg. Ook onderwijsbegeleiding, individuele ondersteuning, inrichting van de klaslokalen en leuke activiteiten behoren tot de taken van vrijwilligers. De kinderen van de gratis kleuterscholen leven in gezinnen die zich geen particuliere zorg kunnen veroorloven.

De kinderen bij onderstaande projecten zijn tussen de 3 - 6 jaar oud.

VRIJWILLIGERS ZULLEN WERKZAAM ZIJN OP DE VOLGENDE SCHOLEN:

Miles Of Smile Daycare 

Miles of Smile Daycare is een klein kinderdagverblijf opgericht in september 2020 en officieel geregistreerd in 2022. Directeur Isaya Kiriama is 26 jaar en arts van beroep. Hij heeft twee medewerkers in dienst
Momenteel gaan er 33 kinderen naar het kinderdagverblijf, maar slechts 16 kinderen betalen een minimumbedrag per maand. De kinderen krijgen elke dag pap en op sommige dagen een gekookte maaltijd. Het centrum kan zich momenteel geen dagelijkse lunch veroorloven. De kinderen zijn tussen de 2 en 6 jaar oud en als ze 7 jaar oud zijn, gaan ze naar een openbare basisschool.

Stichting Furahia Mtoto

Stichting Furahia Mtoto is een kinderdagverblijf en kleuterschool voor kinderen tot 6 jaar en is in 2018 opgericht door Cosmas William Ngira. Gezinnen met een moeilijke achtergrond, zoals alleenstaande en/of werkloze ouders, hebben de mogelijkheid om hun kinderen naar de Furahia Mtoto Foundation te brengen. Het kinderdagverblijf biedt een veilig en gezinsvriendelijk alternatief waar de kinderen worden opgevangen terwijl de gezinnen de mogelijkheid hebben om te gaan werken en een inkomen te verdienen. Daarnaast leren de kinderen sociaal gedrag onder hun leeftijdsgenoten, krijgen ze regelmatig maaltijden (die niet altijd thuis worden verstrekt) en krijgen ze Engelse les. Verblijf op de kleuterschool is gratis, ouders hoeven geen vergoeding te betalen. Aangezien Furahia Mtoto een niet-gouvernementele organisatie is, is het afhankelijk van donaties om voedsel, lerarensalarissen, lesmateriaal, enz. te betalen.
Momenteel krijgen 35 kinderen les van drie leerkrachten in aparte klaslokalen. Kinderen tot 4 jaar gaan naar de babyklas, terwijl de overige kinderen van 4 tot 6 jaar naar de voorbereidende klas gaan. De kleuterklassen bereiden de kinderen voor op de basisschool door ze te leren schrijven en rekenen.

Gily's Children Foundation

Gily's Daycare is een in 2019 opgerichte kleuterschool/peuterschool voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar. Het doel van de voorziening is het bieden van bij de leeftijd passende zorg aan kinderen die in moeilijke economische en persoonlijke omstandigheden leven. De ouders of verzorgers van de kinderen betalen geen maandelijkse bijdrage aan de opvang. Om kinderopvang en maaltijden te garanderen wordt het centrum ondersteund door internationale sponsors. Terwijl er voor hun kinderen wordt gezorgd, hebben ouders de mogelijkheid om te werken of te studeren. Er is in Tanzania geen openbare kinderopvang voor kinderen onder de 4 jaar. Veel ouders zijn daarom gedwongen hun kinderen alleen of bij buren achter te laten terwijl ze werken of werk zoeken. Stichting Gily's bestaat uit twee Centra, één voor de allerkleinsten en één voor de kleuters.

Mwanzo Kinderdagverblijf

Mwanzo Dagopvang is een klein kinderdagverblijf faciliteit dicht bij de grote Kilombero markt in Arusha Centrum. De opvang wordt gerund door Nancy Nashilu. Ze is de oprichtster van de drie scholen in afgelegen dorpen en nu heeft het ook Mwanzo Kinderdagverblijf. Op dit moment zijn er 23 kinderen tussen 1 en 5 jaar bij de dagopvang. Hun moeders werken op de markt en brengen hun kinderen bij Mwanzo alvorens te gaan werken. Het is toegestaan om hun kinderen mee naar de markt te nemen. Dit is  een nieuwe wet ingevoerd door de overheid een paar jaar gelden. Dat is de reden waarom een kinderdagverblijf als Mwanzo zo belangrijk is voor de families in dit gebied. In plaats van de kinderen zonder toezicht thuis te laten, weten hun families dat hun kinderen  op een veilige en liefdevolle plek verblijven. 

SCHOOLTERMIJNEN 2024

De school start op 9 januari 2024 voor de 2e termijn. De scholen zijn dicht vanwege vakantie in de periodes: 18 - 24 februari, 29 maart - 21 april, 23 & 24 mei, 1 juli - 24 augustus, 13 oktober - 16 oktober en vanaf 8 december 2024. Neem contact met ons op wat de beste tijd is om deel te nemen aan dit project.

 

HET DAGELIJKS LEVEN

Onthoud dat je werkzaam zult zijn als "assistent". Je ondersteunt  het werk van je lokale collega ' s. Zij zijn verantwoordelijk voor de kinderen en het eerste aanspreekpunt voor de kinderen. Dit om hechtingsproblemen te vermijden. 

Naast je vrijwilligerswerk heb je voldoende mogelijkheden om Arusha en de omgeving te verkennen tijdens je vrije tijd. Het dagelijks leven in Tanzania is vol avonturen. Een van hen is de dagelijkse uitstapjes met de Daladala, de lokale minibus die je naar elke hoek van de stad brengt.

UITDAGINGEN

Belangrijk om te weten is dat er weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen hebben die je kan gebruiken, dan is dit zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met vrijdag. Zaterdag en zondag zijn een vrije dag. Mocht je graag een lang weekend op excursie gaan dan is een dag extra vrij ook zo te regelen. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden. Belangrijk om te weten is dat taken niet altijd volgens een vaste planning worden uitgevoerd. Nogmaals, flexibiliteit is in Tanzania een belangrijke eigenschap!

EISEN

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen ondernemend en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten.

De voorkeur bij dit project gaat uit naar vrijwilligers met ervaring in de kinderopvang of leerkrachten. Mocht je geen ervaring hebben dan is het ook mogelijk deel te nemen aan dit project.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

ACCOMMODATIE

De vrijwilligers en stagiaires in Arusha worden ondergebracht in twee vrijwilligershuizen. De huizen zijn centraal gelegen in het district Njiro in Arusha, van waaruit de projecten goed te bereiken zijn. De huizen liggen niet ver van elkaar, zodat vrijwilligers elkaar op elk moment kunnen bezoeken en tijd kunnen doorbrengen met de bewoners van de andere huizen. Ze organiseren regelmatig barbecue avonden, die afwisselend in de respectievelijke huizen plaatsvinden. 

Ons “hoofdkwartier” in Arusha is het  huis aan Rashida Street, waar ook het kantoor is gevestigd. De begeleiders verdelen hun tijd over de huizen zodat de vrijwilligers op alle locaties goed verzorgd worden. Elk huis heeft twee huismoeders die verantwoordelijk zijn voor de maaltijden en het schoonhouden van het huis. Ook is er een nachtwakers en tuinmannen.

De huizen bestaan ​​uit gedeelde kamers met stapelbedden en tweepersoonskamers of privékamers. Daarnaast is er een keuken met een koelkast en een een oven. Verder zijn er badkamers, gemeenschappelijke ruimtes uitgerust met comfortabele banken en tv-faciliteiten, evenals overdekte buiteneethoeken.

De huizen liggen midden in het Tanzaniaanse leven, centraal en toch rustig. Busverbindingen, restaurants, bioscopen, apotheken, supermarkten en tal van andere winkels bevinden zich in het dorp en het stadscentrum ligt op slechts 10-15 minuten met de bus. Alle projecten zijn vanaf hier gemakkelijk te bereiken.

MAALTIJDEN

Als ontbijt krijg je een typisch Tanzaniaans ontbijt bestaande uit witbrood en zwarte thee en andere bijgerechten zoals eieren, fruit en mandazi's (Tanzaniaanse bakspecialiteit). In de avond eet je heerlijke lokale gerechten (voor vegetariërs/veganisten worden apart gekookt!). 

GASTGEZIN 

Het is ook mogelijk om tijdens je verblijf in Arusha bij een gastgezin te verblijven. Vicky, de gastmoeder, biedt twee kamers met elk 4 bedden in het hoofdgebouw en nog eens 4 bedden in een klein bijgebouw. Dit betekent dat er maximaal 12 vrijwilligers tegelijkertijd bij het gastgezin kunnen verblijven. Dit maakt het gemakkelijk om met andere vrijwilligers om te gaan en gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het gastgezin zit in dezelfde wijk als de Hostels en is ook nog eens heel centraal gelegen. Vicky biedt de vrijwilligers een typisch Tanzaniaans ontbijt en een warme maatlijd 's avonds aan. Een grote, gezellige woonkamer nodigt uit om samen met de andere vrijwilligers ideeën uit te wisselen na een enerverende dag.

HOE ER TE KOMEN? 

Bij aankomst op Kilimanjaro Airport staat de chauffeur je al op je te wachten om je naar het vrijwilligershuis te brengen. 

Op de eerste dag na aankomst ontvangt je een uitgebreide oriëntatie. Ze laten je de stad Arusha zien, leggen uit hoe je het openbaar vervoer gebruikt en waar banken en de belangrijkste winkels te vinden zijn. Op je eerste werkdag begeleiden ze je naar je project en bespreken ze met je de taken en werktijden samen met de projectleiding.

 PRIJZEN 

4 weken: € 720

6 weken: € 980

8 weken: € 1240

10 weken: € 1500

12 weken: € 1760

Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van € 200 per persoon. De prijzen gelden voor een gedeelde kamer in het vrijwilligershuis. Wil je een 2-persoonskamer dan betaal je € 75 per week extra. Het is ook mogelijk om een 1-persoonskamer te boeken, neem contact met ons op voor de prijs. Het is ook mogelijk om bij een gastgezin te verblijven, voor 4 weken betaal je bij een gastgezin, € 920 per 4 weken. We maken graag een offerte voor je. Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Transfer bij aankomst en vertrek
 • Accommodatie in vrijwilligershuis of gastgezin
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks was service
 • Twee maaltijden per dag van maandag tot en met vrijdag
 • T-shirt

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Maaltijden in het weekend + lunch
 • Vlucht naar Tanzania
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Deelname aan dit project in Tanzania is mogelijk van 4 weken tot 24 weken. Het project start iedere donderdag.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, klik dan de maand aan waarin je wilt starten bij het project. We nemen dan contact met je op om samen de start- en vertrekdatum te bepalen. 

DOWNLOADS EN LINKS

Tijdens een Public Holliday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Tanzania in 2024.

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie.TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Tanzania.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.