Gezondheidszorg project, Ghana

Gezondheidszorg project, Ghana

Het project kort samengevat

 • Plaats: Accra, Ghana
 • Accommodatie: backpackers lodge
 • Type project: medisch- en gezondheidszorg project
 • Duur: 2 -  12 weken
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 30
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in één van de meest stabiele landen van Afrika
 • Dit project is ook geschikt voor groepen 6 – 25 personen en families
 • Landeninformatie Ghana, reisadvies Ghana
 • Update: in de maanden juni, juli & augustus 2024 krijg je 50 euro korting bij een verblijf van 2 weken en 100 euro korting bij een verblijf van 4 weken

Over vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is al lang één van de meest populaire bestemmingen voor vrijwilligerswerk in Afrika. Het land staat bekend om haar vele tradities en bijzonder mooi landschap. Je vindt hier zeer veel vrijwilligersprojecten.

Gelegen in West-Afrika wordt Ghana vaak aangeduid als de toegangspoort tot Afrika. Het land is een van de meest toegankelijke en stabiele landen op het continent. Voorheen stond het bekend als de 'Gold Coast'. Ghana werd onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957. Goud, cacao en olie waren de motor van de economie. Het land heeft nu ongeveer 25,5 miljoen inwoners.

Ghana is een veilig, gezellig en levendig land met een rijke geschiedenis. Het is snel aan het moderniseren. Onze projectpartner is Akwaaba Volunteers. Akwaaba betekent 'welkom' in het Ghanees en is een NGO.

Achtergrond Akwaaba 

Akwaaba Volunteers is in 2015 opgericht door Jordan Palmer en King Boateng. Jordan bracht tijd door als vrijwilliger in Accra en werd verliefd op de mensen, de cultuur en het land. King groeide op in Accra voordat hij een carrière als profvoetballer in Egeland nastreefde. Beide oprichters delen een passie voor het creëren van betere kansen voor jonge, kansarme mensen in Ghana via 4 belangrijke gebieden, gezondheid, onderwijs, sport en werken met dieren.

Het doel van Akwaaba Volunteers is om armoede te verlichten en betere kansen te creëren voor kansarme kinderen en achtergestelde gemeenschappen. De projecten zijn gevestigd in Accra en omgeving. Ze werken nauw samen met de lokale gemeenschap. Door middel van de projecten streven ze ernaar om jonge kinderen zich te laten ontwikkelen, armoede te verlichten en levens te veranderen.

Geen vakantie

Dit is een goed georganiseerd project wat een grote invloed heeft op de lokale ‘community’. Je verblijft in het centrum van Accra, de hoofdstad van Ghana. Het is ongeveer 20 minuten tijden naar het project. Dit is een zeer geschikt project voor vrijwilligers die gemotiveerd zijn om zich op het werk te richten. (Oudere) vrijwilligers met een specifieke achtergrond zijn zeer welkom bij dit project (artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tandartsen, studenten geneeskunde, studenten verpleegkunde, thuiszorg medewerkers, etc.). Dit project kan niet worden gezien als vakantie.

Algemene informatie over het medisch- en gezondheidszorg project, Accra, Ghana

Als je geneeskunde wilt studeren aan de universiteit of je ervaring wilt vergroten, dan is dit een uitermate geschikt project! Je inzetbaarheid is afhankelijk van je opleiding en ervaring.

Tijdens je project loop je mee met een arts of verpleegkundige  in een van de grootste ziekenhuizen van Accra. Elke week zul je een andere afdeling binnen het ziekenhuis ervaren, afhankelijk van je ervaring en interesses. De arts die je onder zijn of haar hoede neemt  zorgt ervoor dat je tijdens je werkzaamheden meer leert  over elk aspect van het ziekenhuis en de geneeskunde in West-Afrika.

Er zijn ook plaatsen voor fysiotherapie beschikbaar in klinieken, met professionele sportteams en binnen de lokale gemeenschap.

Het medisch- en gezondheidszorg project is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten in Accra, Ghana.

In Ghana is het mogelijk om deel te nemen aan de volgende projecten:
 • Medisch project
 • Gezondheidszorg project
 • Tandarts project
 • Verloskunde project
 • Fysiotherapie project

Medisch project

Een medisch project is gericht op studenten geneeskunde of afgestudeerde artsen en verpleegkundigen. Als medisch vrijwilliger zal je de assistent zijn van een arts in één van de grootste ziekenhuizen van Accra (Lekma Hospital). Iedere week zal je op een andere afdeling van het ziekenhuis werkzaam zijn. Dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. De dokter die je assisteert zal je ieder aspect van het werk leren en je leert meer over de ziekenhuiscultuur en de medicijnen in West Afrika. Die is een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen.

Gezondheidszorg project

Voor vrijwilligers zonder medische opleiding is het mogelijk om in de gezondheidszorg in Accra werkzaam te zijn. Je werkt in achtergestelde gebieden en biedt, met name kinderen, basis gezondheidszorg. Je bent werkzaam op scholen, community centra en kinderopvang locaties, de nadruk ligt met name op voorlichting. Voorlichting op het gebied van hygiene, tandzorg, etc.

Tandarts project

Ben je een ervaren tandarts of een tandarts in opleiding dan is dit een geweldig kans om ervaring in Afrika op te doen. Je werkt in een Dentist Clinic samen met ervaren tandartsen ter assistentie. Daarnaast adviseer je de lokale bevolking over de gezondheid van hun tanden.

Fysiotherapie project 

Als student fysiotherapie of als ervaren fysiotherapeut zal je werzaam zijn in medische klinieken of bij sportteams. Dit dit is afhankelijk van je ervaring en van je interesses. Je helpt volwassenen en kinderen met een handicap, een ziekte of een verwonding. Je hebt de kans scholen te bezoeken waar je kinderen vindt met een handicap die geen toegang hebben tot de medische zorg.

Verloskunde project 

De geboorte van een baby brengt vreugde en hoop, het begin van een nieuw leven. Als je overweegt verloskunde te gaan studeren of je bent een ervaren verloskundige dan is dit een fantastische manier om ervaring in één van de grootste ziekenhuizen van Accra op te doen. Samen met een verloskundige van het ziekenhuis heb je de zorg voor zwangere vrouwen in alle aspecten van de zwangerschap, met inbegrip van prenatale zorg, tijdens de geboorte en na de geboorte, tot maximaal 28 dagen na de geboorte. Dit is een geweldige kans om te werken met moeders en pasgeboren baby's.

Algemeen

Alle projecten in Accra en omgeving in Ghana zijn er op gericht gezinnen en kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Er wordt nauw samengewerkt met ziekenhuizen, weeshuizen, scholen, overheidsdiensten en andere NGO's. Veel van de projecten in Ghana hebben een overlap met elkaar. Werk je bij een sport project, dan zal je ook scholen en kinderopvangcentra bezoeken.

Belangrijk!

Bij de projecten is kennisoverdracht een belangrijk aspect. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking om zo samen te bepalen waar op dat moment behoefte aan is. De projecten vinden in Accra plaats. Projecten veranderen voortdurend, houd hier rekening mee en wees flexibel!

Het is mogelijk om in groepsverband (collega’s, mede-studenten, etc.) deel te nemen aan dit project. Deelname van 6 – 25 personen is in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een passend voorstel.

Op de dagen dat het een Public Holiday is in Ghana ben je vrij. Klik hier voor de data in 2023.

Waarom kiezen voor Ghana?

 • Als je voor Ghana kiest, dan kies je voor één van de veiligste en vriendelijkste landen van Afrika
 • Je verblijft  in een tropische omgeving
 • Daarnaast werk je samen met internationale vrijwilligers van diverse leeftijden
 • Verblijf in een accommodatie met toiletten en douches (dit is vrij uitzonderlijk voor vrijwilligerswerk in Ghana)
 • De uitermate vriendelijke bevolking
 • De verblijfplaats in het centrum van de stad (leuke restaurants en bars)

WAAROM KIEZEN VOOR DIT PROJECT IN GHANA?

Bij de meeste projecten in Ghana verblijf je bij een gastgezin, zonder douche in huis en een degelijk toilet. Dat is bij dit project anders. Een net vrijwilligershuis met binnen toiletten en douches. Een unieke ervaring in Ghana! 

Locatie

Bij dit project verblijf je in Osu. Osu is en wijk van Accra, op 5 minuten loopafstand van Oxford Street. Het ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld van Accra, de hoofdstad van Ghana. In de buurt vind je winkels, supermarkten, bars, een apotheek, etc.

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met een achtergrond of opleiding in één van de genoemde richtingen. Een diploma of certificaat moet je kunnen overleggen voor vertrek. Dit is nodig voor je registratie. Als je geregisteerd bent dan mag je werken in een lokaal ziekenhuis. De kosten van registratie bedragen GBP 100 per persoon.

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Motivatie is zeer belangrijk bij dit project, het kan niet al vakantie gezien worden. Een flexibele instelling is ook zeker zeer gewenst.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel.

Accommodatie

Vanaf januari 2022 worden alle vrijwilligers in de Brannic Lodge ontvangen. Het ligt op een fantastische locatie in een rustige buurt van Osu, een van de meest populaire buitenwijken van de stad. Het is op loopafstand van alle voorzieningen, restaurants, apotheken, supermarkten en binnen 20 minuten van alle Akwaaba projecten.

Goed om te weten:
 • Er is 24 uur per dag een bewaker, maar er zal ’s nachts geen lid van het Akwaaba-personeel in de lodge slapen. Iemand van Akwaaba  is alleen overdag in de lodge aanwezig
 • De kosten van het project zijn niet langer inclusief lunch, het project is inclusief 2 maaltijden per dag – ontbijt en diner. Het Akwaaba team zal beschikbaar zijn om vrijwilligers te helpen bij het vinden van plaatsen om te lunchen of je kan de faciliteiten in de lodge gebruiken om eten voor jezelf en de overige vrijwilligers te  maken
 • Dit is een ideale locatie voor groepen van maximaal 25 personen als er geïnteresseerde groepen zijn die op zoeken naar vrijwilligerswerk
 • Het huis ligt op 20 minuten afstand van het vliegveld

De kamers deel je met andere vrijwilligers van dezelfde sekse. In de kamer bevinden zich stapelbedden en muskietennetten. In de lodge bevinden zich toiletten en douches. Er is een ingerichte keuken en een gezamenlijke woonkamer. Ook is er airconditioning in iedere kamer.

Water is in Ghana zeer kostbaar, snel douchen is dan ook noodzakelijk. Er is geen warm water, dit vanwege de hitte. Voor bedlinnen wordt gezorgd, wel dien je zelf handdoeken mee te nemen en een  slaapzak (voor op excursie). Je was dien je zelf te wassen. Er is WiFi, alleen zeer traag. Bij een internetcafé heb je beter internet. Voor je telefoon is het makkelijk een lokale SIM kaart te kopen De elektriciteit wil nog wel eens uitvallen, een zaklamp wordt aangeraden om die mee te nemen.

Maaltijden

De maaltijden worden voor je verzorgd. Het ontbijt en het avondeten wordt voor je klaargemaakt. Het eten is een combinatie van internationaal- en lokaal eten. Voor schoon drinkwater wordt gezorgd! Het eten in Ghana is simpel, vaak scherp en bestaat vaak uit fruit, brood, eieren, groeten, rijst en vlees. Ook vind je overal in Ghana pizza, pasta, sandwiches en chips. Melk en kaas zijn verkrijgbaar, maar is vaak zeer prijzig. Schoon drink water, koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar. Er kan gevraagd worden mee te helpen bij het avondeten en het opruimen hierna. Er zijn ook leuke restaurants in de omgeving hier kan je zelf je lunch kopen en opeten of je haalt bij de lokale supermarkt je lunch en eet dit op in de accommodatie.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht naar Accra te boeken. Je kan zowel een rechtstreekse vlucht boeken (via KLM) als een vlucht met een overstap. De directe reistijd is 6,5 uur. We helpen je graag met het boeken van een vlucht via Bianca de Willigen van Personal Touch Travel. De accommodatie ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het vliegveld.

Vrije tijd

Je bent aanwezig bij de projecten van maandag tot en met vrijdag. Het aantal uren dat je per dag werkt kan nog wel eens verschullen. De avonden en weekenden zijn ter vrije besteding. De vrijwilligerscoordinator helpt je graag bij het boeken van excursies.

Prijzen 

De prijzen van dit project staan vermeld in GBP (Britse ponden). Klik hier voor de juiste koers van de GBP.

2 weken:  £ 800

3 weken:  £ 1150

4 weken:  £ 1450

5 weken:  £ 1800

6  weken: £ 2150

Voor iedere week extra hierna betaal je £ 350. 

Let op! bovenstaande bedragen zijn exclusief een bedrag van GBP 125. Dit is een Registration Fee om te mogen werken in lokale ziekenhuizen. Als je deelneemt aan een medisch- of gezondheidszorg project dan dien je geregistreerd te worden bij The National Health Board, dit kost GBP 125 per registratie. Dit wordt geregeld door onze partner in Ghana.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, 24/7
 • Accommodatie
 • Twee maaltijden per dag
 • WiFi

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vlucht naar Ghana
 • Transfer naar het vliegveld na afloop van het project
 • Verzekeringen
 • Lunchkosten
 • Dagelijks vervoer naar het project
 • Excursies
 • Frisdrank, alcoholische dranken en snacks

Startdata en aankomsttijden 

Verblijf bij dit medisch- en gezondheidszorg project is mogelijk van 2 tot en met 12  weken. De meeste vrijwilligers blijven 4 - 6 weken bij een project. Startdatum: dit project start op iedere zaterdag. De aankomstdag in Ghana is op zaterdag op Kotoka International Airport (ACC). In overleg is een andere dag als startdag ook mogelijk.Mocht je een dag eerder willen aankomen of een paar dagen langer willen blijven, dan kan dit. De extra kosten per dag bedragen GBP 35.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken en klik op offerte. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt.

Downloads

Wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in  Accra, Ghana? Klik dan hier

Meer informatie voor groepen vanaf 6 personen, klik hier

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Ghana en van African Impact.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.