Medisch- en Community project, Livingstone, Zambia

Medisch- en Community project, Livingstone, Zambia

Het project kort samengevat

 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: medisch- en community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 20
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

'Mosi-oa-tunya'- 'The Smoke That Thunders'. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het prachtige aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van 'Mosi-oa-tunya' liggen de rustieke maïsvelden. In deze indrukwekkende setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen.

Het medisch project in combinatie met het community project

Bij alle projecten (behalve het Girl Impact project) in Livingstone, is de dag ingedeeld in een ochtend- en middag programma. Alle ochtenden zal je je bezighouden met het medisch project, alle middagen met een 'community' project. Bij een medisch project is de mate waarin je zelfstandig kan werken afhankelijk van je ervaring op medisch gebied. Zonder dat je medisch onderlegde bent kan je ook deelnemen aan dit project, echter je hebt dan alleen een ondersteunde rol. Ben je medisch onderlegd dan vragen we je wel om je diploma te overleggen. Voor vertrek ontvang je van ons de zogenaamde "Healthcare" folder.  Hierin vind je meer informatie over de ziekten die je aantreft in Zambia, je rol als vrijwilliger, veiligheid, het werk in de klinieken, het werk in de thuiszorg, etc.  Je krijgt bij dit project te maken met:

1. Thuiszorg

Lokale gezondheidszorgmedewerkers bezoeken patiënten thuis, patiënten die met ernstige ziekten te maken hebben zoals HIV/AIDS en malaria. Als vrijwilligers zal je deze gezondheidszorgmedewerkers ondersteunen in hun taken. Het doel is patiënten comfort te bieden, hulp te bieden en voorlichting te geven, tussen twee ziekenhuis bezoeken in. Ook is er een groep mensen die niet graag naar een kliniek gaat. Alleen al het luisteren naar de verhalen van patiënten kan comfort bieden. Ook zal de patiënt moeten worden gewezen op een goede hygiëne, een gezond dieet en het doen van voorgeschreven oefeningen. Ook het belang van inname van medicijnen moet worden benadrukt.

Thuiszorg bezoeken kunnen confronterend en emotioneel zijn. Je komt te werken in achtergestelde gebieden waardoor je een inzicht krijgt in de manier van leven en in de gezondheidszorg in Zambia.

2. Onderwijs

Als medisch vrijwilliger zal je ook bijdragen aan de informatievoorziening op het gebied van HIV, gezonde voeding, etc. Dit gebeurt door middel van een syllabus. Door onderwijs kunnen mensen gezonde keuzes maken. Informatie over de samenhang tussen HIV, gezondheid en gezonde voeding is van groot belang om de gezondheidstoestand van mensen te verbeteren.

Als medisch vrijwilliger help je mee cursussen te organiseren over verschillende gezondheidszorg onderwerpen zoals: HIV/AIDS, het belang van een goede verzorging van het gebit, het belang van een goede hygiëne, gezonde voeding, kanker en de gezondheid van vrouwen.

Niet alle vrijwilligers kunnen deelnemen aan dit onderdeel van het project. Er wordt gekeken naar je achtergond, leeftijd, mate waarin je kan communiceren in het Engels en je ervaring.

3. Klinieken

Klinieken in Livingstone hebben altijd en tekort aan personeel en medisch apparatuur. Lokale verpleegkundigen runnen de klinieken en kunnen de ondersteuning van medisch vrijwilligers goed gebruiken. Alleen voor noodgevallen is er een arts beschikbaar. En er zijn slechts een beperkt aantal artsen op zeer veel patiënten. Vrijwilligers kunnen er mede voor zorgen dat patiënten dossier worden bijgehouden en voor een snellere doorstroom van patiënten. Je wordt betrokken bij de behandeling van de patiënt in diverse klinieken in Livingstone. De mate waarin je meer zelfstand kan werken is afhankelijk van je opleiding en ervaring. Vrijwilligers die medisch zijn onderlegd zijn zeer welkom bij dit project! De klinieken hebben verschillende departementen, bijvoorbeeld gericht op kinderen, op zwangerschap, TB of volwassenen.

Ondanks het feit dat sommige vrijwilligers gekwalificeerd zijn in het geven van injecties en het behandelen van patiënten is het niet mogelijk om dat hier te doen. Dit omdat men (African Impact) hier niet voor verzekerd is.

4. MOPH (Maramba Old People's Home)

Dit is één van de weinige bejaardentehuizen in Zambia. Helaas wordt dit huis slecht ondersteund door de lokale overheid en hebben de bewoners vaak geen familie die naar ze omkijkt. Als vrijwilliger ben je een vriendelijk gezicht voor de bewoners die vaak weinig contact hebben met mensen buiten het tehuis. Als vrijwilliger houd je soms een gesprek over persoonlijke hygiëne en over algemene gezondheid. Daarnaast ondersteun je de plaatselijke staf met het bevorderen van mobiliteit en het wegen van de bewoners.

De medische vrijwilligers richten zich in de ochtenden vooral op Home Based Care(thuiszorg en MOPH) en daarnaast een halve dag per week naar de kliniek. Gedurende de middag worden er vooral workshops gegeven zoals HIV Education, Womens Health Talk en First Aid Courses (Eerste hulp). Dit zijn 3 tot 4 lessen van 2 uur. Er wordt begonnen met een pre test tijdens de eerste les en posttest na de laatste les. Zo kan er precies worden gezien hoeveel ze vooruit zijn gegaan.

De community projecten (projecten in de middag)

Naast dat je in de ochtenden werkzaam zal zijn bij het medisch project, zal je gedurende de middagen werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten.

Hoogtepunten van het medisch project

 • Je krijgt inzicht hoe de gezondheidszorg in een Afrikaans land is georganiseerd, heel anders dan dat je gewend bent
 • Door het afleggen van thuisbezoeken zie je veel van het dagelijks leven in Zambia
 • Je probeert een gezonde levensstijl te promoten
 • Als je medisch onderlegd bent kan je je kennis overdragen en de werkdruk van de lokale verpleegkundigen verlichten
 • De gevarieerdheid in het project; neem deel aan zowel een medisch als een 'community' project
 • Bezoek de Victoria Watervallen en genieten van de prachtige toeristische activiteiten die Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven

Locatie

Het project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen. In Botswana vind je het prachtige Chobe National Park.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ervaring of een opleiding als arts of verpleegkundige is een grote pré, graag ontvangen we dan voor vertrek een Engelstalig CV, zodat de manager van het project een passend project kan maken. Maar ook vrijwilligers zonder medische ervaring kunnen in een ondersteunende rol meewerken aan dit project. Een goede kennis van de Engelse taal is noodzakelijk om met de patiënt en de lokale medewerkers te kunnen communiceren.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO, HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken in Livingstone verblijven. Zie voor meer informatie het kopje "Visum" onder Landeninformatie Zambia.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

Praktische informatie

Oriëntatie

Na aankomst in Livingstone is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Ook zal je zien waar je komt te werken in Livingstone evenals waar de andere vrijwilligers werkzaam zullen zijn. Daarnaast word je rol en je verantwoordelijkheden als vrijwilliger besproken en is er alle ruimte voor het stellen van vragen. Op medisch gebied krijg je vooraf te horen hoe om te gaan  met bepaalde situaties (bijvoorbeeld HIV/AIDS, TB). Houd je aan de instructies van de lokale verpleegkundigen.

De algemene introductie is op maandagmiddag als je bent gearriveerd. De medische vrijwilligers blijven dinsdag ochtend ook nog binnen omdat de medische introductie ongeveer 2 uur duurt.

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Zambia in 2024.

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex genaamd Victoria Falls Backpackers, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone. De naam van de accommodatie is ‘Livingstone Backpackers’.  Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.  Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi en Indisch eten. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone in Zambia.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen. Mochten we je kunnen helpen bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

Prijzen 

2 weken: € 1595

3 weken: € 1845

4 weken: € 2095

5 weken: € 2345

6 weken: € 2595

7 weken: € 2845

8 weken: € 3095

Je betaalt bij dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Deelname is max. 12 weken mogelijk. Neem contact met ons op voor de prijs van 9 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum voor Zambia en eventueel omliggende landen
 • Excursies

Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

 • Diner/Sunset cruise op de Zambezi River
 • Twee dagen/nachten op safari in het Chobe National Park
 • White water rafting op de Zambezi River
 • Bungee jumping
 • Helicoptervlucht over de watervallen
 • Safari op de rug van een olifant
 • Kano safari op de Zambezi rivier met een ervaren gids
 • Game drive in Zambia's Mosi-oa-Tunya National Park of in het Chobe National Park in Botswana
 • Bootcruise (2 nachten) op de Zambezi Rivier

De prijzen van de excursies kunnen wijzigen, ze staan vermeld in de brochure over dit project.

Startdata en aankomsttijden

Verblijf bij dit medisch project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Ben je jonger dan 21 jaar dan kan je max. 4 weken bij dit project verblijven. Dit vanwege de aanvraag van een visum (TEP).
Hierna kan indien gewenst een ander (medisch) project van TravelUnique geboekt worden in een ander land.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op MAANDAG, vertrek is ook op maandag. Mocht je op een andere dag aankomen, dan dien je zelf je transfer naar het vrijwilligershuis te regelen en te betalen. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.