Medisch project, Tanzania

Medisch project, Tanzania

HET PROJECT KORT SAMENGEVAT

 • Plaats: Arusha, Tanzania
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer in een vrijwilligershuis of gastgezin
 • Type project: Medisch project 
 • Duur: 4 – 24 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 40 verdeeld over verschillende projecten
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project aan de rand van Mount Kilimanjaro
 • Update: Dit project is altijd zeer snel volgeboekt. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken
 • Je kan deelnemen als stagiare of als vrijwilliger

ALGEMENE INFORMATIE 

Onze partner in Tanzania werk op basis van duurzaamheidscriteria en ze zetten zich vooral in voor onderwijs. Ze bouwen een relatie op met de lokale bevolking op basis van wederzijdse acceptatie en tolerantie. Alle projecten in Arusah verwelkomen vrijwilligers ongeacht hun achtergrond of overtuiging. Van vrijwilligers wordt verwacht dat ze ruimdenkend en creatief zijn, omdat de verantwoordelijkheidsgebieden niet altijd precies zijn afgebakend. Met een beetje initiatief en flexibiliteit verloopt de integratie in het project meestal erg vlot.

Vrijwilligerswerk doen in Tanzania betekent het leven van alledag leren begrijpen. Bij de projecten is het niet de bedoeling dat vrijwilligers lokale werknemers vervangen, maar dat ze zichzelf zien als  "medewerkers" die, door hun hulp, de werkdruk verlichten bij de projecten en interculturele uitwisseling ondersteunen.

Wij zijn ervan overtuigd dat vrijwilligers een langdurige en positieve bijdrage kunnen leveren aan de projecten. Maar vrijwilligerswerk betekent niet alleen: "Hallo, ik ben hier om te helpen!" maar eerder: "Hallo, ik ben hier om van je te leren hoe ik kan helpen - nu of in de toekomst!".

ARUSHA

Arusha is een traditionele maar toch moderne stad die zich heeft aangepast aan toeristen, internationale bezoekers en expats van over de hele wereld. In het stadscentrum zijn leuke bars, restaurants, musea, markten en zwembaden die je in je vrije tijd kunt bezoeken. Zodra je een paar kilometer de stad uit rijdt, bevind je je midden in de prachtige Afrikaanse natuur, savannegebieden in het westen en tropische bossen richting de hellingen van de majestueuze Mount Meru. Wandelend, fietsend of een dagtocht naar Maasai land, je hebt eindeloos veel mogelijkheden om kennis te maken met de diversiteit van Tanzania's natuur en tradities. 

Medisch project

Een medische project of stage in Tanzania kan (aankomende) professionals een onschatbare ervaring opleveren, omdat veel ziektes die hier schering en inslag zijn, in de westerse wereld alleen bekend zijn uit handboeken.

Ze hebben al veel stagiaires verpleegkunde begeleid maar ook vrijwilligers met als achtergrond fysiotherapie of ergotherapie. Dit project is dus geschikt voor zowel vrijwillgers en voor stagiaires. Maar stage lopen bij een medische- of verpleeginrichting betekent ook dat je je eigen grenzen moet kennen, want bij de zorg voor patiënten ontbreekt het aan veel en is improvisatie vaak nodig. Een hoog inlevingsvermogen en pragmatisme zijn basisvoorwaarden voor het meelopen in een ziekenhuis in Tanzania.

VRIJWILLIGERS of stagiaires ZULLEN WERKZAAM ZIJN bij:

St. Elizabeth Hospital 

Het St. Elizabeth Hospital is een grote kliniek in het centrum van Arusha met in totaal 100 bedden. Het ziekenhuis kijkt terug op een geschiedenis van bijna 40 jaar en is in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Naast de algemene medische behandeling en de routinematige intramurale operaties, die een groot deel van de dagelijkse routine van het ziekenhuis uitmaken, is er onder andere een oogkliniek, een HIV- en tuberculosekliniek en een kinder- en vrouwenkliniek en. een afdeling fysiotherapie.

Het St. Elizabeth Hospital voert ook outreach-programma's uit naar afgelegen gebieden in Tanzania.
Het St. Elizabeth Hospital wordt grotendeels gefinancierd door donaties en de behandelingskosten van patiënten, waarbij aanstaande moeders, kinderen en ouderen gratis worden behandeld. De werkuren voor vrijwilligers en stagiaires in het ziekenhuis zijn tussen 8.00 en 16.00 uur. Stagiairs verpleegkunde zijn welkom, maar ook studenten op medisch gebied en medische professionals. Vrijwilligers worden dienovereenkomstig opgeleid door lokaal personeel en mogen deelnemen aan alle delen van het ziekenhuis, afhankelijk van hun interesses, eerdere ervaring en kwalificaties.

Joyhub Kidscentre ("special need") 

Het Joyhub Centre is een klein kinderdagverblijf in Njiro, Arusha dat gespecialiseerd is in de zorg en therapie van kinderen met een handicap. Kinderen met verschillende lichamelijke of verstandelijke beperkingen bezoeken de faciliteit, die in 2020 is opgericht door Grace, een ervaren ergotherapeut. Het doel van de faciliteit is om elk kind individuele therapie en onderwijs te bieden en hen voor te bereiden op een leven dat volledig geïntegreerd is in hun gemeenschap. 


Mensen met een handicap in Tanzania worden blootgesteld aan veel vooroordelen, bijgeloof en stigma. Daarom leveren instellingen zoals Joyhub niet alleen een grote bijdrage aan het leven van individuele kinderen, maar creëren ze door hun werk ook een nieuw bewustzijn van inclusie en gelijkheid bij delokale bevolking.
Regelmatig worden er excursies en activiteiten met de kinderen georganiseerd. Een deel van de kinderen die in Joyhub worden opgevangen, gaan ook naar reguliere kleuterscholen en scholen of wordt voorbereid om naar zo'n school te gaan.

Grace en haar team verwelkomen de steun van vrijwilligers en stagiaires die afkomstig zijn uit het speciaal onderwijs, ergotherapie en fysiotherapie en aanverwante gebieden van harte. Specialistische kennis is echter geen must. Veel belangrijker is een hoge mate van motivatie en inzet, evenals empathie, om goed te kunnen reageren op de kinderen en hun zeer verschillende behoeften. Omdat het een nieuwe faciliteit is, bevindt het centrum zich nog in de beginfase, dus vrijwilligers kunnen ook deelnemen aan de bouw van speeltoestellen en de planning en aanschaf van nieuwe therapieapparatuur.

HET DAGELIJKS LEVEN

Onthoud dat je werkzam zult zijn als assistent. Je ondersteunt  het werk van je lokale collega' s. Naast je werk heb je voldoende mogelijkheden om Arusha en de omgeving te verkennen tijdens je vrije tijd. Het dagelijks leven in Tanzania is vol avonturen. Een van hen is de dagelijkse uitstapjes met de Daladala, de lokale minibus die je naar elke hoek van de stad brengt.

UITDAGINGEN

Belangrijk om te weten is dat er weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen hebben die je kan gebruiken, dan is dit zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met vrijdag. Zaterdag en zondag zijn een vrije dag. Soms wordt er gevraagd om in het weekend te werken, je bent dan 2 andere dagen in de week vrij. Mocht je graag een lang weekend op excursie gaan dan is een dag extra vrij ook zo te regelen. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden. Belangrijk om te weten is dat taken niet altijd volgens een vaste planning worden uitgevoerd. Nogmaals, flexibiliteit is in Tanzania een belangrijke eigenschap!

EISEN

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen ondernemend en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten.

De voorkeur bij dit project gaat uit naar vrijwilligers met ervaring met kinderen met een beperking, studenten geneeskunde, artsen of verpleegkundigen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

ACCOMMODATIE

De vrijwilligers en stagiaires in Arusha worden ondergebracht in twee vrijwilligershuizen. De huizen zijn centraal gelegen in het district Njiro in Arusha, van waaruit de projecten goed te bereiken zijn. De huizen liggen niet ver van elkaar, zodat vrijwilligers elkaar op elk moment kunnen bezoeken en tijd kunnen doorbrengen met de bewoners van de andere huizen. Ze organiseren regelmatig barbecue avonden, die afwisselend in de respectievelijke huizen plaatsvinden. 

Ons “hoofdkwartier” in Arusha is het  huis aan Rashida Street, waar ook het kantoor is gevestigd. De begeleiders verdelen hun tijd over de huizen zodat de vrijwilligers op alle locaties goed verzorgd worden. Elk huis heeft twee huismoeders die verantwoordelijk zijn voor de maaltijden en het schoonhouden van het huis. Ook is er een nachtwakers en tuinmannen.

De huizen bestaan ​​uit gedeelde kamers met stapelbedden en tweepersoonskamers of privékamers. Daarnaast is er een keuken met een koelkast en een een oven. Verder zijn er badkamers, gemeenschappelijke ruimtes uitgerust met comfortabele banken en tv-faciliteiten, evenals overdekte buiteneethoeken.

De huizen liggen midden in het Tanzaniaanse leven, centraal en toch rustig. Busverbindingen, restaurants, bioscopen, apotheken, supermarkten en tal van andere winkels bevinden zich in het dorp en het stadscentrum ligt op slechts 10-15 minuten met de bus. Alle projecten zijn vanaf hier gemakkelijk te bereiken.

MAALTIJDEN

Als ontbijt krijg je een typisch Tanzaniaans ontbijt bestaande uit witbrood en zwarte thee en andere bijgerechten zoals eieren, fruit en mandazi's (Tanzaniaanse bakspecialiteit). In de avond eet je heerlijke lokale gerechten (voor vegetariërs/veganisten worden apart gekookt!). 

GASTGEZIN 

Het is ook mogelijk om tijdens je verblijf in Arusha bij een gastgezin te verblijven. Vicky, de gastmoeder, biedt twee kamers met elk 4 bedden in het hoofdgebouw en nog eens 4 bedden in een klein bijgebouw. Dit betekent dat er maximaal 12 vrijwilligers tegelijkertijd bij het gastgezin kunnen verblijven. Dit maakt het gemakkelijk om met andere vrijwilligers om te gaan en gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het gastgezin zit in dezelfde wijk als de Hostels en is ook nog eens heel centraal gelegen. Vicky biedt de vrijwilligers een typisch Tanzaniaans ontbijt en een warme maatlijd 's avonds aan. Een grote, gezellige woonkamer nodigt uit om samen met de andere vrijwilligers ideeën uit te wisselen na een enerverende dag.

HOE ER TE KOMEN? 

Bij aankomst op Kilimanjaro Airport staat de chauffeur je al op je te wachten om je naar het vrijwilligershuis te brengen. Belangrijk is dat je aankomt op donderdag en vertekt op woensdag. Kom je eerder aan dan donderdag dan kan je op eigen kosten een accommodatie in de buurt van het vrijwilligershuis boeken en betaal je zelf de transfer vanaf het vliegveld naar deze accommodatie. Dit is ongeveer 30 euro.

Op de eerste dag na aankomst ontvangt je een uitgebreide oriëntatie. Ze laten je de stad Arusha zien, leggen uit hoe je het openbaar vervoer gebruikt en waar banken en de belangrijkste winkels te vinden zijn. Op je eerste werkdag begeleiden ze je naar je project en bespreken ze met je de taken en werktijden samen met de projectleiding.

 PRIJZEN 

4 weken: € 720

6 weken: € 980

8 weken: € 1240

10 weken: € 1500

12 weken: € 1760

Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van € 200 per persoon. Ook betaal je een bedrag van € 200 per maand direct aan het ziekenhuis. De prijzen gelden voor een gedeelde kamer in het vrijwilligershuis. Wil je een 2-persoonskamer dan betaal je € 75 per week extra. Het is ook mogelijk om een 1-persoonskamer te boeken, neem contact met ons op voor de prijs. Het is ook mogelijk om bij een gastgezin te verblijven, voor 4 weken betaal je bij een gastgezin, € 920 per 4 weken. We maken graag een offerte voor je.

Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Transfer bij aankomst en vertrek
 • Accommodatie in vrijwilligershuis of gastgezin
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks was service
 • Twee maaltijden per dag van maandag tot en met vrijdag
 • T-shirt

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Maaltijden in het weekend + lunch
 • Vlucht naar Tanzania
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Deelname aan dit project in Tanzania is mogelijk van 4 weken tot 24 weken. Het project start iedere donderdag. Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, klik dan de maand aan waarin je wilt starten bij het project. We nemen dan contact met je op om samen de start- en vertrekdatum te bepalen. 

DOWNLOADS EN LINKS

Tijdens een Public Holliday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Tanzania in 2024.

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie.TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Tanzania.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.