Agricultuur project, Oeganda

Agricultuur project, Oeganda

Het project kort samengevat

 • Plaats: Mukono Town en Buikwe District (25 km vanaf de hoofdstad Kampala), Oeganda
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Type project: agricultuur (landbouw) en natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 25 maximaal bij de 4 projecten in Oeganda (2 soms 3 vrijwilligers per gastgezin)
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: authentiek project
 • Landeninformatie Oeganda
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie agricultuur (landbouw) en natuurbehoud project Oeganda

Vind je het leuk om buiten te werken en je handen vuil te maken? Volg je een opleiding die gericht is op landbouw? Ben je geïnteresseerd om te zien wat de impact van klimaatverandering is in de Tropen? Kom dan werken als vrijwilliger op een lokale boerderij en help mee om de mensen van voedsel te voorzien en om ecologische duurzaamheid te bereiken.

Dit project bevindt zich in de buurt van het Mabira Rainforest. Hier wordt gewerkt met lokale boeren die worden aangemoedigd om op een moderne manier de natuur te beschermen en tevens moderne landbouwtechnieken willen inzetten.

Samen met de lokale Oegandese bevolking help je mee in voorbeeldtuinen die tonen wat gezonde voeding inhoudt, je laat zien hoe je een land goed bewerkt, hoe er wordt gewerkt met natuurlijke ongediertebestrijding  en bodembescherming. En wat natuurlijk heel belangrijk is, hoe men geld kan verdienen met het verbouwen van groenten. Belangrijk om te vermelden is dat sommige activiteiten seizoensgebonden zijn.

Samenvatting taken agricultuur (landbouw) en natuurbehoud project

 • Het land bewerken
 • Planten van mais, fruitbomen, bonen en groenten
 • Het wieden van de tuinen, ongediertebestrijding
 • Oogsten
 • Samenwerken met lokale boeren
 • Het promoten van gezonde voeding
 • Meehelpen bij de overige projecten in deze omgeving

Als vrijwilliger krijg je eerst een basistraining. Er zijn middelen en materialen om de grond te bewerken. Handschoenen, schoenen met een stevige rubberen zool en een hoed zijn aan te raden. Er wordt veel gewerkt in de zon.

Naast werken bij de boederijen is het ook mogelijk om mee te draaien op scholen en mee te helpen bij sportprojecten.

Uitdagingen

Belangrijk om te weten is dat er soms weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen hebben die je kan gebruiken, dan zijn deze zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met zaterdag. Zondag is een vrije dag. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden.

Waarom kiezen voor dit agricultuur (landbouw) en natuurbehoud project in Oeganda?

 • Je ontmoet gemotiveerde mensen die graag willen leren over moderne landbouwtechnieken
 • Je helpt mee om voedselzekerheid voor de bevolking te realiseren
 • Iedere dag is anders, vol nieuwe uitdagingen, je werkt buiten
 • De mogelijkheid voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen en cultuur
 • Je bent niet het type om te spreken in het openbaar
 • Er is de mogelijkheid om naar prachtige plekken in de weekenden te reizen
 • Ervan genieten om niet als toerist hier te zijn, maar mee te draaien met de lokale gewoonten en gebruiken
 • Maak nieuwe (internationale) vrienden in het gastgezin en in de lokale gemeenschap

Locatie

Oeganda is een magische plaats met een zeer vriendelijke bevolking, heel veel wild en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika en de evenaar loopt hier doorheen. Vele gebieden liggen op grote hoogten, dit zorgt voor een aangenaam klimaat en heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de 'Parel van Afrika' genoemd. Het heeft een grote diversiteit; leeuwen en olifanten, bergen, gorilla's, chimpansees, bergen bedekt met sneeuw, regenwoud, prachtige meren en vulkanen.

Het project bevindt zich ongeveer 25 kilometer buiten de hoofdstad, Kampala. Het plaatsje het Mukono Town. Je bent werkzaam in in een straal van 15 - 60 minuten rondom Mukono Town en het Duikwe District.

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen ondernemend, creatief en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten.

Bij dit project verblijf je bij een gastgezin, je weet je makkelijk aan te passen aan de omstandigheden. Dit betekent samen met vreemde mensen in een huis wonen, een "bucket" douche en een gat in de grond als toilet.

De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben.

Houd er rekening mee dat er veel gelopen wordt in de zon. Een goede hoed en wandelschoenen zijn belangrijk! Je werkt buiten de dorpen, een rit achterop een motorfiets naar het project kan voorkomen.

Praktische informatie

Oriëntatie & ondersteuning

Na aankomst in Oeganda word je opgehaald door de directeur van het project, Leslie. Zij brengt je naar het gastenverblijf bij haar thuis in Mukono Town om te acclimatiseren. De naam van het huis is The Mukono Volunteer Guesthouse. Er bevinden zich hier 6 bedden. De leiding is in handen van Esther Namutamba. Na de lunch laat Leslie je de omgeving zien, ze helpt je met het aanschaffen van een lokale SIM kaart en laat je de winkels zien.

Verder vertelt ze over de gewoonten in Oeganda, het gebruik van internet, hoe je je dient te gedragen en kleden bij het project, de regels bij het gastgezin, meer over je veiligheid en gezondheid, etc. Hierna stelt ze je voor aan je gastgezin en aan de leiding van school. Leslie blijft altijd je aanspreekpunt in geval van nood, bij het boeken van excursies en voor alle overige vragen.

Accommodatie

Na de eerste nacht hebben doorgebracht in het gastenverblijf van Leslie zal je hierna worden voorgesteld aan je gastgezin. Bij ieder gastgezin kunnen maximaal 2 vrijwilligers verblijven (bij sommige gastgezinnen zijn dit 3 vrijwilligers). Bij het gastgezin heb je een eigen kamer of je deelt de kamer met een andere vrijwilliger. In Oeganda is het gebruikelijk dat er electiciteit is maar buiten vind je een toilet (een gat in de grond) en een douche ("bucket douche" met koud water).

Er wordt wel van je verwacht dat je je leefomgeving netjes houdt. Je dient zelf je kamer op te ruimen en je was te doen. Alcohol is verboden in de accommodatie! Ook mag er binnen niet worden gerookt. De kamers kunnen worden afgesloten met een slot. De huizen bevinden zich op een veilige compound. Beddengoed, muskietennetten en handdoeken worden voor je geregeld. Helaas is er geen WiFi. Leslie zal je laten zien waar wel WiFi is.

Je dient je eigen handdoeken mee te nemen, voor beddengoed en muskietennetten wordt gezorgd.

Belangrijk: het verblijf is Oeganda is veilig maar echt "back to basic". 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat meestal uit havermoutpap. De lunch en het avondeten bestaan uit lokale gerechten zoals rijst, aardappelen, bonen, etc. Mocht je elders willen eten dan kan dat ook, echter deze maaltijden zijn voor eigen kosten. In Oeganda vind je veel fruit zoal bananen, papaja's, ananas, etc. De lunch gebruik je vaak samen met je collega's op het project.

Dit is meestal posho (brood) met bonen, maar zonder vlees. Vaak wordt het avondeten geserveerd met rijs, bonen en noten. Mocht je speciale dieet wensen hebben laat dit dan weten voor vertrek. Er kan rekening worden gehouden met een vegetarisch dieet of een glutenvrij dieet.

Hoe er te komen? 

Je dient een vlucht te boeken naar Entebbe International Airport te Oeganda. Hier staat iemand van de projectorganisatie in de aankomsthal met een bordje met je naam. Mocht je na 20.00 uur aankomen dan wordt er een hostel in Entebbe voor je geboekt, genaamd Entebbe Backpackers (dit wordt voor je geregeld en betaald door onze partnerorganisatie in Oeganda). Dit ligt 5 minuten vanaf het vliegveld. Daarna zal je vertrekken naar Mukono in de ochtend. De taxi haalt je rond 08.30 uur op en brengt je naar Mukono. Na afloop van je project dien je zelf voor vervoer naar de luchthaven te zorgen. Meestal brengt iemand van je gastgezin je weg naar de luchthaven.

Belangrijk

Let op! een Gele Koorts vaccinatie is verplicht voor Oeganda. Neem voor de overige vaccinaties contact op met je huisarts of de plaatselijke GGD.

Boekingsproces

Mocht je willen deelnemen aan het Community Outreach project in Oeganda vul dan het boekingsformulier in of neem contact met ons op. Als je deelname is bevestigd dan volgt er een Skype interview met Leslie, de directeur van dit project. Zij zal je vragen naar je ervaring en je motivatie. Hierna krijg je een boekingsformulier toegestuurd en ontvang je vier weken voor je aankomst in Oeganda het 'pre-departure' document.

Ook ontvang je informatie over je veiligheid en dien je de "Code of Conduct" van het project te ondertekenen plus het "General Waiver of Liability" formulier. Leslie en TravelUnique zijn altijd bereikbaar om je vragen te beantwoorden.

Prijzen 

2 weken:  € 855

4 weken:  € 1065

6 weken:  € 1380

8 weken: € 1695

10 weken: € 2010

12 weken:  € 2325

Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van € 275 per persoon. Neem contact met ons op als de prijs voor het aantal weken dat je wilt gaan er niet tussen staat. Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Skype gesprek met de directeur van het project in Oeganda
 • Luchthaven transfer bij aankomst
 • Eventueel overnachting in Backpackers accommodatie bij aankomst
 • Overnachting in Mukono Volunteer Guesthouse
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks was service
 • Verblijf bij een gastgezin
 • Drie maaltijden per dag

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies
 • Frisdrank

Activiteiten gedurende het weekend (niet bij de prijs inbegrepen)

Van maandag tot en met zaterdag ben je werkzaam bij je project, 5 dagen per week. Maar in de weekenden is er meer dan voldoende tijd om te reizen en de omgeving te ontdekken. Leslie zal je bij aankomst bij het project de mogelijke excursies melden. Zij kan je ook helpen bij het boeken van deze excursies.

Startdata en aankomsttijden

Deelname aan dit agricultuur (landbouw) en natuurbehoud project in Oeganda is mogelijk van 2 weken tot 12 weken. We raden aan om minimaal 4 weken bij dit project te verblijven. Het project start op de 1e of 15e van de maand. Na aankomst vindt er eerst een oriëntatie plaats.

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Oeganda in 2024.

Downloads en links

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner in Oeganda.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.