Botswana Wildlife project

Botswana Wildlife project

Het project kort samengevat

 • Land: Botswana Central Tuli Block
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie (tenten)
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12  weken
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in het prachtige Botswana, zeer geschikt voor groepen (studenten)
 • Landeninformatie Botswanareisadvies
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie

Bezoek de ongetemde schoonheid van Botswana en neem deel aan een vrijwilligersproject gericht op wilde dieren. Dit is een project dat avontuur combineert met impact op natuurbehoud. In dit gebied vind je iconische Afrikaanse soorten; van olifanten tot luipaarden. Deelname aan dit project belooft  je een echte onderdompeling in de wildernis, terwijl je bijdraagt ​​aan de natuurbehoudsdoelstellingen van het gebied, word je omringd door uitgestrekte landschappen en inheemse flora en fauna.

Het doel van het project is om in samenwerking met aangrenzende beschermde gebieden, wildreservaten en nationale parken de bestaande  hekken te verwijderen om zo een groter beschermd gebied te creëren. Deze gezamenlijke inspanning heeft tot doel de biodiversiteit in Zuidelijk Afrika te vergroten. 
Ga mee op een onvergetelijk avontuur dat niet alleen je leven verrijkt, maar ook bijdraagt ​​aan het behoud van de buitengewone natuur van Afrika. Doe vrijwilligerswerk met een doel en maak een verschil in het hart van Afrika!

Je rol als vrijwilliger

De werkzaamheden omvatten ongeveer zes uur vrijwilligerswerk per dag, verdeeld over taken in de vroege ochtend en de late namiddag om de hitte van de middag te vermijden. Tijdens de lunch en de vroege middag heb je vrije tijd om te lezen, te ontspannen, spelletjes te spelen of zelfs een siësta te houden! Voor de meer actieve individuen zijn er overal in het kamp activiteiten beschikbaar, zoals het downloaden van cameraval gegevens, het identificeren van sporen en het vastleggen van beelden van vogels en insecten voor identikits. 
In de late namiddagen kan je een adembenemende zonsondergang zien, zittend bovenop een rots. En als het weer het toelaat, worden de avonden doorgebracht met genieten van de nachtelijke hemel rond een kampvuur. Je houdt je bij dit project bezig met:

 1. Onderzoek: 
 • Je wordt betrokken bij onderzoeken naar zoogdieren en vogels 
 • Bestudeer migratiepatronen het hele jaar door 
 • Ontwikkel olifanten ID kits 
 • Houd cameravallen in de gaten en documenteer nachtelijke activiteiten 
 • Draag waardevolle gegevens bij aan de bredere beheerplanning van het gebied

2. Natuurbeschermingsprojecten: 

 • Onderneem activiteiten op basis van natuurbehoudsbehoeften 
 • Herstel van hekken, aanleg van waterpoelen, bestrijding van bodemerosie en meer
 • Speel een cruciale rol bij het beschermen en onderhouden van het wildernisgebied 

3. Wildobservatie: 

 • Observeer dieren in het wild in hun natuurlijke habitat 
 • Ontmoet kuddes olifanten, zebra's en giraffen, met mogelijkheden om luipaarden, leeuwen en hyena's te volgen 
 • Dompel jezelf onder in de geluiden en bezienswaardigheden van de Afrikaanse bush 

4. Sleep-Outs: 

 • Ervaar de magie van de Afrikaanse sterrenhemel 
 • Wees getuige van adembenemende zonsondergangen over de vlakten 
 • Val in slaap onder de uitgestrekte Afrikaanse hemel en luister naar de geluiden van wezens in de buurt 

5. Ontdek: 

 • Leer soorten identificeren in de Afrikaanse bush 
 • Neem deel aan spooridentificatie en het maken van casts 
 • Neem deel aan debatten over natuurbehoud en vogelidentificatiesessies 
 • Absorbeer de stilte en uitgestrektheid van het omringende landschap

Flexibiliteit

Houd er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel. Als er een Public Holiday is, ben je die dag vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Botswana in 2024.

Locatie

Je verblijft in een gebied in Botswana genaamd Central Tuli Block. Historisch gezien een gebied voor gemengd gebruik, is het Central Tuli Block omgetoverd tot een natuurreservaat. Particuliere natuurbeschermers probeerden de regio opnieuw te verwilderen (re-wilding), waardoor het een toevluchtsoord wordt voor de iconische soorten van Afrika. Dit programma heeft tot doel vrijwilligers een authentieke wildernis ervaring te bieden en tegelijkertijd bij te dragen aan de natuurbehoudsdoelstellingen van het gebied. Tuli Block is een "low malaria area".

Het weer in Botswana 

In Botswana vind je over het algemeen een subtropisch klimaat met duidelijke natte en droge seizoenen:
Droge seizoen (maart tot oktober): 
Het droge seizoen heeft warme dagen en koelere avonden. Tijdens de wintermaanden (juni-augustus) kunnen de temperaturen 's nachts en vroeg in de ochtend aanzienlijk dalen. Dit is een mooie tijd van het jaar om wilde dieren te spotten, aangezien dieren zich vaak rond waterpoelen verzamelen. 
Groen Seizoen (november tot februari): 
Dit is het zomerseizoen met hogere temperaturen en zomerregens. Hoewel er in deze periode regenachtige dagen kunnen zijn, komen regenbuien in de middag het meest voor, wat een welkome verademing voor de hitte is. Het landschap wordt weelderig en groen en dit is het moment waarop je veel jonge dieren zult zien.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 16 jaar. Je dient goed Engels te spreken en een redelijk goede conditie te hebben. Graag ontvangen we voor vertrek een kort Engelstalig CV. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden. Ben je minderjarig bij deelname aan dit project, dan dienen je ouders toestemming te geven voor je deelname.

Overige informatie

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Praktische informatie 

Oriëntatie & begeleiding

Je dient aan te komen op het vliegveld OR Tambo in Johannesburg op zaterdag. Hierna volgt een 2-daagse welkomstoriëntatie: 
Je project begint met een tweedaagse oriëntatie in Johannesburg bij Curiosity Backpackers. 
Arriveer  in Joburg of Jozi, zoals het lokaal bekend staat, en laat je rondleiden door mensen die de stad goed kennen. De oriëntatie is een prettige manier voor nieuwe bezoekers om op de lokale manier hun weg te vinden en andere vrijwilligers die deelnemen aan het project te ontmoeten.
Dag 1 
Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar het hostel gebracht. Hier krijg je de kans om tot rust te komen voordat je je welkomstpakket ontvangt. Je krijgt een briefing over je vrijwilligersprogramma en ontmoet vervolgens andere reizigers en vrijwilligers tijdens een welkomstdiner. 
Dag 2 
Begin na het ontbijt aan een boeiende verkenning van Johannesburg en Soweto. Ontdek het Maboneng Precinct, een levendig centrum van creativiteit, kunst en cultuur. Verken bezienswaardigheden zoals het Carlton Centre en Ghandi Square en wees getuige van de stadsvernieuwing van Johannesburg. 
In Soweto, de grootste township van Zuid-Afrika, kun je iconische momenten vastleggen in Orlando Towers en Soccer City, de locatie waar de WK-finale plaatsvond. Bezoek het Hector Pietersen Memorial voor inzicht in de jeugdopstanden van de jaren zeventig en wandel langs Vilakazi Street, de thuisbasis van zowel Nelson Mandela als aartsbisschop Desmond Tutu. Geniet van een lunch, ga op zoek naar lokale kunst en ambachten en duik in de rijke geschiedenis van deze dynamische buurten. 
Dag 3 
Na het ontbijt brengen ze je naar Johannesburg Airport of naar de bushalte voor je verdere reis naar het project.

Begeleiding

Omdat de aard van het werk varieert, worden vrijwilligers onder toezicht van verschillende medewerkers geplaatst. Ze zullen één lid van het team aanwijzen als “teamleider” om het verblijf in het de tenten te vergemakkelijken en waar nodig begeleiding te bieden.

Accommodatie

Bij dit project verblijf je in een volledig uitgerust tentenkamp.
Er zijn 2 - 6 persoons inloopsafaritenten met stapelbedden, lakens en kussens. Er zijn warme en koude douches en toiletten met spoelsysteem. 
Er is een gemeenschappelijke ruimte om te eten, te ontspannen en te lezen en een prachtige boma voor avonden bij het haardvuur. 
De keuken is voorzien van gasapparatuur en alle maaltijden worden verzorgd. Pizza avonden zijn een hoogtepunt met de zelfgemaakte pizzaoven.

Maaltijden

Als vrijwilliger krijg je drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat uit brood, beleg, ontbijtgranen, etc. Dit is zelfbediening. Lunches en het avondeten zijn uitgebreide, huisgemaakte maaltijden. 
Thee en koffie zijn de hele dag beschikbaar. 
Er zullen periodieke bezoeken plaatsvinden aan een plaatselijk dorp waar een kleine winkel is om eenvoudige snacks te kopen. We raden je aan extra snacks mee te nemen van thuis of uit Johannesburg. Er is een koelkast beschikbaar die je kunt gebruiken voor je persoonlijke eten en drinken

Hoe er te komen?

Aankomst is op zaterdag op vliegveld OR Tambo Johannesburg. In Johannesburg vindt er een orientatie plaats op zaterdag en zondag. Het project start op maandag. Je wordt naar het busstation in Johannesburg vervoerd om de bus te nemen naar het Polokwane station (reis van ongeveer 6 uur). Op het station ontmoet je de shuttlechauffeur die je naar de grens met Botswana brengt om daar je projectleider te ontmoeten (ongeveer 3 uur rijden naar de grens). Als alternatief kan je vanaf JNB naar Polokwane vliegen om de bus op eigen kosten over te slaan. 
Johannesburg naar Polokwane op route Mainliner JHB-POL.
Vertrek: 08:15 uur, aankomst: 14:15 uur (Zuid-Afrikaanse tijd).

Vertrekdag/project eindigt op maandag .
Vertrektijd: je kan een late avondvlucht nemen vanuit JNB naar huis, aangezien de bus vanuit Polokwane pas laat in de middag in JNB aankomt. Als alternatief kun je vanaf Polokwane – JNB vliegen als je op eigen kosten de bus wilt overslaan. 
Polokwane naar Johannesburg op route Mainliner POL-JHB 
Vertrek: 10.30 uur ZA | Aankomst: 15:35 uur ZA. Het meest verstandig is om een ovenachting te boeken op het vliegveld van Johnnesburg en de volgende dag richting huis te vertrekken.

Prijzen 

2 weken: € 1975

Voor iedere week extra betaal je € 775.

Je kan tot en met 12 weken deel nemen aan dit project. Bij deelname aan dit project betaal je geen administratie- inschrijf- of boekingskosten.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Retour Transfer van JHB naar het project  (aanbevolen om JHB naar Polokwane te vliegen op eigen kosten) 
 • Certificaat van voltooiing 
 • Alle maaltijden 
 • Accommodatie 
 • 24-uurs ondersteuning en supervisor 
 • Donatie aan het project 
 • Braai (één keer per week) 
 • 2-daagse Johannesburg-oriëntatie 
 • Begeleide activiteiten 
 • Game drives 
 • Slaap-outs onder de sterren
 • Was service

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket naar Johannesburg
 • Email, internet- en telefoonkosten/simkaart
 • Persoonlijke snacks
 • Inentingen
 • Limonade en alcohol
 • Excursies in de weekenden
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Startdata en aankomsttijden

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 12 weken bij dit project. Aankomst in Johannesburg is op zaterdag. Het maakt niet uit hoe laat je aankomt in Johannesburg. Het project start op maandag en eindigt op maandag.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken. Kies dan voor de 1e van de maand waarin je wenst te vertrekken en klik op offerte. Wij nemen dan contact met je op om te overleggen welke aankomst- en vertrekdatum jou het beste uitkomt. Lukt dit niet, neem dan contact met ons op per mail: info@travelunique.nl.

Belangrijk: het project kan worden aangepast aan de eisen van een groep.

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner SAVE en Pixabay.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.