Forest Conservation project, Madagaskar

Forest Conservation project, Madagaskar

HET PROJECT KORT SAMENGEVAT

 • Plaats: Nosy Komba, Madagaskar
 • Accommodatie: gedeelde vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project voor diegene die zich in willen zetten voor natuurbehoud
 • Landeninformatie Madagaskar, reisadvies Madagaskar
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

ALGEMENE INFORMATIE Forest CONSERVATION PROJECT

Vrijwilligerswerk bij dit bosbeschermingsproject is een zeldzame kans om een ​​van 's werelds meest unieke ecosystemen te ervaren en de iconische wezens te ontmoeten waar Madagaskar beroemd om is. 
Het "Forest Conservation Program" van het Madagascar Research and Conservation Institute omvat een constante monitoring van het bos en de fauna op Nosy Komba. De diversiteit en overvloed van soorten moet worden bestudeerd om veranderingen in de dynamiek van bossen en populaties ete identificeren en mogelijke lokale bedreigingen te identificeren.

Dieren

Er worden verschillende veldonderzoekstechnieken gebruikt om de biodiversiteit van het volgende diersoorten te beoordelen; 

 • Maki's: Soort-ID, gedragsmonitoring en vergelijkingen en populatiebeoordelingen uitgevoerd op aangewezen observatieplaatsen 
 • Reptielen & Amfibieën: Transectonderzoeken en actief bosonderzoek zowel overdag als 's nachts
 • Vogels: Visuele en vocale identificatie
 • Ongewervelde dieren: Een inventaris van soorten maken door middel van observaties en onderzoeken naar motten

Training

Vrijwilligers krijgen een soortidentificatietraining en leren veldonderzoeken uitvoeren, apparatuur opstellen en gegevens verzamelen. Momenteel worden de volgende langetermijnprojecten uitgevoerd, maar persoonlijke projecten/universitaire studies zijn welkom: 

Ecologie van de zwarte maki (Eulemur macaco macaco)

Ze bestuderen momenteel 3 groepen maki's, allemaal gelegen in gesloten bladerdak, maar nooit ver weg van dorp en menselijke aanwezigheid. De focus ligt op hun relatie met hun leefgebied, hun leefgebied en groepsgrootte. Ze hopen ook hun tolerantie tegen habitatfragmentatie en -verstoring te kunnen inschatten. Daarnaast voeren ze gedragsvergelijkingen uit tussen wilde populaties en populaties die gewend zijn aan menselijke aanwezigheid en interactie in het plaatselijke park.

Reptielenonderzoek

We onderzoeken reptielenpopulaties in de volgende habitats: 

 1. Open plantage 
 2. Koffieplantagesstruikbos 
 3. Gesloten bladerdak 
 4. Oerbos 

Hiervoor gebruiken ze twee verschillende methoden, elk gericht op verschillende niches. Een daarvan is transectonderzoek, vrijwilligers lopen langs vaste transecten van 250 meter om alle waargenomen reptielen en amfibieën te identificeren. De tweede is plotzoeken, waarbij vrijwilligers actief door een vooraf gedefinieerd plot zoeken op zoek naar cryptische soorten. 

Naast het intensieve transect- en plotonderzoek gebruiken ze valkuilen om grondbewonende reptielen en amfibieën te bestuderen. De meeste onderzoeken vinden overdag plaats, maar ze voeren wekelijkse nachtwandelingen uit om nachtdieren op dezelfde manier te onderzoeken.

Vogelonderzoek 

Ze voeren vogelpopulatie onderzoeken uit aan de kust, in plantages en in het bos. Punttellingen worden uitgevoerd waarbij vogels zowel visueel als vocaal worden geïdentificeerd. Dit onderzoek stelt het project in staat om de seizoensgebonden bezetting, habitatvoorkeuren te bestuderen en bijgewerkte gegevens te verstrekken over de vogelsoorten die aanwezig zijn op Nosy Komba. 
De belangrijkste meetlocaties bevinden zich op Nosy Komba, een vulkanisch eiland. Er zijn geen wegen en de paden door het bos zijn niet altijd goed begaanbaar, afhankelijk van het seizoen kunnen ze steil, rotsachtig en soms modderig zijn. Een goede fysieke conditie is vereist om de onderzoekslocaties te bereiken, waarbij over rotsen en steile bergpaden moet worden geklommen

HOOGTEPUNTEN VAN HET PROJECT

 • Bij dit vrijwilligerswerk help je het mariene ecosysteem op het 'Maki-eiland' te beschermen
 • Hier geniet je van de rust aangezien er geen wegen of auto's op het eiland zijn
 • Je ervaart de schoonheid van met kokospalmen omzoomde stranden met een makkelijke toegang tot het koraalrif  
 • Profiteer van tips van voormalige vrijwilligers en verken een prachtige plek

LOCATIE

Het project is gevestigd in Noordwest-Madagaskar op het kleine eiland Nosy Komba ('Maki-eiland'), ook wel bekend als Nosy Ambariovato ('Eiland omgeven door rotsen'). Gelegen tussen het vasteland van Madagaskar en het grote eiland Nosy Be, biedt dit vulkanische eiland een unieke rust en stilte omdat er geen wegen of auto's zijn op dit eiland.

EISEN

De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar. Graag ontvangen we voor vertrek een Engelstalig CV. Je dient een goede zwemmer te zijn en bij voorkeur een duikopleiding hebben gevolgd. Heb je dit niet, dan krijg je een vierdaagse PADI cursus. 

De medewerkers en vrijwilligers moeten Engels kunnen spreken, schrijven en verstaan. De medewerkers en vrijwilligers komen van over de hele wereld en spreken naast Engels nog een groot aantal andere talen. Lokale medewerkers en de mensen van Madagaskar spreken Malagasi en een beetje Frans. Vrijwilligers hebben de kans om gratis Malagassische lessen op het kamp bij te wonen en meer te leren over de taal en cultuur in dit prachtige land.

Ook dien je als vrijwilliger een redelijke conditie te hebben. Het hoofdkamp bevindt zich op Nosy Komba, een vulkanisch eiland. Er zijn geen wegen of auto's op het eiland. Vrijwilligers verplaatsen zich over het eiland door langs de stranden te wandelen, door de lokale boottransfers te nemen of de paden door het bos te gebruiken die niet altijd goed begaanbaar zijn.

PRAKTISCHE INFORMATIE 

ACCOMMODATIE

Het belangrijkste onderzoekscentrum bij dit project is Turtle Cove. Het is tegen de steile hellingen van Nosy Komba gebouwd als een multi-level compound met uitzicht op het spectaculaire koraalrif eronder.

Beklim een ​​stenen trap vanaf een idyllisch strand naar het hoofdgebouw boven het duikdek en geniet van het adembenemende uitzicht op de oceaan dat zich ver uitstrekt tot aan het Lokobe Forest Reserve op Nosy Be.

Het hoofdgebouw biedt onderdak aan de stafleden en dient overdag als ontmoetingsplaats voor vrijwilligers. Grote dekken langs de voorkant van het hoofdgebouw, compleet met hangmatten, zitzakken en banken. Er is ook een werkruimte voor vrijwilligers en er zijn afsluitbare opbergdozen voor elke hut om kleine waardevolle spullen in op te bergen. 
Aan de achterkant van het hoofdgebouw vind je meer stenen trappen naar een aparte keuken en eethkamer. Op dit middelste niveau en op een ander niveau bevindt zich een reeks lokaal gebouwde bungalows met stapelbedden die dienen als slaapvertrekken voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen een hut delen met vier tot zes andere vrijwilligers en moeten hun eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Ook op deze twee niveaus zijn er verschillende badkamerfaciliteiten met stromend water, spoeltoiletten en koudwaterdouches.

Een tweede kamp ligt op het vasteland van Madagaskar in het kleine afgelegen dorpje Ampoagna. Vrijwilligers worden ondergebracht in 2 grote gemeenschappelijke bungalows met tweepersoonsstapelbedden. 
De kampen zijn milieuvriendelijk en hebben overal verlichting op zonne-energie. Houd er rekening mee dat ze voor het grootste deel van de stroom afhankelijk zijn van de zon en regenval voor water.
Houd er bij het inpakken rekening mee dat er in dit deel van Madagaskar geen afvalverwerkings- of recyclingcentra zijn. We raden je aan een zonnepaneel en een batterijpakket mee te nemen als je elektronica hebt die je opgeladen wilt houden.

MAALTIJDEN

Er worden zeven dagen per week drie maaltijden per dag verstrekt. Elke maaltijd wordt bereid door koks ter plaatse die gebruik maken van traditionele Malagassische kookmethodes met verse, lokaal geteelde, seizoensgebonden produkten. De meeste maaltijden hebben een rijstbasis met bonen en groenten ernaast. Het fruit en de groenten die worden geserveerd, veranderen afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van lokale produkten. Sommige maaltijden bevatten vis/zeevruchten, rundvlees (zeboe) of kip. Vlees, als onderdeel van een maaltijd, wordt meestal bereid met een saus, in kleine stukjes gesneden en geserveerd met rijst. Naast bananen bestaat het ontbijt meestal uit stokbrood met jam, eieren of pannenkoeken.

Er is een vegetarische optie voor alle maaltijden. Vanwege logistiek en de beperkingen van deze afgelegen locatie kunnen ze geen veganistische optie bieden. Heb je speciale dieetwensen, laat het ons weten. Houd er rekening mee dat je vrijwilligerswerk doet in een afgelegen regio van een ontwikkelingsland en dat flexibiliteit noodzakelijk is.

HOE ER TE KOMEN?

Het programma begint elke eerste en derde maandag van de maand. Het project bevindt zich op een klein eiland genaamd Nosy Komba voor de noordwestkust van Madagaskar. Er is geen luchthaven, wegen of auto's op dit eiland, maar op het naburige eiland Nosy Be is er een grote haven en luchthaven.

Kom de dag voor je startdatum naar Nosy Be om opgehaald te worden, zodat je het team kunt ontmoeten voor vervoer naar het vrijwilligerskamp op Nosy Komba. De boottocht van Nosy Be naar Nosy Komba duurt ongeveer 45 minuten en de laatste boot vertrekt meestal rond 15.00 uur.
Vrijwilligers kunnen rechtstreeks vliegen naar Nosy Be Fascene International Airport (luchthavencode NOS), of naar de hoofdstad, Antananarivo (afgekort Tana; luchthavencode TNR). Als je naar Tana vliegt, kun je een binnenlandse vlucht nemen van Tana naar Nosy Be, of over land reizen via Taxi Brousse. 
AANKOMST: Zodra je aankomt op Nosy Be, zal een chauffeur je ontmoeten. Als er tijd is voordat de laatste boot naar Nosy Komba vertrekt, krijgt je een rondleiding door de stad Hellville en kun je snacks kopen, een lokale simkaart kopen, geld opnemen bij een geldautomaat, enz.

Houd er rekening mee dat naast de tijdsdruk met vertrek van de boot, winkels en warenhuizen allemaal gesloten zijn tijdens de siësta, tussen 12.00 uur en 14.30 of 15.00 uur. Als je om 15:00 uur of later aankomt (nadat de laatste boot naar Komba is vertrokken), moet je op Nosy Be overnachten. Indien nodig kunnen we je een hotel aanrademn.
Je vervoer naar het kamp, ​​inclusief de taxi van Nosy Be airport (of tuk tuk vanuit de haven) naar Hellville en je eerste boot naar het kamp zijn bij de programmaprijs inbegrepen. 
VERTREK: je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je vervoer terug naar de luchthaven.

PRIJZEN 

2 weken: € 930

4 weken: € 1430

6 weken: € 1930

8 weken: € 2430 

Iedere extra week kost € 250.

Neem contact met ons op voor de prijzen van 5, 7, 9 of 11 weken. Je betaalt bij TravelUnique geen aanmeldkosten of extra kosten in het hoogseizoen. Je betaalt bij dit project een Registratie fee van euro 150 per persoon, ongeacht het aantal weken van deelname.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Accommodatie
 • Maaltijden
 • Begleiding
 • Tranfer bij aankomst

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Vlucht
 • Verzekeringen
 • Excursies

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Dit project start gedurende het hele jaar op de 1e en 3e maandag van de maand.

DOWNLOADS EN LINKS

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner MRCI.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.