Big Cat project, Masai Mara, Kenia

Big Cat project, Masai Mara, Kenia

Het project kort samengevat

 • Plaats: Pardamat Conservation Area, Masai Mara, Kenia
 • Accommodatie: accommodatie in een authentiek safari kamp
 • Type project: Big Cat wildlife natuurbehoud- en research project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 16
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een top safari gebied
 • Landeninformatie Kenia, reisadvies Kenia
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie Big Cat & Elephant Conservation project, Masai Mara, Kenia

Masai Mara is waarschijnlijk één van de mooiste safari bestemmingen in Afrika, vooral bekend om de jaarlijkse migratie van de gnoes en zebra's. Dit wordt ook wel 'the greatest wildlife show on earth' genoemd. Dit gebied heeft enorm veel wildleven en je vindt er een aantal bedreigde diersoorten. Masai Mara bevindt zich in het zuidwesten van Kenia en beslaat zo'n 1700 km2 en het grenst aan de Serengeti-vlakte. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied is de Masai bevolking.

De Masai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. De totale populatie van de Masai werd in 2009 geschat op 1.455.000. Ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

Pardemat Conservation Area

Dit is een zeldzame kans om de Pardamat Conservation Area te ontdekken, een nieuw opgericht reservaat en een belangrijk gebied in het grotere Masai Mara-ecosysteem.

Als vrijwilliger doe je onderzoek naar drie van Afrika's meest iconische roofdieren: de leeuw, de cheeta en de wilde hond. Je doet ook onderzoek naar het grootste levende landdier - de majestueuze olifant.

Dit programma geeft je een unieke kans om vrijwilligerswerk te doen in een van Afrika's belangrijkste hotspots op het gebied van biodiversiteit. Je zult getuige zijn van spectaculaire vertoningen van dieren in het wild in hun natuurlijke omgeving, terwijl je tegelijkertijd belangrijk onderzoek doet dat bijdraagt ​​aan zowel de instandhouding op de lange termijn als aan de doorlopende beheerplannen voor natuurbehoud.

Wildleven in Kenia

Het wildleven verminderd razendsnel in Kenia, met name door het conflict tussen mens en dier. De grote migratie, de grootste migratie van dieren ter wereld, is indrukwekkend. Het betreft hier zo'n 1,3 miljoen wildebeesten, 200.000 zebra's en honderdduizenden gazellen. Helaas is dit aantal dieren de laatste 30 jaar sterk gedaald. Dit heeft te maken met de toename van de bevolking, de jacht en de uitbreiding van landbouwgrond.

Ook het aantal katachtigen (Big Cats) hebben hun territorium zien slinken. Dit dwingt ze tot jacht op vee, waardoor ze steeds meer in contact komen met de lokale bevolking. Door data te verzamelen over hun verplaatsingen kan men een plan maken hoe de lokale bevolking te beschermen tegen het wildleven.

Het Masai Mara Big Cat & Elephant Conservation project

Je wordt op maandagochtend naar het vrijwilligerskamp in Pardamat Conservation Area vervoerd. Het is ongeveer 250 km van Nairobi en de rit duurt ongeveer 6 uur, afhankelijk van het verkeer en de wegomstandigheden.

Pardamat Conservation Area maakt deel uit van het Greater Mara Ecosystem. Omgeven door bushland en op 30 minuten rijden van het dichtstbijzijnde dorp en 2 uur van de dichtstbijzijnde stad, verblijf je in een afgelegen maar spectaculair deel van Kenia.

Het vrijwilligerskamp is eenvoudig, maar comfortabel met alle basisbenodigdheden beschikbaar. Je beleeft het leven in de wildernis in een authentiek bushcamp in gedeelde semi-permanente tenten. Er is een gemeenschappelijke woon- en eetkamer waar je kunt ontspannen, tot rust kunt komen en verhalen over je waarnemingen kunt delen met andere vrijwilligers.

Er is een vuurplaats en een barbecue voor 's avonds onder de sterrenhemel. De badkamers worden gedeeld, met houtgestookte douches met warm water die 's middags beschikbaar zijn en er is 24 uur per dag elektriciteit.

Je leeft midden in de Afrikaanse bush met zebra's, gnoes, giraffen en gazellen die vaak heel dichtbij komen om te grazen. Je zult waarschijnlijk 's nachts een symfonie van geluiden horen en je hoeft zich geen zorgen te maken over het instellen van een alarm voor de ochtend, de dieren zullen dat voor je doen!

Taken bij dit project:

1. 'Big Cat' monitoren

Als vrijwilliger zullen de gegevens die je verzamelt bijdragen aan het "Mara Predator Conservation Programme", een vlaggenschipinitiatief dat wordt gecoördineerd door het Kenya Wildlife Trust. Dit programma brengt gemeenschappen, boswachters en toeristische partners samen in de natuurreservaten van de Greater Mara in een poging om de toekomst van leeuwen, cheeta's en wilde honden in deze gebieden veilig te stellen door hun gedrag te volgen, te monitoren en te begrijpen.

Je gaat dagelijks op gamedrives in Pardamat en enkele van de omliggende natuurreservaten om grote katten en wilde honden te volgen, te identificeren, te monitoren en op te nemen.

2. Het tellen van wild (game count) 

Je voert regelmatig wildtellingen uit binnen de Pardamat Conservation Area om de verspreiding van dieren in het wild over het natuurreservaat en hun bewegingen te volgen. De dichtheid van dieren in het wild en hun bewegingspatronen in het natuurreservaat worden zo gemeten.

Vrijwilligers verzamelen met name gegevens over waarnemingen van olifanten, waaronder de locatie, grootte en samenstelling van olifantengroepen. Olifanten hebben grote verspreidingsgebieden nodig en verplaatsen zich tussen het Maasai Mara National Reserve en naburige natuurreservaten als onderdeel van hun trekroute.

3. Conservation werkzaamheden

Pardamat Conservation Area is niet immuun voor milieuproblemen. Bodemerosie en onkruid kunnen het milieu aanzienlijk beïnvloeden en op een schadelijke manier veranderen. Vrijwilligers nemen deel aan fysieke instandhoudingsinitiatieven om de gezondheid van het ecosysteem te verbeteren.

Deze initiatieven worden uitgevoerd in samenwerking met het managementteam van het beschermde gebied en omvatten verwijdering van uitheemse plantensoorten, bestrijding van bodemerosie, grasmonitoring, routebepaling van gamedrives, wegidentificatie, zwerfvuilinzameling en wegreparaties. Daarnaast plaatsen medewerkers van de Conservation Area roofdierbestendige boma's voor Maasai Mara herders om hun vee 's nachts veilig te houden.

Je houdt je bezig met:

 • Helpen bij onderzoek naar grote katten, olifanten en wilde honden
 •  Het gebruiken van veldgebaseerde monitoring- en evaluatietechnieken
 • Leven in het grotere Maasai Mara-ecosysteem
 • Betrokken zijn bij en leren over de Maasai-cultuur

8 redenen om het Maasai Mara natuurbehoud- en research project in Kenia te kiezen:

 1. Je verblijft op een top safari locatie
 2. Je brengt tijd door met leeuwen, luipaarden, olifanten en je leert een hoop over de ecologie door middel van onderzoeken en het monitoren van wild
 3. Samen met ervaren gidsen verzamel je data, vooral in de periode juli - oktober is dit door de migratie van dieren zeer interessant
 4. Je leert van de Maasai gidsen meer over het leven in de bush
 5. Daarnaast leer van de Maasai meer over natuurbehoud in hun leefomgeving en het belang van natuurbehoud
 6. Spreek een beetje Swahilli (en Maasai) en leer meer over de cultuur
 7. Ontdek het landschap en wildleven
 8. Maak nieuwe vrienden voor het leven

Locatie

De Masai Mara, onderdeel van het uitgestrekte Masai Mara-Serengeti-ecosysteem, heeft momenteel 15 natuurreservaten. Deze natuurreservaten beslaan meer dan 300.000 hectare en bieden onderling verbonden leefgebieden voor wilde dieren die een aanvulling vormen op het huidige netwerk van beschermde gebieden en zorgen voor veilige trekroutes voor wilde dieren.

De natuurreservaten zijn opgericht met het doel het milieu en de dieren in het wild te beschermen, naast een mandaat om het levensonderhoud van de lokale Masai-gemeenschappen te beschermen, versterken en verbeteren.

Dit project is gevestigd in het nieuw ontwikkelde onderwijs- en onderzoekscentrum in Pardamat Conservation Area: The Wildlife Tourism College of the Masai Mara. Het meeste vrijwilligerswerk en onderzoek dat je gaat doen, zal plaatsvinden in Pardamat, een dynamisch beschermd natuurgebied voor tweeërlei gebruik waar 850 Masai-grondbezitters hun 26.000 hectare legaal hebben geregistreerd als natuurreservaat, terwijl ze blijven wonen en voor hun vee zorgen binnen bepaalde zones van het reservaat. Er zullen ook af en toe bezoeken worden gebracht aan naburige natuurreservaten.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Voor ieder project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Belangrijk is dat je de Engelse taal (redelijk) goed beheerst. Er is geen ervaring vereist, wel een voorliefde voor natuurbehoud. Ook dien je zelfstandig en flexibel te zijn.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

Praktische informatie

Oriëntatie

Na aankomst is er voor alle vrijwilligers een oriëntatieprogramma. Dit wordt gegeven door de lokale projectcoördinator en hij of zij zal je de ins-and-outs vertellen van het project. Het oriëntatie programma bestaat uit:

 • Introductie van het gebied waarin je woont en werkzaam bent
 • Het bezoeken van de gebieden waar je werkzaam zal zijn
 • Tijd om al je vragen te stellen
 • Je rol en verantwoordelijkheid als vrijwilliger

Accommodatie

Je accommodatie, gelegen aan het Wildlife Tourism College in het hart van de wildernis en genesteld tegen de achtergrond van de Pardamat-heuvels, biedt een echt authentieke en unieke ervaring. Je wordt ondergebracht in comfortabele tenten in safaristijl met een prachtig uitzicht over de vlaktes die zich naar het zuiden uitstrekken en de helling van de kloofvallei naar het westen.

Er is een bibliotheek en een IT-centrum waar je toegang toe hebt. Het Wildlife Tourism College en het accommodatiegebied zijn niet omheind, waardoor dieren in het wild vrij door het gebied kunnen trekken. Als zodanig worden Maasai-bewakers (askari's) ingezet om de veiligheid van de vrijwilligers te waarborgen door hen te begeleiden tussen de gemeenschappelijke ruimte en hun accommodatie, vooral in het donker.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt zal zijn na een vroege rit door de bush. Lunch en avondeten zijn volwaardige maaltijden en worden voor je klaargemaakt. Mocht je de hele dag onderweg zijn dan krijg je een lunchpakket mee. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn.

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. Hier word je opgewacht door iemand van het lokale African Impact team. We helpen je graag bij het boeken van een ticket. Vanaf de luchthaven is het ongeveer 6 uur rijden naar het project.

Excursies

Bij dit project is het mogelijk om allerlei excursies te boeken, zoals:

 • Het beklimmen van Mount Kilimanjaro
 • Safari in het Mara Noibosho
 • Tour naar Diani Beach
 • Bezoek aan Watama Beach

Neem contact met ons op voor de mogelijke excursies en de prijzen hiervan.

Prijzen 

2 weken: € 3040

3 weken: € 3490

4 weken: € 3940

5 weken: € 4390

6 weken: € 4840

Je betaalt bij deelname aan dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Je kan max. 12 weken bij dit project verblijven. Neem contact met ons op voor de prijzen van 7 tot en met 12 weken.

Let op! Bij het verblijf van een oneven aantal weken dienen er privé transportkosten betaald te worden van USD 200 (per rit, bij meerdere vrijwilligers kunnen de kosten worden gedeeld). Aangeraden wordt een even aantal weken bij dit project te verblijven of vooraf bij ons te informeren naar het aantal vrijwilligers waarmee de kosten gedeeld kunnen worden.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator 24/7

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vliegticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visumkosten
 • Verzekeringen
 • (Fris)drank
 • Maaltijden in de weekenden
 • Was service

Excursies (niet bij de prijs inbegrepen)

Kenia biedt prachtige safari mogelijkheden voor in de weekenden. De projectcoördinator ter plaatse helpt je graag bij het boeken.

Startdata en aankomsttijden

Verblijf bij het Big Cat project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken.
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden, in een ander land.

Aankomst is op zondag, de dag voordat het project op maandag start. Neem contact met ons voor het boeken van een juist ticket.

 

Startdata 2024

8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus, 19 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Mocht je meer foto's wensen van de accommodatie of van het project, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.