Big Five project, Krugerpark, Zuid-Afrika

Big Five project, Krugerpark, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

 • Plaats: Phalaborwa, Zuid-Afrika (Greater Kruger Area)
 • Accommodatie: Olifants River Camp
 • Type project: natuurbehoud- en onderzoeksproject
 • Duur: 2 - 12 weken
 • Aantal vrijwilligers: totaal 24 verdeeld over 2 projecten
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een gebied waar de Big Five zich bevindt
 • Belangrijk! dit project bevindt zich niet in het Krugerpark maar er net buiten in The Greater Kruger Area
 • Landeninformatie Zuid-Afrika, reisadvies Zuid-Afrika
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Het project

Zuid-Afrika heeft een grote culturele historie en wordt ook wel de 'Rainbow Nation' genoemd. Dit project geeft je de mogelijkheid te ervaren hoe het leven in Zuid-Afrika is, dichtbij de 'Big Five', in de buurt van het Krugerpark. Je bevindt je bij dit project niet in het Krugerpark maar in de Greater Kruger Area, zoals dat wordt genoemd Hier vind je de 'Big Five' (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Naast de 'Big Five' vind je hier verder een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder meer dan 400 vogelsoorten.

Als vrijwilliger bij dit Big Five project krijg je de gelegenheid om te worden betrokken bij een verscheidenheid van onderzoeksinitiatieven gericht op deze belangrijke diersoorten. De gegevens die je verzamelt, zullen de lange termijn doelstellingen van wildlife trusts en natuurbehoud stichtingen, waaronder 'Save the Elephant', steunen.

Onderzoek

Je zal helpen bij onderzoekswerkzaamheden door het verzamelen van informatie over de Big Five in het veld en door deze gegevens vast te leggen in een geautomatiseerde systeem die wordt gedeeld met relevante onderzoekers en overheden.

Je zal ook worden betrokken bij allerlei natuurbehoud activiteiten in het gebied, dit kan zijn: het verwijderen van uitheemse plantensoorten, het maken van een waterhole, het schoonmaken van wegen, afval opruimen, etc. Dit werk is van essentieel belang voor het beheer van het reservaat en om ervoor te zorgen dat het een veilige omgeving voor mens en dier is. Dit project is gericht op het behoud van de Big Five, maar er is ook aandacht voor andere dieren naast de Big Five.

Dieren waar je (waarschijnlijk )mee te maken krijgt:

1. neushoorns

Afrika's neushoorn populatie is dramatisch gedaald in een lange en verwoestende periode van de jacht en stroperij. Door initiatieven om de neushoorn in beschermde gebieden te plaatsen is er een bemoedigend toename van de neushoorn in de afgelopen jaren te zien. Echter de plaag van stroperij blijft zijn tol te eisen. In 1960 was het totale aantal zwarte neushoorns ongeveer 100.000 dieren en vandaag zijn er minder dan 3.500.
Het doel bij dit project is het identificeren van de individuele neushoorns. Data worden verzameld. Je zal met een ervaren gids in een voertuig gegevens verzamelen over de bewegingen van de neushoorn en hun algemene gezondheid.

2. Olifanten

Wildlife stichtingen in Zuid-Afrika proberen in heel Zuid-Afrika de natuurlijke migratie van olifanten te bevorderen. Het conflict met de mens is een groot probleem voor de olifanten in de regio. Ook hier verzamel je data. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt om een toekomst voor olifanten te waarborgen.
Er wordt samengewerkt met de organisatie 'Save the Elephants'.

3. Grote katachtige (o.a. luipaard)

In de afgelopen dertig jaar is er een alarmerende daling te zien van de grote katachtige in Zuid-Afrika. Samen met ALERT is er een programma opgezet om de dieren te monitoren.
In 1975 zwierven er meer dan 200.000 leeuwen over het Afrikaanse continent. In 2002 waren dat er tussen de 23.000 en de  39.000, een 80 – 90% daling in minder dan drie decennia.
The Greater Kruger Area is ook de thuisbasis van het luipaard. Nummers blijven dalen als gevolg van verlies van habitats en gebrek aan prooi. Ook worden de dieren illegaal  gestroopt voor hun huid en lichaamsdelen. Boeren beschouwen luipaarden als een bedreiging voor hun vee, waardoor ze afgeschoten worden.

4. buffels

Samen met het Reserve management en ecologen worden groepen buffels tot wel 600 dieren gemonitord. De kuddes worden gevolgd om gedrag, samenstelling, etc. in kaart te brengen.

5. Reptielen

De aanwezigheid van reptielen zegt veel over het Afrikaanse landschap. Door de aanwezigheid en het gedrag van reptielen te bestuderen kunnen bepaalde management beslissingen worden genomen. Belangrijk is om te melden dat je zeker niet verplicht bent je in te laten met reptielen als je dat niet prettig vindt.

Taken

 • Als vrijwilliger draag je bij aan een project dat streeft naar het behoud en de instandhouding van de Afrikaanse Big Five
 • Leer de bouwstenen van succesvolle ecosystemen te begrijpen en de belangrijke rol die verschillende soorten dieren hierin spelen
 • Werk mee aan belangrijke onderzoeken naar de leeuw, de olifant, de neushoorn en het luipaard
 • Houd je bezig met natuurbehoud taken zoals het verwijderen van vallen, verwijderen van onkruid, het opruimen van afval, het vrijmaken van wegen, etc.
 • Werken in de Afrikaanse bush met een veelheid van wilde dieren en prachtige natuur om je heen
 • Zet de Big Five op de foto
 • Het bijwonen van lezingen over bijvoorbeeld stroperij of culturele presentaties. Het is ook mogelijk zelf een presentatie te verzorgen als je dat wilt

Redenen om voor dit Big Five project te kiezen

 • Je verblijft rondom het Krugerpark in een prachtige omgeving
 • Analyse van de Big Five en zet je in voor het behoud van deze prachtige dieren
 • Verzamelen van data en je doet onderzoek naar verschillende dieren
 • Diverse natuurbehoud initiatieven zoals het verwijderen van onkruid, het repareren van de wegen, etc.
 • Maak (internationale) vrienden voor het leven

De verdeling van de tijd bij dit project zal zijn:

 • Het monitoren van de Big Five, 40 - 50%
 • Natuurbehoud activiteiten in het gebied, 30 - 40%
 • Het verzamelen en verwerken van data, 10 - 20%

Locatie

Je verblijf Mpumulanga. Dit gebied heet  'Greater Kruger Area'. Het is niet in het Krugerpark zelf, maar net er buiten. In dit gebied vind je de 'Big Five'.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 16 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger.  Ben minderjarig dan dienen je ouders een 'parental consent' formulier te ondertekenen waarin ze je toestemming geven om deel te nemen aan het project. Lees onder Landeninformatie door welke formulieren je dient mee te nemen voor de douane in Zuid-Afrika als je minderjarig bent. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en dat je in een goede conditie bent. Je zal stukken moeten kunnen lopen en fysiek werk moeten kunnen verrichtten. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

Praktische informatie

Ondersteuning & Oriëntatie

Ondersteuning en advies ontvang je van de lokale projectmanagers van African Impact en natuurlijk van TravelUnique. Vooraf ontvang je advies en informatie over je reis, je ontvangt een aantal weken voor vertrek het 'pre-departure' document over het project. 

Na aankomst zal je een oriëntatie programma krijgen van de project coördinator over de doelen van het project en jouw rol als vrijwillig. Je krijgt o.a.

 • Een introductie over de omgeving
 • Een overzicht over de doelen van het project en je rol als vrijwilliger
 • Een introductie over de dieren die je zal monitoren en hun gedrag

Accommodatie

Het adres waar je verblijf is: Olifants River Accommodation, Phalaborwa, Greater Kruger Area, 1380, Zuid-Afrika.

Je verblijft in Olifants River Camp in het hart van de Afrikaanse wildernis. Het is een traditionele bushlodge in een BIG 5 reservaat met alle faciliteiten en toebehoren die je nodig hebt voor een comfortabel en authentiek verblijf in Afrika.

Het team heeft een passie voor milieubehoud en dat wordt weerspiegeld in de manier waarop de lodge wordt gerund. Recycling, duurzaam gebruik van hulpbronnen, milieueducatie en het gebruik van lokaal geteelde producten en ethisch verantwoorde ingrediënten zijn allemaal belangrijke aspecten van het leven in Olifants River Camp.

De accommodatie bestaat uit een aantal slaapzalen met uitzicht op de rivier de Olifants. Alle kamers hebben airco en badkamers. Er is een zwembad, een vuurplaats buiten waar braais (BBQ's) worden georganisserd. Lounge plekken, evenals een kleine winkel waar je snacks en standaard toiletartikelen kunt kopen.

Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder presentaties over natuurbehoud, filmavonden, documentaires, spelletjesavonden, zonsondergangavonden in de bush, quizavonden en gamedrives.

WiFi is beschikbaar in de hele lodge, maar je bevindt je in de bush, dus het kan traag en onbetrouwbaar zijn. Er zijn keuken-, huishoud-, en onderhoudsteams, evenals on-site projectcoördinatoren die 24 uur per dag, 7 dagen per week zorgen voor je welbevinden.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en diner zijn verzorgde maaltijden en worden door de kok klaargemaakt. Op de meeste dagen zal je een lunchpakket meekrijgen.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Johannesburg. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar Johannesburg. Vanuit hier reis je verder naar je eindbestemming:  Hoedspruit (HDS). Dit kan per bus of per vliegtuig. Hoedspruit airport ligt ongeveer 5 kwartier rijden van de accommodatie. Vertrek is ook altijd weer op zondag. Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van African Impact.

Prijzen 

2 weken: € 2695

3 weken: € 3045

4 weken: € 3995

5 weken: € 3745

6 weken: € 4095

7 weken: € 4445

8 weken: € 4795

Bij dit project betaal je geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Je kan max. 12 weken bij dit project verblijven. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks vervoer
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • 24/7 begeleiding

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Limonade en sterke drank
 • Email/internet en telefoonkosten
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Transfer op afwijkende tijden

Startdata en aankomsttijden

Voor deelname aan dit Big Five project gelden vaste startdata en aankomsttijden.

Aankomst bij dit project is mogelijk 2 maal per maand op zondag. Je dient aan te komen op het vliegveld van Hoedspruit. Je vlucht naar huis kan je op zondag boeken. Je kan er ook voor kiezen om via Johannesburg met de busshuttle van Swift Tours naar Hoedspruit te vertrekken, dit is een reis van ongeveer 6 uur. Neem contact met ons op voor een passend advies.

Startdata 2024

Zondag 7 januari, 21 januari, 4 februari, 18 februari, 3 maart, 17 maart, 31 maart, 14 april, 28 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni, 23 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 augustus, 18 augustus, 25 augustus, 1 september, 15 september, 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 8 december en 22 december 2024.

Je dient op zondag aan te komen op het vliegveld van Hoedspruit. Ook aankomst op de luchthaven van Johannesburg is mogelijk. Je kan vanaf Johannesburg een shuttle bus naar Hoedspruit nemen (ongeveer 6 uur). Neem contact met ons op voor de juiste aankomst- en vertrektijd bij dit project. Check dit voordat je een ticket boekt!

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project.

Fotogalerij


 

Mocht je meer foto's willen zien van het Big Five project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s en banner op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.