Lilongwe Wildlife Trust project, Malawi

Lilongwe Wildlife Trust project, Malawi

Het project kort samengevat

 • Plaats: Lilonge Wildlife Centre, Malawi
 • Accommodatie: vrijwilligershuis
 • Project: Wildlife Sanctuary project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: max.18
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een prachtige omgeving
 • Landeninformatie Malawi, reisadvies Malawi
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Malawi, Lilongwe Wildlife Centre

Het Lilongwe Wildlife Centre is in 2007 opgericht als een 'People and Wildlife Centre', het eerste centrum in de wereld in deze vorm. Het project beslaat 120 hectare wildernis in het hart van Malawi, rondom de hoofdstad Lilongwe. Het is niet alleen een opvang voor wees- en geredde wilde dieren in Malawi, het is ook een centrum voor de mensen, waarbij onderwijs programma's worden verzorgd. Er wordt van uit gegaan dat er echt een verschil gemaakt kan worden door de lokale bevolking te betrekken bij natuurbehoud en zo het wild ook wild te houden. Er worden alternatieven aangeboden om zo ontbossing en stroperij tegen te gaan.

Resultaten

Er zijn de laatste jaren prachtige resultaten geboekt, honderden dieren zijn gered, zoals Peggy, het schubdier, die arriveerde met een missende achterpoot (dit door in een valstrik te zijn getrapt). Ook werden er regelmatig dieren langs die weg in Lilongwe te koop aangeboden, dit is zo goed als terug gedrongen door een intensieve lokale campagne. De PAW (People and Wildlife) clubs in de armste gebieden van de stad worden ondersteunt door lokale bestuurders. Daarnaast is er ook de steun van The United Nations Development Programme en de City Assembly voor diverse projecten.

Je rol als vrijwilliger 

Als vrijwilliger krijg je te maken met diverse aspecten van het project. Eigen inbreng is hier van belang. Laat weten waar je interesses liggen en waar je graag aan mee werkt. Waaruit je kan kiezen hangt af van de lopende projecten van dit moment. Je kan te maken krijgen met:

 • Het assisteren bij de zorg voor dieren. Samen met de lokale verzorgers zorg je ervoor dat de dieren de beste zorg krijgen die ze verdienen. Dit houdt in: het schoonmaken van de hokken, het verzorgen van de dieren die wees zijn geworden. Belangrijk om te vermelden is dat de zorg voor dieren zeer serious wordt genomen, er is een strikte "No-contact" policy met de dieren. De enige uitzondering is het voeren van weesdieren
 • Het assisteren van de dierenarts. Je werkt samen met de lokale dierenarts en checkt de dieren die worden binnengebracht. Je helpt bij het geven van vaccinaties en assisteert bij kleine operaties.
 • Assisteren bij het vrijlaten van de dieren. Samen met de "animal care manager" werk je eraan om dieren die gered zijn te laten wennen aan een groep. Als je geluk hebt ben je er getuigen van dat de dieren terugkeren in het wild. Dieren worden vrijgelaten rondom het centrum in een gebied met 90 hectare grond of op een plek elders in het land
 • Natuurbehoud en ecologie. Als je interesse hebt in conservation/natuurbehoud of ecologisch onderzoek dan zijn er diverse mogelijkheden. Er worden diverse onderzoeken verricht

Hoogtepunten van het project

 • Werk samen met de lokale dierverzorgers aan de verzorging van 250 dieren die zijn gered en leer alle aspecten van dierverzorging
 • Leer meer over groot wild en natuurbehoud in Malawi's enige "Wildlife Rescue Centre"
 • Assisteer de lokale dierenarts, dit houdt in: het assisteren bij kleine operaties, het behandelen van wonden, gezondheidschecks, etc.
 • Wees creatief en ontwerp "speelgoed" om de dieren gelukkig en gezond te houden
 • Ga op nachtsafari
 • Zorg ervoor dat het Wilderness Reserve goed onderhouden wordt. Het Reserve biedt een enorme diversiteit aan van dieren zoals hyena's, krododillen, verschillende vogelsoorten en dit in een omgeving met hardhouten bomen en bijzondere orchideeën
 • Geniet van een picknick langs de rivier en het spotten van vogels

Dagindeling

Je werkt bij dit project 6 dagen per week van 8.00 tot 17.00 uur. Er is slechts één dag in de week dat je vrij bent. In overleg met de projectleiding is het mogelijk om minder (of meer) te werken. Dit is wel afhankelijk van hoe druk het is bij het project. Vrijwilligers die langer dan vier weken bij het project verblijven krijgen een lang weekend vrij na vier weken.

Dit is een "emergency wild animal rescue" dit betekent dat er spoedgevallen kunnen aankomen en dit betekent dat je als vrijwilliger flexibel dient te zijn. Soms werk je wat meer uren op een dag, soms misschien 's nachts als een gewond dier wordt binnengebracht.

Overige mogelijkheden bij Lilongwe Wildlife Trust

Naast dit project (Sanctuary vrijwilliger) zijn er nog meerdere mogelijkheden bij LWT. Hierbij moet je denken aan: een research plaats, research activiteiten voor studenten (1 - 12 maanden).

Vet externship (2 - 12 weken), Dit programma is ideaal voor dierenartsen en studenten in opleiding tot dierenarts. Voor diegenen die brede, praktijkgerichte ervaring willen opdoen met dierenartswerk in een opvangcentrum dat ook andere aspecten van het rehabiliteren van dieren omvat. Klinisch werk varieert, maar kan diagnostiek, laboratoriumwerk en procedures omvatten.

Eisen

Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de deelnemer. Je kennis van de Engelse taal dient goed te zijn. Voor ieder TravelUnique project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste, deze VOG dienen we voor aanvang van het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden bij aanvang van het project.

Locatie

Dit project bevindt zich in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Malawi staat bekent als "The warm heart of Africa". Dit vanwege de prachtige omgeving en de uiterst vriendelijke bevolking. Malawi is een dichtbevolkt land en tevens één van de armste landen in de wereld. De dichtbevolktheid zorgt ervoor dat natuurlijke bronnen snel uitgeput raken. Ook heeft Malawi te maken met een grote illegale handel in wilde dieren, dit is een groot probleem in het land. Natuurbehoud is van zeer groot belang op dit moment.

Praktische informatie 

Ondersteuning & Oriëntatie

Gezondheid en veiligheid wordt zeer serieus genomen bij dit project. Er zijn dan ook diverse policies en procedures die ervoor moeten zorgen dat je geen verwondingen oploopt. Het is niet waarschijnlijk dat je gewond raakt, maar het kan gebeuren.

Het is dus zeer belangrijk een goede introductie te krijgen en je bewust te zijn van de mogelijke risico's die het werken met dieren met zich meebrengt. Je ontvangt een gedetailleerd informatie pakket over eventuele risico's, informatie over gezondheidsrisico's en hoe veilig te werken met dieren.

Zorg dat je over de benodigde vaccinaties beschikt. Alle vrijwilligers dienen een rabiës injectie te ondergaan en beschermt zijn tegen TB. Het is een vereiste om een negatieve TB test te overleggen bij deelname aan dit project.

Accommodatie

Bij dit project kan je wakker worden van het gebrul van een leeuw of apen die op je dak rondlopen. Vrijwilligers verblijven in een gloednieuw vrijwilligershuis in het hart van het Wildlife Centre omgeven door dieren. Hierdoor zit je dicht op de actie en je bevindt je in het de hoofdstad van het land. Er kunnen maximaal 18 vrijwilligers bij dit project verblijven. Je verbijft met vrijwilligers van dezelfde sekse op een kamer.

Bij dit project verblijven internationale vrijwilligers. De voertaal is Engels. Het huis heeft slaapzalen waar je in stapelbedden slaapt. Er is elektriciteit, een keuken, een gemeenschappelijke ruimte om te relaxen, een badkamer en douches met warm water. Er is ook een mooie tuin waar je in de avonduren kan relaxen. Het is mogelijk om voor je accommodatie een upgrade te boeken, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Maaltijden

Er worden drie vegetarische maaltijden per dag verstrekt. Deze maaltijden worden gemaakt door de lokale kok, die zijn best doet internationale maaltijden te bereiden en soms een lokale maaltijd uit Malawi voor te schotelen. Graag legt hij uit hoe deze maaltijden te bereiden. Mocht je last van allergieën hebben of vegetarisch eten, laat dit voor vertrek aan ons weten.

Houd er wel rekening hebben dat Malawi één van de armste landen in de wereld is, dit betekent dat faciliteiten en ingrediënten soms moeilijk te verkrijgen zijn. Er is ook een Braai (BBQ) voor de zaterdagavonden. Je kan er ook voor kiezen in een goed restaurant in de stad te gaan eten, echter dit Wildlife Centre staat bekent om zijn prima lunches.

Vrije tijd

Er is draadloze internet beschikbaar. Dus in je vrije tijd, kan je via een blog je avonturen aan familie en vrienden laten weten. Lilongwe is volgens Afrikaanse standaard veilig, schoon en een rustige stad, maar met een leuk uitgaansleven, wat je kan gaan ontdekken. Maar in de weekenden en avonden kan je je ook prima vermaken in het Wildlife Centre. Je kan een biertje aan de bar drinken, aan een picknick in de wildernis deelnemen, een nachtsafari boeken en er zijn markten met voedsel en kunstwerken (souvenirs) op loopafstand .

Mocht je een excursie willen boeken in het weekend dan kan dat natuurlijk ook. Wat je kan doen is:

 • Een trip naar Lake Malawi
 • Safari in South Luangwa, in de buurt van Zambia, één van de beste wildlife reservaten in heel Afrika
 • Mount Mulanje, de hoogste berg van Malawi

Vraag ons naar de kosten voor een lang weekend.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Lilongwe International Airport. Lilongwe is de hoofdstad van Malawi. Je wordt opgehaald op de luchthaven door een medewerker van het project en dan is het ongeveer 25 minuten rijden naar het project. Hierna neem je je intrek in het huis en ontmoet de overige vrijwilligers.

Aankomst en vertrek bij dit project is iedere DINSDAG. Vraag ons om een vluchtadvies. Je kan vliegen via Addis Ababa (Ethiopian Airlines of via Nairobi (Kenya Airlines).

PRIJZEN (vanaf 1 mei 2024)

2 weken: £ 1500 / dit is ongeveer € 1750

3 weken: £ 1942 / dit is ongeveer € 2270

4 weken: £ 2445 / dit is ongeveer € 2860

5 weken: £ 2817 / dit is ongeveer € 3290

6 weken: £ 3155 / dit is ongeveer € 3685

Neem contact met ons op voor de prijs van 7 tot en met 12 weken. Je betaalt bij deelname aan dit project geen reserverings-, administratie of overige kosten. Je betaalt de bovenstaande prijs in GBP. De prijs is euro's is een indicatie. Bij het opstellen van de nota betaal je de koers van die dag. Klik hier voor de juiste koers van de GBP.

Wat is bij de prijs inbegrepen

 • Airport transfers van en naar Lilongwe International Airport op dinsdag
 • Alle transport gerelateerd aan je werk
 • Draadloos internet
 • T-shirt
 • Lokale SIM kaart
 • Schoonmaakservice
 • Wasservice
 • Oriëntatie bij aankomst
 • Verblijf in het vrijwilligershuis
 • Ondersteuning van coördinator gedurende je tijd in Malawi
 • Drie maaltijden iedere dag en onbeperkt thee, koffie en fruitsappen

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vlucht naar Malawi
 • Verzekeringen
 • Luchthaven transfer als je op een andere dag dan dinsdag aankomt
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visum
 • Telefoongesprekken
 • Softdrinks, bier en wijn
 • Excursies buiten het programma om

Belangrijk!

Het geld wat binnenkomt door vrijwilligers wordt geheel besteed aan het Wildlife Centre. Van het geld wordt voedsel en medicijnen voor de dieren gekocht en wordt het onderkomen van de dieren verbeterd en ervoor gezorgd dat dieren die hier toe in staat zijn weer worden uitgezet in het wild. Daarnaast wordt geld aangewend voor onderwijs en projecten in de gemeenschap. Je bijdrage aan dit project zorgt er ook voor dat 60 lokale mensen een baan hebben bij dit project.

STARTDATA  EN AANKOMSTTIJDEN

Dit Lilongwe Wildlife Sanctuary project start iedere dinsdag gedurende het jaar. Aankomst is op de dag dat het project start. Je kan tussen de 2 en 12 weken deelnemen aan dit project. Vul je het boekingsformulier in om je deelname te bevestigen? Kies dan voor de maand waarin je wilt vertrekken en we nemen contact met je op om de juiste startdata met je te bepalen.

Downloads

Klik hier voor  Engelstalige brochure over dit natuurbehoud project in Lilongwe

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners African Impact(AI) en Lilongwe Wildlife Trust (LWT)

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.