Natuurbehoud project, Madagaskar

Natuurbehoud project, Madagaskar

Het project kort samengevat

 • Plaats: Fort Dauphin, Madagaskar
 • Accommodatie: tenten (met douches, electriciteit en wc’s)
 • Project: natuurbehoud project
 • Duur: 2 – 10 weken, in blokken van 2 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: project in een prachtige omgeving
 • Stage: dit project kan ook als stage dienen. Ook is het mogelijk om als groep deel te nemen aan dit project (10 - 30 personen)
 • Landeninformatie Madagaskar
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

natuurbehoud-/conservation project

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika en eens een keer een hele andere bestemming bezoeken? Kies dan voor dit natuurbehoud project in het prachtige Madagaskar, met de grote verscheidenheid aan fauna en flora en de uiterst vriendelijke bevolking.

Madagaskar is een prachtig, met name agrarisch land en uniek op deze aarde. De natuur is wonderschoon. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan  dieren, planten en bomen. Maar toch is Madagaskar een van de armste landen ter wereld. Volgens de Wereld Honger Index heeft 53% van de kinderen een groei achterstand.

De natuurlijke rijkdommen worden voor een deel zo geëxploiteerd dat het milieu er ernstig onder lijdt en helaas profiteert de bevolking ook niet van deze natuurlijke rijkdommen.

Waarom Madagaskar?

Madagaskar is, dankzij zijn geïsoleerde ligging, uniek door zijn grote biodiversiteit en het grote aantal endemische diersoort. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een organisme uitsluitend voorkomt in één afgegrensd geografisch gebied, zoals eilanden in de oceaan, geïsoleerde bergen, meren en riviersystemen.

Volgens geleerden brak 135 miljoen jaar geleden de landmassa van het huidige Madagaskar, de Seychellen, Antarctica en India af van het supercontinent Gondwana. Vervolgens brak ongeveer 88 miljoen jaar geleden Madagaskar af van India. In al die tijd is Madagaskar dicht bij de kust van Afrika gekomen, maar het bleef altijd geïsoleerd. De fauna van Madagaskar heeft zich daardoor in een groot aantal soorten ontwikkeld, waarvan het overgrote deel endemisch is. Sommige dieren families zijn nergens anders op aarde te vinden.

Voor de komst van de eerste immigranten tussen de 1e en de derde eeuw was vrijwel heel Madagaskar bedekt met regenwouden. In deze regenwouden leefden ook veel enorme makisoorten. De maki's (of lemuren) zijn de bekendste zoogdieren van Madagaskar en vormen een van de voornaamste attracties voor toeristen.

SEED Madagascar

Onze partner bij de projecten op Madagaskar is SEED Madagascar. Madagaskar schrijf je op zijn Engels als Madagascar. SEED Madagascar is een NGO uit Engeland en biedt je de unieke kans om op Madagaskar deel te nemen aan diverse prachtige projecten. Deze projecten zijn opgezet door de lokale bevolking. SEED Madagascar heeft meer dan 20 jaar ervaring met armoedebestrijding en natuurbehoud in het Zuidoosten van Madagaskar.

In deze regio is SEED Madagascar één van de grootste werkgevers. Vrijwilligers richten zich op het bouwen van scholen, medische zorg, natuurbehoud en onderwijs. Samen met de lokale bevolking werk je samen in een omgeving waar het ecosysteem ernstig wordt bedreigd. Maar het is ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten.

Het natuurbehoud project

Nergens in de wereld vindt er zo'n groot verlies aan natuurlijke leeftomgeving voor fauna en flora plaats als in Madagaskar. Het aantal hectares met een groot diversiteit aan flora en fauna is schrikbarend afgenomen.

Dit natuurbehoud project bevindt zich in een kleine gemeenschap op de rand van de laatste bossen in zuidoost Madagaskar, een gebied met een ongelooflijk biodiversiteit en een nog sterker bedreigd milieu.

Dit natuurbehoud project biedt de kans om deel te nemen aan een verscheidenheid van projecten die betrekking hebben op alle aspecten van natuurbehoud.
Van milieu educatie te biodiversiteitsonderzoek. Je zal een actief lid zijn van een team dat toegewijd aan het behoud van Madagaskar werkt. Dit wordt gedaan door middel van wetenschappelijk onderzoek en het stimuleren van initiatieven vanuit de gemeenschap. Bij dit natuurbehoud project wordt gewerkt met modules.

Voorbeeld van een module:

Lemur & biodiversiteit onderzoek

Deze module onderzoekt de impact van de verdwijning van het regenwoud op de Maki's apen (Lemur), door middel van het verzamelen van data in de bossen van Sainte Luce. Onderzoek heeft aangetoond dat de leefomgeving van deze apen ernstig wordt bedreigd en dat er in 2020 - 2040 waarschijnlijk weinig van dit diersoort hier zal leven.

Community conservation

De bewoners van Sainte Luce zijn in grote mate afhankelijk van de natuurlijke elementen in hun leefgebied. Vrijwilligers leren de bewoners wat natuurbehoud inhoudt.

Dit natuurbehoud project kan onderdeel zijn van een stage. TravelUnique is een erkend MBO stagebedrijf. Mocht je dit natuurbehoud project willen inbrengen als stage, neem dan contaxt met ons op voor de mogelijkheden.

Leeftijd

Leeftijd voor deelname is minimaal 18 jaar. Helaas is het niet mogelijk om deel te nemen aan het project als je nog geen 18 jaar bent, de primitieve omstandigheden en de zwaarte van het werk blijken niet geschikt te zijn voor jonge vrijwilligers.

Voor deelname aan ieder project is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) noodzakelijk. Je dient in een goede conditie te zijn. Er is geen specifieke ervaring vereist voor deelname aan dit natuurbehoud project. Je moet er wel tegen kunnen onder vrij primitieve omstandigheden te leven en te werken.

Praktische informatie

Accommodatie

Je zal kamperen op één van de mooiste plaatsen in Madagaskar, Sainte Luce. Bij het openen van je tent vind je prachtige stranden en bossen met wildleven naast je tent. Er zijn kampeerfaciliteiten, maar je dient wel je eigen tent mee te nemen. Wanneer je in Fort Dauphin bent is er een vrijwilligerskamp aan het prachtige Lanirano meer, hier zijn toiletten, douches, electriciteit en een wasservice.

Maaltijden

Een plaatselijk kok reist mee met het team en is verantwoordelijk voor het verzorgen van de maaltijden. Het eten is simpel maar goed. Maaltijden bestaan veelal uit rijst, groenten, fruit, vis en eieren. En er is altijd melk en honing. Daarnaast is er altijd drinkwater op voorraad. Drank en snacks zijn vaak plaatselijk te koop.

Weekenden

Madagaskar is één van de prachtigste gebieden om naar toe te reizen in Afrika. Prachtige stranden, bossen, etc.
In de weekend heb je de mogelijkheid het Nahampoana Reserve te bezoeken. Of het Andohahela National Park. Voor vrijwilligers die 6,8 of 10 weken blijven is er een verblijf in Fort Dauphin, hier heb je de mogelijkheid om te relaxen, te surfen en de leuke restaurants en shops te bezoeken.
Werken bij dit project betekent heel hard werken onder vrij primitieve omstandigheden, het is echt een  'werkvakantie', geen gewone vakantie.

Taal

Het Malagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken.
Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken. In het onderwijs wordt ook Franse les gegeven, zeker in het voortgezet onderwijs. Engels wordt eigenlijk alleen gesproken in de hoofdstad en de toeristencentra. Het Malagassische alfabet bestaat uit 21 letters. De C, Q, U, W en X komen niet voor in het alfabet. Met de vrijwilligers zal Engels worden gesproken door de project coördinatoren en de taal onder de vrijwilligers onderling is ook Engels.

Internet

Op het gebied van communicatie is er veel verbeterd. Er is ontvangst voor je mobiele telefoon. Er is ook telefoonbereik op de camping in Fort Dauphin. Email berichten kunnen worden geraadpleegd bij de lokale internet café’s in Fort Dauphin. In de bush is er altijd een satelliettelefoon aanwezig zodat in geval van nood je altijd bereikt kan worden.

Fundraising

Laat je niet afschrikken door de prijs. SEED stimuleert vrijwilligers om het bedrag voor het vrijwilligerswerk door middel van 'fundraising' bijeen te krijgen. Zij zullen je hierbij helpen. Zo ontvang je een 'fundraising' handboek met o.a. posters, loten en een handleiding hoe je een eigen pagina kunt maken om zo veel mogelijk geld bijeen te krijgen voor je vrijwilligerswerk in Madagaskar. Klik hier om het handboek te downloaden.

Je kan er zeker van zijn dat het bedrag wat jij inbrengt geheel ten goede komt aan het project in Madagaskar.
Het grootste deel van het geld gaat direct naar het project. Maar ook worden hier vervoerskosten tijdens het project van betaald, de training, drie maaltijden per dag, schoon drinkwater en het gebruik van de camping faciliteiten.

Procedure

Mocht je willen deelnemen aan het SEED natuurbehoud project in Madagaskar, stuur ons dan een mail. Wij sturen je gegevens door naar SEED en zij nemen dan contact met je op. Zij zullen je uitnodigen voor een Skype gesprek om alle zaken omtrent het project en je reis door te spreken.

Prijzen 

De prijzen voor dit project staan vermeld in Engels ponden. Dit omdat SEED een Engelse organisatie is. De prijs in euro's kan door fluctuaties in de koers worden aangepast.

2 weken: £ 795 / ongeveer € 920

4 weken: £ 1395 / ongeveer € 1610

6 weken: £ 1795 / ongeveer € 2075

8 weken: £ 2195 / ongeveer € 2535

10 weken: £ 2495 / ongeveer € 2880

De prijs in euro's is een indicatie. Je betaalt het bedrag wat staat vermeld in GBP. De koers van de dag dat de nota wordt verstuurd is het bedrag dat je betaalt.

Klik hier voor de actuele koers van de Engelse Pond (GBP). Bij het boeken van het project dien je een aanbetaling van GBP 200 te betalen.

Bij de prijs inbegrepen

 • Oriëntatie programma
 • Airport transfer
 • Vervoerskosten tijdens het project
 • Drie maaltijden per dag
 • Drinkwater
 • Verblijf op de camping
 • Oriëntatie- en taalklas
 • Begeleiding

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Ticket
 • Vaccinaties
 • Visum
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Verzekeringen
 • Telefoon-, internetkosten
 • Excursies

Startdata en aankomsttijden

Het is mogelijk aan dit natuurbehoud project deel te nemen in modules van 2 weken, dus het is mogelijk deel te nemen; 2, 4, 6, 8 of 10 weken.

Startdata 2024

9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 3 april, 17 april,  1 mei, 15 mei,  2 juli, 16 juli, 30 juli, 13 augustus, 1 oktober, 15 oktober, 29 oktober en 12 november 2024.

Dit betekent dat je een periode van 10 weken naar dit project kunt komen, maar dat het ook mogelijk is om in blokken van 2 weken dit project te boeken. Het project werkt met modules van 2 weken.

Wacht met het boeken van een vlucht altijd tot je de bevestiging van deelname van ons hebt ontvangen. Je zal advies ontvangen welke vlucht te boeken en waar te overnachten bij aankomst.

Fotogalerij

 
 
 
 
 
 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie.

Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartners SEED Madagascar en African Impact.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.