Onderwijs project, Oeganda

Onderwijs project, Oeganda

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: rondom Mukono Town en Buikwe District (25 km vanaf de hoofdstad Kampala), Oeganda
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Type project: onderwijsproject
 • Duur: 4 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 25 maximaal (2 vrijwilligers per gastgezin)
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie onderwijsproject Oeganda

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen en wil je ze iets leren? Bij dit project kan je werkzaam zijn op een echte Oegandese basisscholen.
Als vrijwilligers werk je mee aan het onderwijs voor kinderen woonachtige in een plattelandsomgeving. Veel basisscholen in Oeganda zijn opgezet door particulieren. Deze scholen bieden kinderen uit een kwetsbare omgeving onderwijs, voedsel en vaak ook onderdak. Er wordt vaak slechts een gering bedrag aan schoolgeld betaald of het schoolgeld is gratis. Door de inzet van vrijwilligers is het mogelijk om deze initiatieven te ondersteunen. 

De scholen

Je zal werkzaam zijn bij diverse scholen in de omgeving. Een voorbeeld is de Grace Daycare and Primary School gelegen naast het Nakifuma Trading Centre in het Mukono District. Door dat vele volwassenen overleden aan de gevolgen van AIDS werden steeds meer kinderen wees. Kinderen die werden opgevangen door naaste familie. Maar deze steeds groter wordende families kregen steeds meer moeite om deze kinderen te voeden en naar school te laten gaan.

De scholen bieden de kinderen gratis scholing en voedsel als hun voogd bereid is om één ochtend per week werkzaam te zijn in de schooltuin. Er zijn vaak 10 tot 15 kinderen per school die op deze manier genieten van onderwijs. Deze kinderen verblijven op het terrein en gaan in de vakanties naar hun families.

Activiteiten 

 • Onderwijs. Iedere klas heeft z'n eigen lokale leerkracht. Je assisteert deze leerkracht door toetsen op te stellen, visuele hulpmiddelen te ontwikkelen, etc. Je kan eventueel, indien je een onderwijsbevoegdheid hebt, gevraagd worden om bij ziekte van een leerkracht zelf een klas te draaien. De lessen zijn relatief simpel en er is materiaal voorhanden om goed les te kunnen geven
 • Arts and crafts. Als vrijwilliger kan je een grote rol spelen bij het enthousiasmeren van de kinderen voor creativiteit. Mocht je creatief zijn en ideeën hebben dan ben je meer dan welkom om creatieve activiteiten met de kinderen te ondernemen
 • Zingen en sport. Buiten de klas om vinden de kinderen het heerlijk om te voetballen, te volleyballen en spelletjes te spelen. Daarnaast houden kinderen in Oeganda erg van zingen

Algemene activiteiten onderwijsproject

 • Algemene werkzaamheden. Je zal betrokken worden bij allerhande werkzaamheden zoals meehelpen in de keuken, de was verzorgen, koken, opruimen, etc. Niet al te belangrijk werk maar wel werk wat gedaan moet worden
 • De avonden. In de avonden kan je eventueel met de kinderen die op het terrein wonen een goed gesprek voeren over bijvoorbeeld relaties, verwachtingen, etc.  Of gewoon samen voetballen
 • Werkzaamheden in de tuin. De school heeft een eigen tuin waar voedsel wordt verbouwd. Dit is een hoop werk; er moet geplant, gezaaid en geoogst worden. Daarnaast zijn er een aantal varkens die ook verzorging nodig hebben

Internationale vrijwilligers zijn ondersteunend aan de lokale staf. Voor aankomst bij het project wordt er gekeken welke vakken je kan onderwijzen aan welke klas. Voor de lessen maak je gebruik van door de regering verstrekte leermiddelen. Door deelname aan dit project bezorg je de kinderen de mogelijkheid om plezier te maken, dit door te sporten, te zingen en creatief bezig te zijn. Samen met Liz wordt er een dagelijks schema gemaakt van werkzaamheden waarbij je als vrijwilliger wordt betrokken.

Schoolvakanties 

In de perioden begin december - half januari, half april - half mei en half augustus- half september is het vakantie voor de kinderen. Dit betekent dat er geen onderwijs kan worden gegeven op scholen, omdat deze gesloten zijn. Er worden tijdens de vakanties 'holiday programs' op het gebied van sport en kunst gegeven voor de kinderen in het community outreach programma. Houd hier rekening mee bij het boeken van het project. Neem contact met ons op voor de exacte data.

Tijdens een Public Holliday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Oeganda in 2024.

Uitdagingen

Belangrijk om te weten is dat er weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen of instrumenten hebben die je kan gebruiken, dan is dit zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met vrijdag. Zaterdag en zondag is een vrije dag. Mocht je een lang weekend weg willen om bijvoorbeeld op safari te gaan, dan is het mogelijk een extra vrije dag te krijgen. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden.

Waarom kiezen voor dit onderwijsproject in Oeganda?

 • Breng tijd door met enthousiaste kinderen die graag willen leren
 • Je hebt een eigen inbreng om creatieve activiteiten te ondernemen
 • Word betrokken bij verschillende werkzaamheden naast het onderwijs
 • Er is de mogelijkheid om naar prachtige plekken in de weekenden te reizen
 • Geniet ervan om niet als toerist hier te zijn, maar draai mee met de lokale gewoonten en gebruiken en ervaar hoe het is om hier woonachtig te zijn
 • Maak nieuwe (internationale) vrienden in het gastgezin en in de lokale gemeenschap

Locatie

Oeganda is een magische plaats met een zeer vriendelijke bevolking, heel veel wild en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika en de evenaar loopt hier doorheen. Vele gebieden liggen op grote hoogten, dit zorgt voor een aangenaam klimaat en heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de 'Parel van Afrika' genoemd. Het heeft een grote diversiteit; leeuwen en olifanten, bergen, gorilla's, chimpansees, bergen bedekt met sneeuw, regenwoud, prachtige meren en vulkanen. Het project bevindt zich ongeveer 25 kilometer buiten de hoofdstad, Kampala. Het plaatsje waar het guesthouse zich bevindt is  Mukono Town. Je bent werkzaam in een straal van 15 - 60 minuten rondom deze plaats.

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers met ervaring en/of een opleiding in het onderwijs of pedagogiek studenten. Vrijwilligers dienen ondernemend en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen.

Bij dit project verblijf je bij een gastgezin. Dit betekent samen met vreemde mensen in een huis wonen, een "bucket" douche en een gat in de grond als toilet. Dit is echt "back to basic".

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten. De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben.

Praktische informatie

Oriëntatie

Na aankomst in Oeganda word je opgehaald door de Director van het project, Leslie. Zij brengt je naar het gastenverblijf bij haar thuis in Mukono Town om te acclimatiseren. De naam van het huis is The Mukono Volunteer Guesthouse. Er bevinden zich hier 6 bedden. De leiding is in handen van Esther Namutamba. Na de lunch laat Leslie je de omgeving zien, ze helpt je met het aanschaffen van een lokale SIM kaart en laat je de winkels zien. Verder vertelt ze over de gewoonten in Oeganda, het gebruik van internet, hoe je je dient te gedragen en kleden bij het project, de regels bij het gastgezin, meer over je veiligheid en gezondheid, etc. Hierna stelt ze je voor aan je gastgezin en aan de leiding van school. Leslie blijft altijd je aanspreekpunt in geval van nood, bij het boeken van excursies en voor alle overige vragen.

Accommodatie

Na de eerste nacht hebben doorgebracht in het gastenverblijf van Leslie zal je hierna worden voorgesteld aan je gastgezin. Bij ieder gastgezin kunnen maximaal 2 vrijwilligers verblijven (bij sommige gastgezinnen is dit 3-4 vrijwilligers). Bij het gastgezin heb je een eigen kamer of je deelt de kamer met een andere vrijwilliger. Buiten vind je een toilet (dit is een gat in de grand) en een douche ("bucket douche metkoud water). Er is elektriciteit. Er wordt wel van je verwacht dat je je leefomgeving netjes houdt. Je dient zelf je kamer op te ruimen en je was te doen.

Alcohol is verboden in de accommodatie! Ook mag er binnen niet worden gerookt. De kamers kunnen worden afgesloten met een slot. De huizen bevinden zich op een veilige compound. Beddengoed, muskietennetten en handdoeken worden voor je geregeld. Helaas is er geen Wifi. Leslie zal je laten zien waar wel Wifi is. Je dient zelf je handdoeken mee te nemen, beddengoed en muskietennetten zijn aanwezig.

Belangrijk: het verblijf is Oeganda is veilig maar echt "back to basic". 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat meestal uit havermoutpap. De lunch en het avondeten bestaan uit lokale gerechten zoals rijst, aardappelen, bonen, etc. Mocht je elders willen eten dan kan dat ook, echter deze maaltijden zijn voor eigen kosten. In Oeganda vind je veel fruit zoal bananen, papaja's, ananas, etc. De lunch gebruik je vaak samen met je collega's. Dit is meestal posho (brood) met bonen, maar zonder vlees. Vaak wordt het voorzien van bonen, noten en pea soup. Mocht je speciale dieet wensen hebben laat dit dan weten voor vertrek. Heb je een vegetarisch dieet of een glutenvrij dieet, dan kan hier zeker rekening mee gehouden worden.

Hoe er te komen? 

Je dient een vlucht te boeken naar Entebbe International Airport. Hier staat iemand van de projectorganisatie in de aankomsthal met een bordje met je naam. Mocht je na 20.00 uur aankomen dan wordt er een hostel in Entebbe voor je geboekt, genaamd Entebbe Backpackers (dit wordt voor je geregeld en betaald door onze partnerorganisatie in Oeganda). Dit ligt 5 minuten vanaf het vliegveld. Daarna zal je vertrekken naar Mukono in de ochtend. De taxi haalt je rond 08.30 uur op en brengt je naar Mukono. Na afloop van je project dien je zelf voor vervoer naar de luchthaven te zorgen. Meestal brengt iemand van je gastgezin je weg.

Boekingsproces

Mocht je willen deelnemen aan het onderwijsproject in Oeganda vul dan het boekingsformulier in of neem contact met ons op. Als je deelname is bevestigd dan volgt er een Skype interview met Leslie, de directeur van dit project. Zij zal je vragen naar je ervaring en je motivatie. Hierna krijg je een boekingsformulier toegestuurd en ontvang je vier weken voor je aankomst in Oeganda het 'pre-departure' document. Ook ontvang je informatie over je veiligheid en dien je de "Code of Conduct" van het project te ondertekenen plus het "General Waiver of Liability" formulier. Leslie en TravelUnique zijn altijd bereikbaar om je vragen te beantwoorden.

Prijzen

2 weken: € 855

4 weken: € 1065

6 weken: € 1380

8 weken: € 1695

10 weken: € 2010

12 weken: € 2325

Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van € 275 per persoon. Neem contact met ons op als de prijs voor het aantal weken dat je wilt gaan er niet tussen staat. Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer bij aankomst
 • Eventueel overnachting in Backpacker accommodatie bij aankomst
 • Overnachting in Mukono Volunteer Guesthouse
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks was service
 • Verblijf bij een gastgezin
 • Drie maaltijden per dag

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vlucht naar Oeganda
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies
 • Frisdrank. Reken op een bedrag van USD 35 - 50 per week voor privé uitgaven

Activiteiten gedurende het weekend (niet bij de prijs inbegrepen)

Van maandag tot en met vrijdag ben je werkzaam bij je project. Maar in de weekenden is er meer dan voldoende tijd om te reizen en de omgeving te ontdekken. Leslie zal je bij aankomst bij het project de mogelijke excursies melden. Zij kan je ook helpen bij het boeken van deze excursies.

Startdata en aankomsttijden

Deelname aan dit onderwijs project in Oeganda is mogelijk van 4 weken tot 12 weken. Het project start op de 1e of 15e van de maand. 

Downloads en links

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner TRU in Oeganda.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.