Hwange Horseback Safaris project, Zimbabwe

Hwange Horseback Safaris project, Zimbabwe

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Hwange National Park, Zimbabwe
 • Accommodatie: Miombo Safari Lodge
 • Type project: Paarden- Natuurbehoud en Community project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 8
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: kleinschalig, goed georganiseerd paardenproject in een prachtige omgeving, combinatie van paarden-, natuurbehoud- en community project
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Hwange National Park Zimbabwe

Het in 1928 opgerichte Hwange National Park is het grootste natuurgebied in Zimbabwe gelegen in het noord-westelijke deel van het land en ligt op slechts 150 km van een van de zeven natuur wonderen van de wereld, de Victoria Falls.

Dit mooie park biedt onderdak aan meer dan 100 zoogdieren en 400 vogelsoorten, Hwange is ook bekend om zijn “super kuddes” van olifanten. Deze kuddes kunnen soms oplopen tot meer dan 350 olifanten, waardoor dit de ideale locatie is voor een ongelooflijke wildlife ervaring.

Hwange National Park is wild en ongerept en het streven is om dit zo te houden. Er wordt nauw samengewerkt met verschillende organisaties in Hwange die proberen de dieren te beschermen tegen de verwoestende effecten van stropers. Dit gebeurt bij dit project op paard-patrouilles.

Het project 

Bij dit project neem je deel aan het ultieme natuurbeschermingsproject op de rug van een paar en ontdek je de rauwe Afrikaanse schoonheid aan de rand van het uitgestrekte Hwange National Park in Zimbabwe. Deze ongelooflijke locatie zorgt voor veel mogelijkheden om te rijden door een van Afrika’s meest gerenommeerde natuurgebieden met de natuurlijke schoonheid van Teak- en Miombo bossen.

Dit vrijwilligersproject heeft zoveel aspecten; je combineert het paardrijden met natuurbehoud en een community project. Je werkt mee aan  recyclingprojecten waarbij huisafval wordt gerecycled tot prachtige kunstwerken, tot het helpen bij inspanningen tegen stroperij, onderwijs aan de lokale gemeenschap, natuurbehoudactiviteiten en natuurlijk de verzorging- en het berijden van paarden.

Dagen worden te paard doorgebracht, je helpt met het verwijderen van valstrikken, neemt deel aan grenspatrouilles en zorgt er mede voor dat de dieren in het wild vrij kunnen rondlopen in het reservaat.

Je assisteert de anti-stroperij-eenheden door de rangers te leren rijden en te helpen met de logistiek van de patrouilles. Ook ga je mee op patrouille, dit natuurlijk onder de leiding van ervaren rangers die jouw veiligheid voorop stellen!

Valstrikken worden vaak neergezet door stropers, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor de populaties wilde dieren, aangezien er zo veel tegelijk worden neergezet.

Er zijn tal van mogelijkheden om nieuwe bushvaardigheden te leren van de vele gekwalificeerde rangers en natuurbeschermers waarmee je tijdens het project omgaat.

Onderwijs is essentieel, er worden ritten gemaakt naar lokale dorpen waar de lokale bevolking wordt geleerd over veeteelt, o.a. hoe ze huisdieren zoals de ezels moeten behandelen. Dit is ook het perfecte moment om de jongere generaties te onderwijzen over het belang van dieren in het wild en het belang van natuurbehoud. Dit is belangrijk om zo het conflict tussen mens en dier te verminderen dat vaak voorkomt in de dorpen op de grenslijn van Hwange. En ponyrijden voor de allerkleinsten is natuurlijk altijd leuk!

Paardentaken en -activiteiten maken in grote mate deel uit van het project. Er vinden springconcoursen en polocrosse plaats en af en toe een wedstrijd. Op de stal assisteer je medewerkers van de lokale gemeenschap bij de verzorging van de paarden en algemene erfwerkzaamheden. Dit is ook een fantastische kans om meer te leren over het Zimbabwaanse volk, hun stammen, cultuur en gewoonten.

Vrijwilligerswerk te paard

 • Ritten door het Hwange National Park
 • Trainingsritten
 • Paardrijlessen en scholingssessies – dit is ook belangrijk voor de anti-stroperij rangers om zo ervaring te paard op te doen
 • Anti-stroperij patrouilles, of het nu gaat om dieren in het wild of houtstropers. Dit gebeurt met een gewapende professionele ranger
 • Zwerfvuil opruimritten
 • Het verwijderen van valstrikken
 • Grenspatrouilles
 • Assisteren van bezoekers van het park
 • Plaatselijke dorpsbezoeken om de bewoners voor te lichten over veeteelt

Vrijwilligerswerk te voet, o.a.

 • Bushcraft lessen
 • Milieuvriendelijke, duurzame, recycling- en educatieve gemeenschapsprojecten
 • Assistentie bij het plaatselijke centrum voor Afrikaanse wilde honden
 • Hulp tegen stroperij, bijvoorbeeld het verwijderen van valstrikken met een gewapende ranger
 •  kunstworkshops
 • Voertuig patrouilles
 • Paarden verzorging
 • Dagelijkse taken in de stal zoals het voeren van de paarden, het schoonmaken van de stallen
 • Het longeren en het trainen van paarden

Hoogtepunten van het project

 • Ervaar de rauwe schoonheid van Afrika in een Big 5-gebied met vrij rondlopende dieren in het wild die ervaren natuurbeschermers helpen bij anti-stroperij-inspanningen vergezeld van een gewapende ranger
 • Help anti-stroperij teams te leren paardrijden om ze vaardig en comfortabel te paard te maken om hen te helpen hun anti-stroperij taken een stuk gemakkelijker te maken
 • Bezoek lokale dorpen om de bewoners te informeren over veeteelt – met huisdieren in het bijzonder ezels – en natuurbehoud in een poging om conflicten tussen mens en dier te verminderen.
 • Neem deel aan milieuvriendelijke, recyclebare lokale gemeenschapsprojecten, bezoek het plaatselijke onderzoekscentrum voor Afrikaanse wilde honden en leer meer over het monitoren van leeuwen en onderzoek met cameravallen en tracking
 • Bezoek de bucketlist World Natural Wonder, Victoria Falls, voor een paar dagen na je project om op een witte rivier te raften, te bungeejumpen, helikopterflips te maken en bij zonsondergang over de Zambezi-rivier te cruisen en nijlpaarden te bekijken

Community projecten

Als je deelneemt aan dit project word je betrokken bij veel gemeenschapsprojecten, waaronder een recyclingproject waarbij de gemeenschapsleden uit de naburige dorpen het afval van de lodges in de omgeving van het nationale park verzamelen. Ze gebruiken plastic flessen en klei om huizen en andere dorpsprojecten te helpen bouwen. Ze maken ook verschillende sieraden van het glas en kunst van de valstrikken die ze vinden. Geweldige milieuvriendelijke projecten waar vrijwilligers aan mee kunnen doen!

Er worden ook ponyritten gegeven aan de plaatselijke schoolkinderen en er wordt voorlichting gegeven over natuurbehoud en veeteelt. Het project heeft tot doel het mens- natuur conflict te doen verminderen dit door te beginnen met het opleiden van de jongere generaties en hen het belang van natuurbehoud uit te leggen.

Onderzoek naar Afrikaanse wilde honden

Het project heeft een zeer nauwe relatie met een plaatselijk onderzoekscentrum voor Afrikaanse wilde honden, opgericht in de jaren 90. Er zijn ongeveer 200 honden in 6 roedels in het Hwange National park. Vrijwilligers worden betrokken bij- of gaan op excursie naar het onderzoekscentrum om te spreken met experts in het veld die werken aan het behoud van dezw dieren.

Het is ook mogelijk om de weinige Afrikaanse wilde honden te bekijken die een permanent toevluchtsoord in het centrum hebben. Of degenen die rehabilitatie ondergaan in afwachting van hun terugkeer naar hun roedel. Deze prachtige, unieke en fascinerende Afrikaanse wilde honden tellen worden ernstig bedreigd, wereldwijd zijn er ongeveer nog 7000. Aangezien alleen de alfavrouwtjes eenmaal per jaar jonge honden krijgen, kan verstrikt raken in valstrikken op de lange termijn een negatief effect hebben op het aantal Afrikaanse wilde honden in Hwange.

Onderzoek naar wilde leeuwen

Een ander interessegebied voor vrijwilligers is de mogelijkheid om de leden van een lokale leeuwenonderzoekseenheid te ontmoeten die het gedrag van 500 tot 600 leeuwen in het Hwange National Park monitort (vaak met camera’s) en onderzoekt, waarvan er enkele een satelliethalsband hebben. Bij het project streven ze ernaar vrijwilligers inzicht te geven in dit belangrijke en fascinerende natuurbeschermingswerk dat ook helpt bij het vinden van oplossingen voor conflicten tussen mens en dier aan de rand van Hwange National Park, waar leeuwen vaak dicht bij lokale dorpen worden gevonden.

Overige activiteiten 

Afgezien van de bescherming van de natuur neemt je o.a. bij dit project deel aan springconcours, polocrosse, ritten door rivieren bij zonsondergang en zonsopgang, paardenzwemmen en gamedrives. Wees wel flexibel, activiteiten zijn afhankelijk van het weer en je ervaring.

Mocht je weinig ervaring te paard hebben dan nog kan je deelnemen aan dit project. Er zijn veel niet-paardrijdende activiteiten voor degenen die geen ervaring hebben met paardrijden en paardenverzorging, waaronder helpen met anti-stroperij-eenheden vanaf de grond, betrokken raken bij de onderzoekers in en rond het park, helpen met het verwijderen van stikvallen en het plaatsen van camera’s etc. Ook kan je meehelpen met gemeenschapsprojecten en vele andere paardgerelateerde maar niet noodzakelijkerwijs rijgerelateerde activiteiten. Alle vaardigheidsniveaus kunnen deelnemen aan dit project.

Locatie

Het gebied ligt op 2 uur rijden van de internationale luchthaven Victoria Falls, dicht bij het kleine stadje Dete  bij het Hwange Nationaal Park. Hwange is een Big 5-reservaat van 14.600 vierkante kilometer en heeft een van de grootste populaties olifanten ter wereld. Omdat Hwange geen omheining heeft, lopen de dieren vrij rond en komen ze vaak de lokale dorpen rond het park binnen. De lokale gemeenschap is warm en vriendelijk en als je op zoek bent naar een echte rauwe Afrikaanse bush-ervaring, dan is dit het wel.

Aangezien het project niet al te ver van de stad Victoria Falls ligt, raden we je aan om na je project een paar vrije dagen door te brengen met het bezoeken van de werelderfgoedlocatie Victoria Falls, bij de lokale bevolking bekend als Mosi-oa-Tunya, de “rook die dondert”. Victoria Falls is een van ’s werelds grootste watervallen met een breedte van 1.708 m en ligt tussen de grens van Zimbabwe en Zambia aan de Zambezi-rivier.

De stad Victoria Falls is een gemakkelijke uitvalsbasis voor diegenen die willen deelnemen aan cruises bij zonsondergang op de Zambezi rivier om de grote populaties nijlpaarden en krokodillen te bekijken, te zwemmen in de huiveringwekkende Devil’s Pool aan de rand van de watervallen aan de Zambia-kant, helikoptervluchten, white river rafting, bungeejumpen of maak zelfs een dag safari-uitstapje naar Chobe in Botswana om nog meer wilde dieren te zien te water en op het land.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd van de vrijwilliger is afhankelijk van zijn of haar gezondheid. Verschillende niveau’s kunnen deelnemen aan dit project. Je moet wel enige rijervaring hebben en van paarden houden. Het maximale gewicht van een vrijwilliger kan 100 kg zijn.

Daarnaast is voor deelname aan ieder project van TravelUnique een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht. Ook als je bij een natuurbehoud project werkzaam bent.

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Ondersteuning

Gedurende je verblijf heb je de hulp van een ervaring projectmanager en projectcoördinator. Hij of zij is 24 per dag beschikbaar om je te helpen met problemen en/of vragen. Vooraf ontvang je van TravelUnique alle benodigde informatie.

Accommodatie

Je zal verblijven in de Miombo Safari Lodge. De accommodatie heeft gedeelde slaapkamers met een badkamers en toegang tot een keuken met een koelkast, een fornuis, een broodrooster, een waterkoker en een eethoek. Er is een bar en een zwembad voor de zwoele, hete Afrikaanse zomerdagen en -nachten. De stijl van de accommodatie is eenvoudig en met een Afrikaans decorthema.

Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, evenals klamboes (op aanvraag) en er is een ventilator. Er is een wasruimte om kleding met de hand te wassen en er wordt wekelijks schoongemaakt, maar vrijwilligers moeten hun leefruimte  zelf ook schoon en netjes houden. Voor € 5,- wordt er een zak wasgoed voor je gewassen en gestreken.

Wifi is ter plaatse te koop voor € 5,- per week, hoewel vrijwilligers wordt geadviseerd om bij aankomst op Victoria Falls Airport een prepaid simkaarten met data te kopen. Vanaf april 2024 zal er een nieuw vrijwilligersverblijf klaar zijn. Hier kunnen meer vrijwilligers verblijven.

Maaltijden

Ontbijt en lunch kan je zelf pakken. Het avondeten bestaat uit stevige huisgemaakte maaltijden die voor je worden bereid met lokale producten. Er kan rekening worden gehouden met dieetvoorkeuren. De wekelijkse shoppingexcursie is een goed moment voor vrijwilligers om snacks en lekkernijen in te slaan. Houd er rekening mee dat het gebied vrij afgelegen is en dat de plaatselijke stadswinkels mogelijk geen speciaal voedsel in voorraad hebben, zoals veganistische vervangers.

Vrijdagavonden zijn speciaal, want dat is “braai” (BBQ) avond. En om het weekend nog beter te maken, is er op zaterdagochtend een volledig Engels ontbijt en op zondag een traditionele zondagse lunch.

Hoe er te komen?

Vlieg vanaf Johannesburg, Zuid-Afrika naar Victoria Falls in Zimbabwe. Heb je hulp nodig bij het boeken van ticket? Neem dan contact met ons op.

PRIJZEN 

2 weken: € 1760

3 weken: € 2695

4 weken: € 3295

Bovenstaande prijzen gelden tot april 2024. Bij deelname aan dit project betaal je geen administratie- of reserveringskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen. Neem contact met ons op voor de prijzen van 5 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer vanaf Victoria Falls naar het project en terug
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Ticket
 • WIFI en was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Visum
 • Excursies

STARTDATA AANKOMSTTIJDEN

Verblijf bij dit project is mogelijk 2 – 12 weken. Dit project heeft geen vaste startdata. Ook zijn er geen vaste aankomst- of vertrektijden als je aankomt en vertrekt vanaf Victoria Falls Airport. Mocht je willen aankomen op de luchthaven van Bulawayo of Harare dan worden er exta transferkosten in rekening gebracht. Neem contact met ons op voor de kosten hiervan. Neem voor dat je een ticket boekt contact met ons op.

Mocht je het boekingsformulier willen gebruiken, vul dan de 1e van de maand in dat je wenst te vertrekken. Dan nemen wij contact met je op om de juiste aamkomst- en vertrekdatum met je door te spreken.

Downloads

Klik hier om de Engelstalige brochure over dit project in in Zimbabwe te downloaden

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Hwange Horseback Safaris en African Impact.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.