Kaapsehoop paardenproject, Zuid-Afrika

Kaapsehoop paardenproject, Zuid-Afrika

HET PROGRAMMA KORT SAMENGEVAT

 • Plaats: Kaapsehoop, Mpumalanga, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Type project: paardenproject
 • Duur: 2 - 8  weken
 • Leeftijd: 18 - 55 jaar
 • Maximaal aantal vrijwilligers: 1 - 3
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: dit is een unieke ervaring in een prachtig land
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58
 • Update: dit project is volgeboekt in de maanden september, oktober, november en december 2024

Over Kaapsehoop

Kaapsehoop Horse Trails is een bekend en rustig toevluchtsoord in de bergen. Gelegen op de Drakensberg Escarpment, 35 km van Nelspruit, Mpumalanga in Zuid-Afrika, vlakbij het schilderachtige historische goudmijndorpje Kaapsehoop. Kaapsehoop is wereldberoemd om de wilde paarden die door de valleien galopperen.

Terwijl je het 7 km lange bospad door het Berlijnse bos volgt, zul je merken dat je schouders lichter worden, je ogen naar de horizon worden getrokken en je longen de frisse dennenlucht naar binnen zuigen. Hier kom je in een prachtige wereld voor zowel paarden- als natuurliefhebbers.

Paarden zijn zowel mooi om naar te kijken als van grote invloed op het leven van velen. Een ritje op een paard is verwant aan geen ander gevoel. Psychologen en andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg erkennen steeds meer de waarde van het specifieke karakter van paarden voor het bevorderen van het welzijn. 

Kaapsehoop is in 1994 opgericht door paardenlegende en begaafd ruiter, Christo Germishuys. Je verblijft in een gebied van 17.000 ha met Komatiland Forests, een prachtig gebied met vergezichten en unieke landschappen. In de loop der jaren heeft dit bedrijf een goede reputatie opgebouwd vanwege de goed getrainde paarden en het veilige rijden gecombineerd met de ziel en passie die de medewerkers in hun werkzaamheden leggen.

Aanbod Kaapsehoop

Het bedrijf biedt diverse programma's en accommodaties aan, zoals:

 • een ponykamp voor kinderen tussen de 8 - 15 jaar
 • educatieve schoolprogramma's 
 • verblijf in het Guest House, Stable House of Trail House voor toeristen

Het project

Vergeleken met de meeste vrijwilligersprogramma's bieden ze bij het Kaapse Hoop paarden project een "levensstijlervaring". Ter verduidelijking: deelnemen aan dit vrijwilligersprogramma betekent dat je leert wat de dagelijkse praktijk inhoudt bij het runnen van een manege. Bovendien leer je als vrijwilliger door hulp bij het verzorgen en trainen van de paarden over de filosofie van "Natural Horsemanship". Zo krijg je ook een beter begrip van de algemene verzorging en het beheer van paarden.

Natural Horsemanship 

Met meer dan 30 jaar ervaring werkt Christo op basis van "Natural Horsemanship". Dit is een op psychologie gebaseerde trainingstechniek die vaak "Gentle Horsemanship" wordt genoemd. Het is een sympathieke methode die werkt met de aard van het paard, gebruikmakend van begrip van hoe paarden denken, prioriteit geeft aan de instincten van de dieren en zich richt op begrip in plaats van ze te beheersen. Het moedigt een paard aan om voor zichzelf na te denken en erachter te komen wat de juiste en gewenste reactie zou zijn op een bepaalde stimulus, waardoor een paard leert begrijpen wat je wilt dat ze doen. Deze aanpak resulteert ook in een gezonde relatie tussen paard en geleider.

Dagelijkse werkzaamheden

De meeste paarden leven voornamelijk buiten in de wei, terwijl een paar in de weilanden rond de stallen worden gehouden. Afhankelijk van de boekingen kan het op sommige dagen erg druk zijn, terwijl het op andere juist veel rustiger is. De weekenden zijn meestal de drukste tijden en vrije tijd heb je  wanneer er geen boekingen zijn.

Er zijn echter dagelijkse taken die om 7.00 uur beginnen en eindigen als alles klaar is. De typische dagelijkse en wekelijkse taken omvatten: 
• Onderhoud, reparatie en schoonmaak van paddocks en stallen 
• Algemene verzorging en beheer van de paarden 
• Voorbereiden van paarden voor en na ritten voor klanten
• Rijden van jonge paarden 
• Voeren en verzorgen van de paarden 
• Schoonmaken en onderhoud van tuigen
• Schoonmaken van ruiterpaden
• Assisteren bij het controleren van het gastenverblijf in het weekend, etc.

Soms is er betrokkenheid bij de wilde paarden van de Kaapse Hoop. Er zijn tussen de 150 en 180 vrij rondlopende paarden in het gebied en hulp kan nodig zijn bij gewonde paarden of verweesde veulens.

De paarden 

De rassen die je hier vindt zijn voornamelijk kruisingspaarden waaronder Boerperd-, Fries- en trekpaard kruisingen. Omdat de paarden worden getraind met behulp van de filosofie van natural horsemanship en genieten van een vrij rondlopend leven, zijn de trailpaarden niet alleen goed geschoold, maar hebben ze ook een uitstekend temperament.

VOOR WIE IS DIT PROJECT?

Dit is een prachtig project voor vrijwilligers met een passie voor natuurbeheer en paarden. Minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar, max. leeftijd is 55 jaar. Belangrijk is dat je een goede conditie hebt. Soms ben je de enige vrijwilliger bij dit project, er kunnen max 3 vrijwilligers tegelijk deelnemen. Belangrijk is dat je het niet erg vindt als je de enige vrijwilliger bij het project bent! 

Nogmaals, dit is niet een typische vrijwilligerservaring en potentiële vrijwilligers zullen onafhankelijk en volwassen moeten zijn. Vanwege de opleiding van de jonge paarden is rijervaring een vereiste samen met een gewichtslimiet van 70kg.

LOCATIE

Je verblijft net buiten Kaapsehhop. De dichtsbijzijnde groter stad is Nelspruit, aan de rand van het Krugerpark. Dit is een 'low risk area' voor malaria. 

FLEXIBILITEIT

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

Vereiste

Belangrijk is dat je een ervaren ruiter bent! Vrijwilligers moeten ook minimaal een basisniveau Engels hebben en tussen de 18 en 55 jaar oud zijn. Ze kunnen 1 tot 3 vrijwilligers tegelijk huisvesten. Verblijf bij het project is tussen de 2 – 8 weken.

Accommodatie & maaltijden

Je accommodatie is comfortabel en veilig, maar eenvoudig. De accommodatie bevindt zich op het terrein waar je omringd bent door de natuur en de paarden.
Aangezien de dichtstbijzijnde stad 35 km verderop ligt via een kronkelende weg de berg af, moet je je op je gemak voelen met open ruimte en ver weg zijn van alles wat op een stad lijkt. De reis van 30 minuten naar Nelspruit wordt één keer per week gedaan. Dan heb je de kans om te winkelen. Het dorp Kaapsehoop ligt op 7 km afstand en is een typisch klein toeristisch stadje zonder grote winkels, in feite zijn er slechts een paar restaurants en pubs, kleine speciaalzaken en kunstwinkels en een eenvoudige buurtwinkel.


Zoals eerder vermeld, verschilt dit programma van de typische vrijwilligersprogramma's, vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het koken van hun eigen maaltijden. Ze krijgen een wekelijks bedrag en één keer per week wordt er een ritje gemaakt om boodschappen te doen. Begeleiding en advies zal ook worden gegeven over wat te kopen, evenals meer informatie over lokale voedingsmiddelen. De accommodatie is uitgerust met eenvoudige kookfaciliteiten, zodat maaltijden gemakkelijk kunnen worden bereid. 
Een keer per week wordt de was gedaan. 
Er is geen WiFi of TV aanwezig en we raden vrijwilligers aan om een ​​laptop/tablet mee te nemen of een boek om te lezen. Databundels kunnen ter plaatse worden gekocht. Je kunt ook korte wandelingen maken op het erf van de stal of gewoon ontspannen in de tuin. 
Op zeer warme dagen is een duik in de waterval een welkome verfrissing.

Excursies

Er zijn verschillende activiteiten beschikbaar zodat je als vrijwilliger ook kunt ontdekken wat het Laagveld te bieden heeft, waaronder: 
• Een dagtocht of meerdaagse tochten naar het wereldberoemde Kruger National Park. 
• Een dagtocht langs de Panoramaroute met zijn adembenemende uitzichten en watervallen, de Blyde River Canyon, de grootste groene kloof ter wereld, God's Window en de grote schommel voor de meer avontuurlijke mensen bij de Graskop Gorge Lift
• Mogelijkheid tot paardrijden in een wildreservaat. 
• Wandel- en scootertochten rond Kaapsehoop
• Een bezoek aan de Sudwala-grotten

Deze en nog veel meer kunnen doordeweeks worden gedaan, aangezien de weekenden de drukkere tijden zijn en alle hens aan dek nodig zijn. Bovenstaand excursies zijn voor eigen rekening.

PRAKTISCHE INFORMATIe

MAALTIJDEN

Je krijgt een bedrag per week voor drie maaltijden per dag. Je dient zelf te koken (met de andere vrijwilligers als die er zijn).

HOE ER TE KOMEN?

Je dient een vlucht te boeken naar de luchthaven OR Tambo, Johannesburg in Zuid-Afrika en vervolgens een aansluitende vlucht naar Kruger Mpumalanga International Airport. Kruger Mpumalanga International Airport ligt 27 kilometer ten noordoosten van Mbombela in Mpumalanga, Zuid-Afrika. De bouw begon in 2001 en verving de kleinere luchthaven van Nelspruit. Het bedient nu reizigers naar Kruger National Park. Of je vliegt naar Nelspruit. Neem voor het boeken van het een ticket contact met ons op!

Aankomst is op maandag, vertrek is ook op een maandag. Je dient aan te komen op maandag tussen 10.00 en 14.00 uur. Het is anderhalf uur van het vliegveld, er moeten onderweg nog boodschappen gedaan worden en simkaarten moeten geregeld worden (deze winkels sluiten dagelijks om 17.00 uur).

PRIJZEN 2024

2 weken: € 950

3 weken:  € 1400

4 weken: € 1850

Iedere week extra bedraagt € 450.

De prijs is exclusief airport transfer van € 150. Bij deelname aan dit project betaal je geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Gedeelde accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Assistentie van de projectcoördinator en -manager
 • Alle activiteiten met de paarden
 • Was service

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Transferkosten 
 • Limonade en sterke drank
 • Excursies
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Je kan op iedere maandag bij dit project starten. Je dient op maandag aan te komen op het vliegveld van Kruger Mpumalanga International Airport of Nelspruit. Vertrek is ook op een maandag. Het minimale verblijf is 2 weken. Neem voordat je een ticket boekt contact met ons op zodat je de juiste vlucht boekt.

Dit project is volgeboekt in de maanden september, oktober, november en december 2024.

Wil je gebruik maken van het boekingsformulier? Kies dan de 1e van de maand dat je wilt deelnemen aan dit project en het aantal weken dat je wenst deel te nemen. We nemen dan contaxct met je op om je deelname door te spreken.

DOWNLOADS

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

FOTOGALERIJ

 =

Mocht je meer foto's willen zien van het project of van de accommodatie, neem dan contact met ons op.

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten en programma's veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Kaapsehoop Horse Trails project.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.