Nhoma safari camp project, Namibië

Nhoma safari camp project, Namibië

Het project kort samengevat

 • Plaats: Nhoma, Noordoost Namibië
 • Accommodatie: tentenkamp
 • Type project: natuurbehoud- & communityproject
 • Duur: 2, 4, 6, of 8 weken
 • Aantal vrijwilligers: kleine groep
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project in een zeer uitgestrekt land
 • Update: het is nog niet zeker of dit project ook in 2024 wordt georganiseerd. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!

Nhoma

Nhoma Safari Camp is gelegen in de noordoostelijke hoek van Namibie. Hier bevindt zich het land van de Ju/'hoan San, of zoals ze algemeen bekend staan in Namibië, de bosjesmannen.

Een grote uitdaging voor deze bevolkingsgroep tegenwoordig is het vinden van de balans tussen hun tradities en de Westelijke invloeden. Dit vrijwilligersprogramma draagt bij om deze twee werelden te verbinden en is gebaseerd op een ecotoeristische benadering, waarbij het sociale en materiële welzijn van mensen wordt verhoogd, zonder het milieu of de levensvatbaarheid van het sociaal-economisch culturele systeem op te offeren.

Dit vrijwilligersprogramma is ontworpen in samenwerking met het dorp en nodigt vrijwilligers uit om voor een langere periode te blijven, wat resulteert in een meer duurzame, diepgaande ervaring en wederzijdse uitwisseling voor vrijwilligers en de lokale gemeenschap. Je verblijf geeft je uitgebreide inzichten in hun geschiedenis, huidige en vroegere manier van overleven.  Dit door deel te nemen aan activiteiten zoals het oogsten en bereiden van lokaal voedsel, geneeskrachtige planten verzamelen, struisvogel-eierschaalkralen maken, kennis nemen van traditionele spellen en overleveringen en deelnemen aan hun dagelijks leven.

Een reis van meerdere weken bij Nhoma heeft het potentieel voor een levensveranderende ervaring. De gemeenschap is erg gastvrij, staat te popelen om ervaringen uit te wisselen.

Geschiedenis

De oprichter van Nhoma Camp, Arno Oosthuysen reisde als jongen met zijn vader naar afgelegen gebieden in Namibië. Zijn vader was arts en ze bezochten klinieken en hij  leerde de natuur kennen. In 1999 werd hij door de gemeenschap van //Nhoq'ma gevraagd om toeristen naar hun dorp te brengen omdat ze geen inkomen hadden en alleen van de bush leefden. Arno bouwde een tijdelijk tentenkamp in de buurt van het dorp, 80 km van Tsumkwe: Nhoma Safari Camp.

In 2020 droog hij het Safari Camp over aan Flora en Moritz. Flora, een Belgische, werkt sinds 2015 samen met de gemeenschap aan een project voor het maken van hun traditionale sandalen. Het project loopt tot op de dag van vandaag. Moritz is geboren in Namibië en heeft meerdere jaren in de toeristenindustrie gewerkt, als safarigids en op lodges als duurzaamheids- en permacultuurconsulent.

Flora & Moritz

Als koppel bundelen ze hun vaardigheden om samen te werken met de Nhoma-gemeenschap op het gebied van ecotoerisme. Ondanks de pandemie besloten ze om in 2020 Nhoma Safari Camp te kopen en permanent hier te gaan wonen.

Door de tussenkomst van Flora en Moritz kwam er een dorpsschool. Willen de lokale kinderen een toekomst hebben, dan is het essentieel dat hun ouders een bron van inkomsten hebben. Toerisme is niet per se een permanente oplossing, maar een manier om het land te gebruiken en op vaardigheden gebaseerde werkmogelijkheden te creëren. Het is van het grootste belang dat de San hun land niet verliezen aan veehouders van andere stammen. Naast banen in het toerisme, zijn er banen gecreëerd in verschillende nevenprojecten, waaronder het maken van sandalen en andere crafts.

Hoogtepunten van het project

 • Ervaar het leven in een van de echt laatste wilde en ongerepte gebieden van Zuidelijk Afrika!
 • Breng tijd door tussen de inheemse gemeenschap van het San-volk en leer van hun diepe verbondenheid en wijsheid van de natuur
 • Leef en overleef in de wilde bush tussen vrij rondlopende kuddes olifanten, bedreigde roedels met wilde honden, vele soorten antilopen, luipaarden, hyena's en zelfs leeuwen
 • Bescherm de inheemse kennis die bij de oudsten van de gemeenschap blijft en help deze over te dragen en te behouden voor de volgende generaties
 • Leer meer over permacultuur en hoe je je eigen ecologische voetafdruk kunt verkleinen en je eigen groenten kunt verbouwen
 • Leer praktische oplossingen voor klimaatadaptatie door te werken met lokale, natuurlijke hulpbronnen

De uitdaging

De Ju/'hoansi San in het noordoosten van Namibië leefde meer dan honderdduizenden jaren in de Kalahari als jagers/verzamelaars. Pas in de jaren vijftig ontmoetten ze de eerste blanken, wat het begin was van een snelle verandering van hun levensstijl. Nu de regering hen dwingt hun mobiele beweging stop te zetten, jachtbeperkingen oplegt en de lijnen van hun land aanzienlijk verkleint, wordt de traditionele manier van leven en de cultuur van de de San bevolking bedreigd. Met name het dorp Nhoma (N//oq'ma), dat buiten het beschermde Nyae Nyae-reservaat valt, moet afhankelijk zijn van andere bronnen van inkomsten en voedselvoorziening.

(Wees) Een deel van de oplossing

Bij Nhoma geloven we dat een deel van de oplossing ligt in het creëren van diverse werkmogelijkheden, gebaseerd op traditionele vaardigheden. Er is een cruciale behoefte aan lokale banen die hen in staat stellen deels van het foerageren te leven en op hun voorouderlijk land te kunnen blijven. De afgelopen 18 jaar heeft het kamp werkmogelijkheden gecreëerd voor spoorzoekers, jagers, sieradenmakers, houtsculptuur makers, traditionele sandaalmakers, natuurgidsen, chef-koks, obers en nog veel meer. Waarbij de  strategie is gebaseerd op de principes van ecotoerisme.

Door de gegenereerde inkomsten kan het nabijgelegen dorp op hun voorouderlijk land blijven en deels hun traditionele jager/verzamelaar manier van leven voortzetten. Ze zien deze samenwerking als een gezonde symbiose en zijn geïnteresseerd om deze relatie voor beide voordelen te verdiepen.

Vrijwilligersproject

Het vrijwilligersprogramma is gestructureerd in een rotatie van 2 weken en je kunt maximaal 8 weken deelnemen aan het project. Het idee is om de helft van je tijd op het kamp mee te werken. De projecten waar ze aan werken zijn gebaseerd op permacultuur. Ze werken met natuurlijke hulpbronnen, verbouwen hun eigen voedsel en bouwen een voedselbos. Het bouwen van een off-grid permacultuurparadijs is hard werken. Als beloning voor je bijdrage breng je de andere helft van je tijd door met de dorpelingen. Zij nemen je mee in hun dagelijkse bezigheden.

WEEK 1:

De activiteiten van de eerste week zijn allemaal gecentreerd rond het kamp. Het kamp is een accommodatie voor vrijwilligers en toeristen en werkt samen met het inheemse dorp Ju/'hoan San, dat ongeveer 300 meter verderop woont. Winst gegenereerd door toerisme ondersteunt zowel de lodge als het nabijgelegen dorp. Idealiter, in een pre- en post-coronatijdperk, creëert het een inkomen voor het dorp van ongeveer 120 mensen om zo op hun voorouderlijk land te blijven en op afstand en zelfvoorzienend te blijven leven door middel van een gedeeltelijk jager,verzamelaars manier van leven.

Ze nemen je mee op een informatieve reis en laten je inzichten zien over natuurlijk bouwen met lokale grondstoffen, met behulp van eenvoudige permacultuurprincipes en hulpmiddelen om een ​​duurzaam off-grid leven te leiden.

De week begint met een rondleiding langs de verschillende accommodaties en faciliteiten. Ze zullen je inzicht geven in de principes die ze hebben gebruikt bij het opbouwen van het kamp. Moritz zal je een introductie geven in de verschillende bronnen die ze uit het gebied gebruiken. Een bouwweek is afhankelijk van de huidige fasen, maar meestal wordt deze week opgebouwd door de volgende kerntaken:

​VERZAMELEN: rondrijden in het gebied om materialen te verzamelen die ze nodig hebben: Verzamelen, hakken of graven en naar de bouwplaats brengen

 • BESCHERMEN: maak brandwerende gangen of olifantensloten om het kamp, ​​het dorp en het voedselbos om deze te beschermen tegen ongewenste bezoekers
 • BOUWEN: methoden van natuurlijk bouwen verkennen, de juiste mix voorbereiden en bijdragen aan een van de bouwprojecten
 • GROEIEN: het groeiende voedselbos en grote tuinpercelen hebben water nodig, zaaien, wieden, composteren , schoffelen, etc.

WEEK 2:

De tweede week is gecentreerd rond de "n!ore", wat het levend territorium van de gemeenschap betekent en de ruimte eromheen om te foerageren. Je krijgt de eerste twee dagen inzicht in het dagelijks leven van de Ju/'hoansi en hun tradities. Je kunt deelnemen aan kleine excursies om bushfood of grassen te verzamelen voor het maken van hutten. Het programma staat niet vast en is afhankelijk van de seizoenen en de beschikbaarheid van middelen.

Andere activiteiten kunnen zijn: het bereiden van veldvoedsel, koken, sieraden maken, traditionele sandalen maken, gereedschap maken en meer.

Je leert gebruik te maken van alles wat de natuur te bieden heeft en de dingen om je heen.

De volgende 2 dagen ga je met een groep dorpelingen de bush in. Op reis kunnen er interessante vondsten zijn, zoals wilde honing of ander veldvoedsel. Je verlaat het comfort van ons kamp en zet samen met enkele gemeenschapsleden een mobiel kamp op voor één nacht. Gedurende de dag leer je diersporen te onderscheiden en tekens van de natuur te lezen. Je zult samen eten en kampvuren delen, vergezeld van geweldige verhalen. Vroeg in de ochtend ga je eropuit om  de sporen van dieren in het wild te controleren die die nacht in het gebied zijn gepasseerd.

Tijdens deze week leer je ook over natuurbehoud op vele manieren, en oude technieken om hand in hand met de natuur te leven.

Tijd doorbrengen met deze gemeenschap kan een levensveranderende ervaring zijn. Je gaat verrijkt naar huis met de wijsheid uit een andere cultuur en misschien breng je wat van je opgedane kennis in praktijk op je individuele levenspad.

Je leeft met de cycli van de dag en in harmonie met de seizoenen. Een typische dag bij Nhoma begint bij zonsopgang met een kopje koffie of thee.

Tijdens de eerste week begint de briefing van de dag om 8 uur 's ochtends en werken ze tot 17 uur, met een theepauze rond 10 uur. Rond de heetste tijd van de dag, tussen 13 en 15 uur, proberen ze intensieve activiteiten te minimaliseren en rusten ze in de schaduw voor lunch en siësta.

De tweede week kent een minder strak tijdschema, maar er wordt wel vroeg begonnen. Dit omdat aan het begin en aan het eind van de dag het licht het beste is.

Vrijetijdsactiviteiten

De doordeweekse dagen zijn al intensief gevuld met buiten- en natuurgerichte activiteiten, dus je kunt er de voorkeur aan geven om in je vrije tijd uit te rusten, te lezen of wat te relazxen in het kamp. Je hebt natuurlijk ook de vrijheid om het dorp te bezoeken en contact te zoeken met de mensen.
De locatie waar je verblijft is erg afgelegen, dus houd er rekening mee dat er geen mogelijkheid is om naar een "stad" of winkel te gaan.In de weekenden wordt er in het plaatselijke dorp gevoetbald of gevolleybaled en je bent van harte welkom om mee te doen!

Duur van het project

Je kunt minimaal  2 weken en maximaal 8 weken deelnemen aan dit project Het idee is om de helft van je tijd d door te brengen in het Nhoma Safari Camp. Er wordt geprobeerd   zoveel mogelijk te werken met lokale natuurlijke hulpbronnen, eigen voedsel te verbouwen, een voedselbos aan te leggen en de dorpelingen te betrekken bij deze projecten. Alle projecten zijn een praktische ervaring die je dichter bij de natuur brengt. De andere helft van je tijd breng je door met de dorpelingen. De gemeenschap neemt je mee in hun dagelijkse activiteiten binnen het dorp, maar ook in de wilde en niet omheinde en ongerepte wildernis rondom, waar dieren in het wild zoals olifanten, leeuwen en luipaarden nog vrij rondlopen.

Locatie

Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan de buitengrens  van de Kalahari-woestijn. Het landschap is zandering maar niet woestijnachtig. De vegetatie is een groene mix van grassen, struiken en bossen en grote, prachtige bomen die schaduw bieden.  Het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding. Het Safari Camp en het dorp zijn maar een paar honderd meter van elkaar verwijderd.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en respect voor de lokale bevolking toont. Ook helpt het dat je in een goede conditie bent, je kan lange stukken lopen op oneffen terrrein. Je kan ook goed zien en goed tegen wisselende temperaturen (van overdag heel warm tot koud in de nacht). Ook ben je bereid enkele dagen onderweg te zijn en stap je makkelijk in en uit een jeep.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien.

Nhoma Safari Camp project, Namibië, ©Pixabay

Praktische informatie

Accommodatie

Je verblijft in een tentenkamp. Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan het stroomgebied van de Kalahari-woestijn. Het landschap is niet woestijnachtig, maar het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding.

De safaritenten bevinden zich op houten dekken en zijn goed uit elkaar geplaatst en overschaduwd door Zambezi-teakbomen. De tenten zijn uitgerust met tweepersoonsbedden met en-suite badkamers.
Voor de tent is een dek, waar vrijwilligers kunnen zitten en genieten van het uitzicht op grote bomen en weelderige vegetatie.

Water komt uit de dorpsboring en is veilig om te drinken. Warm water wordt geleverd door houtgestookte ketels.
Er zijn geen stopcontacten in de tenten. Batterijen kunnen worden opgeladen in de eetzaal. In het kamp werkt alles op zonne-energie. Er is mobiele telefoonontvangst in het hoofdgebied. Satelliet wifi is beschikbaar. Alle tenten zijn uitgerust met een kleine kluis.

Maaltijden

Maaltijden en drankjes worden verstrekt in de open keuken en eetruimte, in het midden van het voedselbos. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Ontbijt bestaat uit thee, koffie, havermout etc. De producten worden aangeleverd,  maar vrijwilligers moeten ze zelf klaarmaken. De lunch bestaat uit verse soep, brood, beleg, wordt klaargemaakt door iemand van het project. De producten voor het avondeten worden door het project aangelverd, maar dienen door de vrijwilligersgroep klaargemaakt te worden. 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek, waarna je doorreist naar de dichtstbijzijnde stad "Grootfontein". Hier word je opgehaald en weer teruggebracht. Dit is nog 275 kilometer van Nhoma. Een ander optie is opgehaald (en weggebracht) worden in Windhoek. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons voor de juiste aankomst- en vertrektijden en de kosten van een transfer.

Prijzen 2023

2 weken: € 1020

4 weken: € 1990

6 weken: € 2980

Je betaalt bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. De prijs wordt doorgegeven in Namibische Dollars. Door de grote fluctuaties in de koers van de ND kunnen er tussentijdse prijs verhogingen of verlagingen plaatsvinden.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Lokale begeleiding
 • Transfer vanaf Grootfontein naar het project
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank
 • Transferkosten vanaf Windhoek USD 50

Startdata 2023 en aankomsttijden

Dit project loopt slechts drie maanden per jaar. Je kan gedurende 2, 4, 6 of 8 weken deelnemen aan het project. Aankomst en vertrek zijn op de gemelde data in Grootfontein.​

Startdata voor 2023:

24 maart 2023 - 6 april 2023

7 april 2023 - 20 april 2023

21 april 2023 - 4 mei 2023

5 mei 2023 - 18 mei 2023

19 mei 2023 - 1 juni 2023

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Nhoma Namibia en Pixabay.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.