Nhoma Safari Camp project, Namibië

Nhoma Safari Camp project, Namibië

Het project kort samengevat

 • Plaats: Nhoma, Noordoost Namibië
 • Accommodatie: tentenkamp
 • Type project: natuurbehoud- & communityproject
 • Duur: 2, 4, 6, of 8 weken (in blokken van 2 weken)
 • Aantal vrijwilligers: kleine groep, het project gaat door bij 2 of 3 deelnemers
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: volledig "back to basic" project bij de San bevolking

Nhoma

Nhoma Safari Camp is gelegen in de noordoostelijke hoek van Namibie. Hier bevindt zich het land van de Ju/'hoan San, of zoals ze algemeen bekend staan in Namibië, de bosjesmannen.

Een grote uitdaging voor deze bevolkingsgroep is het vinden van de balans tussen hun tradities en de Westelijke invloeden. Dit vrijwilligersprogramma draagt bij om deze twee werelden te verbinden en is gebaseerd op een ecotoeristische benadering, waarbij het sociale en materiële welzijn van mensen wordt verhoogd, zonder het milieu of de levensvatbaarheid van het sociaal-economisch culturele systeem op te offeren.

Dit vrijwilligersprogramma is ontworpen in samenwerking met het dorp en nodigt vrijwilligers uit om voor een langere periode te blijven, wat resulteert in een meer duurzame, diepgaande ervaring en wederzijdse uitwisseling voor vrijwilligers en de lokale gemeenschap. Je verblijf geeft je uitgebreide inzichten in hun geschiedenis, huidige en vroegere manier van overleven.  Dit door deel te nemen aan activiteiten zoals het oogsten en bereiden van lokaal voedsel, geneeskrachtige planten verzamelen, struisvogel-eierschaalkralen maken, kennis nemen van traditionele spellen en overleveringen en deelnemen aan hun dagelijks leven.

Deelname aan dit vrijwilligersproject bij Nhoma is een levensveranderende ervaring. De gemeenschap is erg gastvrij en staat te popelen om ervaringen uit te wisselen.

Geschiedenis

De oprichter van Nhoma Camp, Arno Oosthuysen reisde als jongen met zijn vader naar afgelegen gebieden in Namibië. Zijn vader was arts en ze bezochten klinieken en hij  leerde de natuur kennen. In 1999 werd hij door de gemeenschap van //Nhoq'ma gevraagd om toeristen naar hun dorp te brengen omdat ze geen inkomen hadden en alleen van de bush leefden. Arno bouwde een tijdelijk tentenkamp in de buurt van het dorp, 80 km van Tsumkwe: Nhoma Safari Camp.

In 2020 droeg hij het Safari Camp over aan Flora en Moritz. Flora, een Belgische, werkt sinds 2015 samen met de gemeenschap aan een project voor het maken van hun traditionale sandalen. Het project loopt tot op de dag van vandaag. Moritz is geboren in Namibië en heeft meerdere jaren in de toeristenindustrie gewerkt, als safarigids en op lodges als duurzaamheids- en permacultuurconsulent.

Als koppel bundelen ze hun vaardigheden om samen te werken met de Nhoma gemeenschap op het gebied van ecotoerisme. Ondanks de pandemie besloten ze om in 2020 Nhoma Safari Camp te kopen en permanent hier te gaan wonen.

Door de tussenkomst van Flora en Moritz kwam er een dorpsschool. Willen de lokale kinderen een toekomst hebben, dan is het essentieel dat hun ouders een bron van inkomsten hebben. Toerisme is niet een permanente oplossing, maar een manier om het land te gebruiken en op vaardigheden gebaseerde werkmogelijkheden te creëren. Het is van het grootste belang dat de San hun land niet verliezen aan veehouders van andere stammen. Naast banen in het toerisme, zijn er banen gecreëerd in verschillende nevenprojecten, waaronder het maken van sandalen en andere handwerkprojecten.

Hoogtepunten van het project

 • Ervaar het leven in een van de echt laatste wilde en ongerepte gebieden van Zuidelijk Afrika
 • Breng tijd door tussen de inheemse gemeenschap van het San-volk en leer van hun diepe verbondenheid en wijsheid van de natuur
 • Leef en overleef in de wilde bush tussen vrij rondlopende kuddes olifanten, bedreigde roedels met wilde honden, vele soorten antilopen, luipaarden, hyena's en zelfs leeuwen
 • Bescherm de inheemse kennis die bij de oudsten van de gemeenschap blijft en help deze over te dragen en te behouden voor de volgende generaties
 • Leer meer over permacultuur en hoe je je eigen ecologische voetafdruk kunt verkleinen en je eigen groenten kunt verbouwen
 • Leer praktische oplossingen voor klimaatadaptatie door te werken met lokale, natuurlijke hulpbronnen

De uitdaging

De Ju/'hoansi San in het noordoosten van Namibië leefde meer dan honderdduizenden jaren in de Kalahari als jagers/verzamelaars. Pas in de jaren vijftig ontmoetten ze de eerste blanken, wat het begin was van een snelle verandering van hun levensstijl. Nu de regering hen dwingt hun mobiele beweging stop te zetten, jachtbeperkingen oplegt en de lijnen van hun land aanzienlijk verkleint, wordt de traditionele manier van leven en de cultuur van de de San bevolking bedreigd. Met name het dorp Nhoma (N//oq'ma), dat buiten het beschermde Nyae Nyae-reservaat valt, moet afhankelijk zijn van andere bronnen van inkomsten en voedselvoorziening.

(Wees) Een deel van de oplossing

Bij Nhoma geloven ze dat een deel van de oplossing ligt in het creëren van diverse werkmogelijkheden, gebaseerd op traditionele vaardigheden. Er is een cruciale behoefte aan lokale banen die hen in staat stellen deels van het foerageren te leven en op hun voorouderlijk land te kunnen blijven. De afgelopen 18 jaar heeft het kamp werkmogelijkheden gecreëerd voor spoorzoekers, jagers, sieradenmakers, houtsculptuur makers, traditionele sandaalmakers, natuurgidsen, chef-koks, obers en nog veel meer. Waarbij de  strategie is gebaseerd op de principes van ecotoerisme.

Door de gegenereerde inkomsten kan het nabijgelegen dorp op hun voorouderlijk land blijven en deels hun traditionele jager/verzamelaar manier van leven voortzetten. Ze zien deze samenwerking als een gezonde symbiose en zijn geïnteresseerd om deze relatie voor beide voordelen te verdiepen.

Vrijwilligersproject

Het vrijwilligersprogramma is gestructureerd in een rotatie van 2 weken en je kunt maximaal 8 weken deelnemen aan het project. Het idee is om de helft van je tijd op het kamp mee te werken. De projecten waar ze aan werken zijn gebaseerd op permacultuur. Ze werken met natuurlijke hulpbronnen, verbouwen hun eigen voedsel en bouwen een voedselbos. Het bouwen van een off-grid permacultuurparadijs is hard werken. Als beloning voor je bijdrage breng je de andere helft van je tijd door met de dorpelingen. Zij nemen je mee in hun dagelijkse bezigheden.

Na bijna een decennium van samenwerking met het dorp Nhoma en zijn inwoners hebben ze vastgesteld dat het vergroten van de levensstandaard van de lokale bevolking door betere huisvesting een sterker dorpgevoel en een gevoel van verbondenheid kan creëren. 

Het vrijwilligersproject zal zich in 2024 richten op het creëren van duurzame semi-permanente huisvesting. Het blijven bewonen van dit voorouderlijke land is de sterkste manier om het te beschermen tegen moderne praktijken zoals mijnbouw, houtkap, stroperij, etc. Met dit project willen ze voor elk gezin een sterk en levendig dorp creëren. 

Omdat de stem van inheemse gemeenschappen vaak niet wordt gehoord en cultureel erfgoed wordt weggevaagd, wil dit project laten zien hoe oude en moderne manieren van bouwen kunnen worden gecombineerd zonder een negatieve impact op de planeet te hebben. 

De modernere, goedkope bouwstijl van golfplaten schuren of met plastic omwikkelde kozijnen bederft niet alleen het landschap en de omgeving, het houdt ook niet goed als huis in dit extreme klimaat van zeer koude winters, gloeiend hete zomers en intense regenseizoenen. 

Het project zal alle families van het plaatselijke dorp – naast het Nhoma Safari Camp in het Tsumkwe-gebied – ondersteunen bij het creëren van betere huisvesting, gebaseerd op de met riet bedekte grashutten die ze nu hebben. 

Eén gezin zal op dat moment door vrijwilligers worden geholpen bij de bouw van hun nieuwe koepelhut. Dit betekent dat alle leden van de familie zullen bijdragen aan de bouw van hun eigen nieuwe koepel. Ze zullen het werk voorbereiden door het benodigde gras te maaien, de houten palen voor het bouwwerk te verzamelen en klaar te maken, enz. 


Tijdens het twee weken durende programma verblijven vrijwilligers in Nhoma en helpen ze bij de bouw van de koepel voor een Ju/'hoansi San-familie, met met wie ze nauw zullen samenwerken en leven. 
Je gaat samen met het gezin het gras maaien, samen met de kinderen van het gezin het gras binden, het gras naar het dorp dragen zoals zij dat doen en het misschien ergens opslaan totdat ze het op de houten constructie kunnen zetten. Misschien voeg je je bij de familie tijdens het avondeten, misschien slaap je zelfs met hen buiten onder de sterren, rond het kampvuur, en deel je verhalen. Tijdens de samenwerking bij het bouwen van een huis krijgen je een zeer goed inzicht in het dagelijkse leven van de inheemse bevolking.

Vrijetijdsactiviteiten

De doordeweekse dagen zijn al intensief gevuld met buiten- en natuurgerichte activiteiten, dus je kunt er de voorkeur aan geven om in je vrije tijd uit te rusten, te lezen of wat te relazxen in het kamp. Je hebt natuurlijk ook de vrijheid om het dorp te bezoeken en contact te zoeken met de mensen.
De locatie waar je verblijft is erg afgelegen, dus houd er rekening mee dat er geen mogelijkheid is om naar een "stad" of winkel te gaan.In de weekenden wordt er in het plaatselijke dorp gevoetbald of gevolleybaled en je bent van harte welkom om mee te doen!

Duur van het project

Je kunt minimaal  2 weken en maximaal 8 weken deelnemen aan dit project Het idee is om de helft van je tijd d door te brengen in het Nhoma Safari Camp. Er wordt geprobeerd   zoveel mogelijk te werken met lokale natuurlijke hulpbronnen, eigen voedsel te verbouwen, een voedselbos aan te leggen en de dorpelingen te betrekken bij deze projecten. Alle projecten zijn een praktische ervaring die je dichter bij de natuur brengt. De andere helft van je tijd breng je door met de dorpelingen. De gemeenschap neemt je mee in hun dagelijkse activiteiten binnen het dorp, maar ook in de wilde en niet omheinde en ongerepte wildernis rondom, waar dieren in het wild zoals olifanten, leeuwen en luipaarden nog vrij rondlopen.

Locatie

Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan de buitengrens  van de Kalahari-woestijn. Het landschap is zandering maar niet woestijnachtig. De vegetatie is een groene mix van grassen, struiken en bossen en grote, prachtige bomen die schaduw bieden.  Het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding. Het Safari Camp en het dorp zijn maar een paar honderd meter van elkaar verwijderd.

Eisen

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. De maximale leeftijd voor deelname is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Een VOG is voor elk project verplicht.

Belangrijk is dat je een grote interesse hebt in natuurbehoud en respect voor de lokale bevolking toont. Ook helpt het dat je in een goede conditie bent, je kan lange stukken lopen op oneffen terrrein. Je kan ook goed zien en goed tegen wisselende temperaturen (van overdag heel warm tot koud in de nacht). Ook ben je bereid enkele dagen onderweg te zijn en stap je makkelijk in en uit een jeep.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel. Ook kan niet worden gegarandeerd welke dieren je tijdens je project zal zien.

Praktische informatie

Accommodatie

Je verblijft in een tentenkamp. Het tentenkamp is gelegen in de Nyae Nyae Conservancy, aan het stroomgebied van de Kalahari-woestijn. Het landschap is niet woestijnachtig, maar het kamp ligt op een fossiele duin, met uitzicht over de Nhoma omuramba, een droge rivierbedding.

De dome tenten bevinden zich op houten dekken en zijn goed uit elkaar geplaatst en overschaduwd door Zambezi-teakbomen. De tenten zijn uitgerust met tweepersoonsbedden met en-suite badkamers.
Voor de tent is een dek, waar vrijwilligers kunnen zitten en genieten van het uitzicht op grote bomen en weelderige vegetatie.

Water komt uit de dorpsboring en is veilig om te drinken. Warm water wordt geleverd door houtgestookte ketels.
Er zijn geen stopcontacten in de tenten. Batterijen kunnen worden opgeladen in de eetzaal. In het kamp werkt alles op zonne-energie. Er is mobiele telefoonontvangst in het hoofdgebied. Satelliet wifi is beschikbaar. Alle tenten zijn uitgerust met een kleine kluis.

Maaltijden

Maaltijden en drankjes worden verstrekt in de open keuken en eetruimte, in het midden van het voedselbos. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Ontbijt bestaat uit thee, koffie, havermout etc. De producten worden aangeleverd,  maar vrijwilligers moeten ze zelf klaarmaken. De lunch bestaat uit verse soep, brood, beleg, wordt klaargemaakt door iemand van het project. De producten voor het avondeten worden door het project aangelverd, maar dienen door de vrijwilligersgroep klaargemaakt te worden. 

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Windhoek. Hier word je opgehaald en weer teruggebracht. Dit is  900 kilometer van Nhoma. Neem voor het boeken van een ticket contact met ons voor de juiste aankomst- en vertrektijden.

Prijzen 

2 weken: € 1280

4 weken: € 2432

6 weken: € 3456

8 weken: € 4352

Je betaalt bij deelname aan dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. 

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Lokale begeleiding
 • Transfer vanaf Windhoek naar het project
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Limonade en sterke drank

Startdata en aankomsttijden

Dit project loopt slechts een paar maanden per jaar. Je kan gedurende 2, 4, 6 of 8 weken (in blokken van 2 weken) deelnemen aan het project. Aankomst en vertrek zijn op de gemelde data in Windhoek.

1 juni  2024 - 15 juni 2024

15 juni - 29 juni 2024

29 juni - 13 juli 2024

13 juli - 27 juli 2024

17 augustus - 31 augustus 2024

31 augustus - 14 september 2024

14 september - 28 september 2024

28 september - 12 oktober 2024

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van het project

Fotogalerij

 

 

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Nhoma Namibia en Pixabay.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.