Community Outreach project, Oeganda

Community Outreach project, Oeganda

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Mukono Town en Buikwe District (25 km vanaf de hoofdstad Kampala), Oeganda
 • Accommodatie: eigen- of gedeelde kamer bij een gastgezin
 • Type project: community outreach project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Aantal vrijwilligers: 25 maximaal (2 soms 3 vrijwilligers per gastgezin)
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: "back to basic", dit betekent een douche buiten en een gat in de grond als toilet
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie Community outreach project Oeganda

"Community outreach" wil zeggen dat je zorgt voor een (deel van de) gemeenschap die anders geen toegang tot hulp zouden hebben gehad. Een gemeenschap die vaak te maken heeft armoede, ziekten en slecht onderwijs. Zie je jezelf achterop een motor zitten als de zon opkomt? En schrob je het rode zand van je voeten als de zon weer onder gaat? Zoek je in iedere dag een nieuwe uitdaging? Dan kan dit community project wel eens goed bij je passen.

Bij dit project leer je de Oegandese bevolking goed kennen Je leert van de lokale vrouwen manden maken terwijl je gesprekken met ze voert over hoe ze de huishouding hebben ingericht. Samen plant je de tomaten en wortelen in de gemeenschappelijke tuinen of je helpt mee bij bouwactiviteiten. En er is de mogelijkheid om kinderen in het basisonderwijs te helpen. Kortom, een zeer divers project!

Dit project kan goed gecombineerd worden met een onderwijs project. Dan wordt het een 'Village teaching and outreach' project. Dit is een heel breed project. Alle zaken die dienen te worden opgepakt in de lokale gemeenschap kunnen voor bij komen. Het varieert van sportactiviteiten, teambuilding, HIV preventie, etc. Let wel op, als je het onderwijs project volgt dan dien je vier weken beschikbaar te zijn.

Samenvatting taken Community outreach project

 • De jeugd begeleiden door middel van kunst en sport
 • Vrouwen empowerment; het opzetten van kleine bedrijven en handwerk activiteiten
 • Administratie van micro-financiering
 • Onderwijs aan klassen van de lagere school
 • Assisteren bij medische klinieken
 • Lichte bouw- en constructie werkzaamheden; het onderhouden van putten en andere infrastructuur in het dorp

Dit community outreach project  is met name geschikt voor vrijwilligers met creative ideeën en enthousiasme voor de ontwikkeling van je medemens. Dit is een echte kans voor een diepe culturele uitwisseling.

Uitdagingen

Belangrijk om te weten is dat er weinig middelen voorhanden zijn. Mocht je zelf materialen hebben die je kan gebruiken, dan is dit zeer welkom!

De grootste uitdaging bij dit project is het gebrek aan geld, het niet houden aan tijden en een dagschema wat iedere keer verandert. Geduld en respect voor de manier waarop men het lokaal georganiseer heeft is van groot belang. Je bent in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze organisatie.

Je werkt 5 tot 6 uur per dag, 5 dagen per week van maandag tot en met zaterdag. Zondag is een vrije dag. Bij dit project dien je wel flexibel te zijn. Eigen initiatieven zijn van harte welkom, echter wel in overleg met de coördinator van het project. De lokale staf beslist altijd over taken en werkzaamheden.

Waarom kiezen voor dit Community outreach project in Oeganda?

 • Je ontmoet gemotiveerde mensen die graag wat willen maken van hun leven
 • Je kan je creativiteit op verschillende manieren inzetten
 • Iedere dag is anders, vol nieuwe uitdagingen, je ziet vele aspecten van vrijwilligerswerk
 • De mogelijkheid voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen en cultuur
 • Je krijgt de gelegenheid om te kamperen in de Afrikaanse bush!
 • Er is de mogelijkheid om naar prachtige plekken in de weekenden te reizen
 • Ervan genieten om niet als toerist hier te zijn, maar mee te draaien met de lokale gewoonten en gebruiken
 • Maak nieuwe (internationale) vrienden in het gastgezin en in de lokale gemeenschap

Locatie

Oeganda is een magische plaats met een zeer vriendelijke bevolking, heel veel wild en een prachtige natuur. Het is een land midden in het hart van Afrika en de evenaar loopt hier doorheen. Vele gebieden liggen op grote hoogten, dit zorgt voor een aangenaam klimaat en heel veel groen. Oeganda wordt ook wel de 'Parel van Afrika' genoemd. Het heeft een grote diversiteit; leeuwen en olifanten, bergen, gorilla's, chimpansees, bergen bedekt met sneeuw, regenwoud, prachtige meren en vulkanen. Het project bevindt zich ongeveer 25 kilometer buiten de hoofdstad, Kampala. Het plaatsje het Mukono Town. Je bent werkzaam in in een straal van 15 - 60 minuten rondom Mukono Town en het Duikwe District.

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Vrijwilligers dienen ondernemend, creatief en enthousiast te zijn, van uitdagingen te houden, een open geest te hebben en zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en culturen. Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste voor deelname aan alle projecten.

Bij dit project verblijf je bij een gastgezin, je weet je makkelijk aan te passen aan de omstandigheden. Dit betekent samen met vreemde mensen in een huis wonen, een "bucket" douche en een gat in de grond als toilet.

De VOG mag niet ouder dan 6 maanden zijn en dienen wij voor aankomst bij het project ontvangen te hebben.

Houd er rekening mee dat er veel gelopen wordt in de zon. Een goede hoed en wandelschoenen zijn belangrijk! Je werkt buiten de dorpen, een rit achterop een motorfiets naar het project kan voorkomen.

Praktische informatie

Oriëntatie

Na aankomst in Oeganda word je opgehaald door de Director van het project, Leslie. Zij brengt je naar het gastenverblijf bij haar thuis in Mukono Town om te acclimatiseren. De naam van het huis is The Mukono Volunteer Guesthouse. Er bevinden zich hier 6 bedden. De leiding is in handen van Esther Namutamba. Na de lunch laat Leslie je de omgeving zien, ze helpt je met het aanschaffen van een lokale SIM kaart en laat je de winkels zien.

Verder vertelt ze over de gewoonten in Oeganda, het gebruik van internet, hoe je je dient te gedragen en kleden bij het project, de regels bij het gastgezin, meer over je veiligheid en gezondheid, etc. Hierna stelt ze je voor aan je gastgezin en aan de leiding van school. Leslie blijft altijd je aanspreekpunt in geval van nood, bij het boeken van excursies en voor alle overige vragen.

Accommodatie

Na de eerste nacht hebben doorgebracht in het gastenverblijf van Leslie zal je hierna worden voorgesteld aan je gastgezin. Bij ieder gastgezin kunnen maximaal 2 vrijwilligers verblijven (bij sommige gastgezinnen zijn dit 3 vrijwilligers). Bij het gastgezin heb je een eigen kamer of je deelt de kamer met een andere vrijwilliger. In Oeganda is het gebruikelijk dat er electiciteit is maar buiten vind je een toilet (een gat in de grond) en een douche ("bucket douche" met koud water).

Er wordt wel van je verwacht dat je je leefomgeving netjes houdt. Je dient zelf je kamer op te ruimen en je was te doen. Alcohol is verboden in de accommodatie! Ook mag er binnen niet worden gerookt. De kamers kunnen worden afgesloten met een slot. De huizen bevinden zich op een veilige compound. Beddengoed, muskietennetten en handdoeken worden voor je geregeld. Helaas is er geen WiFi. Leslie zal je laten zien waar wel WiFi is.

Je dient zelf handdoeken mee te nemen, voor beddengoed en muskietennetten wordt gezorgd.

Belangrijk: het verblijf is Oeganda is veilig maar echt "back to basic". 

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt bestaat meestal uit havermoutpap. De lunch en het avondeten bestaan uit lokale gerechten zoals rijst, aardappelen, bonen, etc. Mocht je elders willen eten dan kan dat ook, echter deze maaltijden zijn voor eigen kosten. In Oeganda vind je veel fruit zoal bananen, papaja's, ananas, etc. De lunch gebruik je vaak samen met je collega's op het project. Dit is meestal posho (brood) met bonen, maar zonder vlees. Vaak wordt het avondeten geserveerd met rijs, bonen en noten. Mocht je speciale dieet wensen hebben laat dit dan weten voor vertrek. Er kan rekening worden gehouden met een vegetarisch dieet of een glutenvrij dieet.

Hoe er te komen? 

Je dient een vlucht te boeken naar Entebbe International Airport te Oeganda. Hier staat iemand van de projectorganisatie in de aankomsthal met een bordje met je naam. Mocht je na 20.00 uur aankomen dan wordt er een hostel in Entebbe voor je geboekt, genaamd Entebbe Backpackers (dit wordt voor je geregeld en betaald door onze partnerorganisatie in Oeganda). Dit ligt 5 minuten vanaf het vliegveld. Daarna zal je vertrekken naar Mukono in de ochtend. De taxi haalt je rond 08.30 uur op en brengt je naar Mukono. Na afloop van je project dien je zelf voor vervoer naar de luchthaven te zorgen. Meestal brengt iemand van je gastgezin je weg.

 

 Prijzen

2 weken:  € 855

4 weken:  € 1065

6 weken:  € 1380

8 weken: € 1695

10 weken: € 2010

12 weken:  € 2325

Bovenstaande prijzen zijn exclusief een Registration Fee van € 275 per persoon. Dit is ongeacht het aantal weken dat je bij het project verblijft. Neem contact met ons op als de prijs voor het aantal weken dat je wilt gaan er niet tussen staat. Bij TravelUnique betaal je niks extra bij deelname in het hoogseizoen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer bij aankomst
 • Overnachting in Mukono Volunteer Guesthouse bij aankomst
 • Ondersteuning door lokale vertegenwoordigers, inclusief oriëntatie programma
 • Wekelijks wasservice
 • Verblijf bij een gastgezin
 • Drie maaltijden per dag

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vlucht naar Oeganda
 • Telefoongesprekken
 • Visum en inentingen
 • Kosten VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Excursies
 • Frisdrank, reken op extra kosten van USD 35 - USD 50 per week voor kosten ter plaatse

Activiteiten gedurende het weekend (niet bij de prijs inbegrepen)

Van maandag tot en met zaterdag ben je werkzaam bij je project, 5 dagen per week. Maar in de weekenden is er meer dan voldoende tijd om te reizen en de omgeving te ontdekken. Leslie zal je bij aankomst bij het project de mogelijke excursies melden. Zij kan je ook helpen bij het boeken van deze excursies.

Startdata en aankomsttijden

Deelname aan dit Community Outreach project in Oeganda is mogelijk van 2 weken tot 12 weken. We raden aan om minimaal 4 weken bij dit project te verblijven. Het project start op de 1e of 15e van de maand. 

Tijdens een Public Holliday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Oeganda in 2024.

Downloads en links

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner TRU in Oeganda en van African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.