Sport coaching project, Kaapstad, Zuid-Afrika

Sport coaching project, Kaapstad, Zuid-Afrika

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligershuis in Muizenberg
 • Type project: sport coaching project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 6
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project
 • We bieden ook het Adventure Club, Sport- en Surf project aan in Kaapstad. Wat is het verschil tussen de projecten? Bij dit project verblijf je in het centrum van Kaapstad. Bij het Adventure Club project is dit een eindje buiten Kaapstad. Bij het Adventure Club project ligt meer de nadruk op surfen en zijn er twee introductie dagen in het weekend voor aanvang van het project en heb je op maandag een “kantoordag”
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie sport coaching project, Kaapstad, Zuid-Afrika

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in Kaapstad en meer specifiek, in Zuid-Afrika? Dan is dit een prachtig project in Kaapstad voor sportieve vrijwilligers. Bij dit sport coaching project geef je bewegingsonderwijs op scholen en leer je de kinderen kennen woonachtig in de sloppenwijken van Kaapstad. Deze stad is een prachtige omgeving om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Het biedt zo veel; prachtige stranden, de Tafelberg, Stellenbosch met de wijnlanden, Roben Island, Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach, etc.

Na het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika (1994) is hier ook het sport- en bewegingsonderwijs op scholen afgeschaft. Dit heeft geleid tot kinderen die te weinig bewegen en de regels van de diverse sporten niet kennen. Daarnaast eten de kinderen woonachtig in de sloppenwijken vaak zeer eenzijdig (Mielie pap, een soort maispap, erg goedkoop maar zeer dikmakend).

Het is bewezen dat sport en lichamelijke opvoeding een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Sport leert kinderen samen te werken en samen te communiceren. Van sporten krijgen kinderen zelfvertrouwen. Daarom wordt het sport onderwijs op scholen langzaam aan weer opgepakt (als er budget voor is). Bij een sport coaching project draait het natuurlijk om bewegen, maar ook om het motiveren van de kinderen om als team aan iets te werken.

Interesse

Bij de sport coaching projecten kan je zeker je eigen sport voorkeuren kwijt. Ben je goed in volleybal? Neem een net mee, koop een bal in Afrika en leer de kinderen de regels van het spel en organiseer een toernooi. Daarnaast blijft voetbal een enorm populaire sport in Afrika. Helaas kan er niet gezwommen worden met de kinderen.

Volg je een opleiding op het gebied van sport-en bewegingsonderwijs? Dan is dit een zeer geschikt project. Naast het sporten met de kinderen is er aandacht voor hygiëne, gezonde voeding en gevarieerd eten.

Aan een sport coaching project kan worden deelgenomen door mannen en vrouwen, door gekwalificeerde sportlieden maar ook door vrijwilligers zonder specifieke sport achtergrond. Natuurlijk dien je wel sportief te zijn!

Sportontwikkeling

In 1994, in de jaren na de Apartheid heeft de Zuid-Afrikaanse regering het sportonderwijs afgeschaft. Hierdoor zijn er maar weinig jongeren die nog aan sport doen. Dit is een zeer slechte zaak, sport is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van jongeren; het helpt concentratie te verhogen, stimuleert teamwork en communicatie en ontwikkelt leiderschap. Als vrijwilliger werk je op één van de scholen in de sloppenwijken, met name in Khayelitsha en Langa. Samen met een coach geef je gedurende 45 minuten les aan een klas.

Naschoolse opvang

Naschoolse sport activiteiten zorgt ervoor dat jongeren niet op straat belanden. Misbruik van kinderen komt vaak voor als kinderen na school naar huis gaan en vader en/of moeder is nog niet thuis van het werk. Hiervoor zijn na-schoolse activiteiten opgezet. Een voorbeeld is GAPA. GAPA staat voor Grandmother’s Against Poverty & AIDS. Als vrijwilliger deel je jouw kennis op het gebied van sport coaching met de coaches/leerkrachten en de studenten. De studenten in Langa en Khayelitsha kunnen op deze manier profiteren van jouw kennis op het gebied van een bepaalde sport. Sporten waar mee je aan de slag kan zijn o.a. voetbal, rugby, frisbee, etc.

Clinics

Vrijwilligers doen twee keer per week mee aan een Sports Coaching Clinic (VUSA Academy) om via rugby de kinderen levenslessen aan te bieden. De kinderen komen veelal uit kansarme milieus. Naast het leren sporten en het verbeteren van de gezondheid en fitheid, krijgen de kinderen met wie je werkt ook begeleiding bij hun schoolvakken en een warme maaltijd voordat ze naar huis gaan.

Het doel van dit project is tweeledig: kinderen worden op deze manier na schooltijd van straat gehouden en daarnaast door de nauwe samenwerking met de coaches wordt hun zelfvertrouwen en interesse in sport vergroot. Dit bevorderd de ontwikkeling van de kinderen en hun rugby vaardigheden. Maar ook hun teamwerk, leiderschap, samenwerking en hun Engels. Per coach bestaan de groepen vaak uit 30 tot 50 kinderen. Dit is een reden waarom alle extra handen en ideeën meer dan welkom zijn! Het aantrekkelijk houden van de activiteiten is een uitdaging waar vrijwilligers een rol in hebben. Elke oefening kan deze kinderen helpen. Oefeningen die zeker niet altijd rugby gerelateerd moeten zijn.

Je assisteert bij:

 • Het maken van creatieve spellen/sporten en het organiseren van lessen
 • Coachen van populaire sporten zoals rugby, voetbal en hockey
 • Het opzetten en afnemen van fitness testen
 • Meehelpen bij clincs
 • Jouw kennis en kunde delen met coaches en studenten
 • Werken op crèches met kinderen tot 7 jaar
 • Naschoolse opvang

Hoogtepunten van het sport project

 • Je assisteert  en zal sportactiviteiten begeleiden tijdens de schooluren
 • Kom met nieuwe initiatieven op het gebied van sport en sport coaching
 • Breng tijd door met coaches om nieuwe sportprogramma’s op te zetten
 • Dompel je onder in de Capetonian cultuur en ontdek lokale restaurants, musea, markten en het nachtleven
 • Maak internationale vrienden voor het leven

 Schooltermijnen en Public Holidays 2024

1e Term: 15 januari – 20 maart 2024

2e Term: 3 april – 14 juni 2024

3e Term: 9 juli – 20 september 2024

4e Term: 1 oktober - 13 december 2024, hierna is het zomervakantie 

Het project ziet er anders uit als het vakantie is. Er wordt dan niet gewerkt op scholen. Er wordt dan meer gewerkt bij Holiday Clubs. Tijdens een Public Holiday ben je vrij. De Public Holidays in Zuid-Afrika in 2024 vind je hier.

Locatie

Kaapstad is uitgeroepen tot ‘World’s top tourist destination’ en is één van de mooiste steden in de wereld. Je vindt hier de Table Mountain, Robben Island, The V&A Waterfront, etc. Echter Kaapstad heeft ook een keerzijde. Bij dit project in Kaapstad ben je als vrijwilliger werkzaam bij de ‘Cape Flats’ een verzamelnaam voor een aantal grote sloppenwijken in Kaapstad; Khayelitsha, Gugulethu, Langa, Mitchell’s Plain, Nyanga, Athlone en Grassy Park. Vaak worden deze plaatsen aangeduid als ‘dump plaatsen van de Apartheid’. De Cape Flats zijn een melting pot van verschillende culturen, ethniciteiten en talen. Ondanks vele verschillen zijn er veel parallelen; grote armoede, misbruik, werkeloosheid en HIV/AIDS.

Eisen

Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 16 jaar, er is geen ervaring vereist. Er is geen maximum leeftijd. Een passie voor sport is wel een vereiste. 
Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een vereiste. Deze VOG dienen wij voor aankomst bij het project in ons bezit te hebben en mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Mocht je 16 of 17 jaar zijn, dan dienen je ouders een ‘parental consent’ formulier te tekenen, waarin ze toestemming geven voor deelname aan het project. Kijk onder Landeninformatie Zuid-Afrika wat je allemaal aan papierwerk moet regelen als je als minderjarige naar Zuid-Afrika afreist.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika als vrijwilliger kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging.

Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat je als vrijwilliger maximaal profijt hebt van je bijdrage, maar wees flexibel!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Accommodatie

Tijdens je vrijwilligerswerk in Kaapstad zal je verblijven in Het Lenox Guesthouse. Het adres is: The Lenox Guesthouse, 2 Mill Street, Gardens, Kaapstad.

Het Lenox Guesthouse is gebouwd in de oude Kaap-Hollandse stijl. Het is een comfortabele accommodatie gunstig gelegen nabij supermarkten, cafés, bars en restaurantjes! Het is in het hart van de levendige stad Kaapstad, met diverse bezienswaardigheden in de buurt. De woning is ruim, met een tuin, braai (barbecue), balkons met uitzicht op de stad, een grote eetkamer, een hal en andere sociale ruimtes.

Er zijn meerdere slaapkamers die ruimte bieden aan 4 – 8 personen. In de kamers vind je single bedden of stapelbedden en er zijn gedeelde badkamerfaciliteiten met (heet) water douches.

Bedlinnen wordt verstrekt en een schoonmaakdienst zal dagelijks de kamers schoonmaken. Schoon drinkwater is ook gratis verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat, zoals de meeste huizen in Kaapstad, het Lenox Guesthouse geen centrale verwarming heeft zodat het koud wordt tijdens winter! Vergeet niet in onze zomermaanden warme kleding mee te nemen (zie het kopje winter in Kaapstad).

Het huis

Voor beddengoed is gezorgd, voor handdoeken niet. Het huis heeft een kluis voor waardevolle spullen. In het huis is een conciërge aanwezig voor het bereiden van de maaltijden en een schoonmaakster die ook voor de was zorgt en de kamers schoonmaakt. Helaas is er geen zwembad. Er zijn voldoende winkels in de directe omgeving.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag, ontbijt kun je zelf pakken en bestaat uit muesli, brood, thee en koffie. Lunch en diner worden voor je klaargemaakt door de kok des huizes. In het weekend moet je je eigen maaltijd maken omdat de leiding dan vrij is. In de weekenden is er ruimte genoeg om toeristische plekken te bezoeken en de omgeving te verkennen. Veel vrijwilligers zijn in de weekenden op stap.

In de accommodatie wordt een mix van internationale en lokale gerechten gekook. Enkele voorbeelden van traditionele Zuid-Afrikaanse maaltijden zijn bobotie, een curry in Kaap-Maleisstijl of een echte Zuid-Afrikaanse braai. Probeer lokale desserts zoals melktaart, malva pudding of pepermunt taart.

Zuid-Afrika is over het algemeen een vleesetende cultuur. Braais (een barbecue in Afrikaanse stijl) zijn geliefde tradities. Je kunt echter zo ongeveer alles op een Braai klaarmaken, er is een gevarieerde eetcultuur. Dus veganisten en vegetariërs zullen nooit honger lijden

Hoe er te komen?

Je kan direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways). Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van African Impact die je direct naar het vrijwilligershuis in Gardens brengt.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

PRIJZEN 

2 weken: € 1595

3 weken: € 1845

4 weken: € 2095

5 weken: € 2345

6 weken: € 2595

7 weken: € 2845

8 weken: € 3095

Je betaalt bij dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Deelname is max. 12 weken mogelijk. Neem contact met ons op voor de prijs van 9 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer
 • 24/7 ondersteuning
 • Dagelijkse transfer van- en naar het project
 • Wekelijks schoonmaakservice
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag, niet in de weekenden

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Vliegticket
 • Internet (ZAR 50) en telefoonkosten
 • Was service (ZAR 60)
 • Verzekeringen
 • Telefoongesprekken
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
 • Frisdrank en alcoholische dranken

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN 

Verblijf bij dit sport coaching project is mogelijk van 2 tot en met 12 weken. Startdatum: op vaste data op maandag.
Aankomst bij dit project is op deze maandag gewenst tussen 09.00 en 15.00 uur. Vertrek is ook op maandag. Check met ons je vluchtgegevens voordat je een vlucht boekt.

Startdata 2024

Maandag 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus, 26 augustus, 2 september, 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november en 9 december 2024.

Bij de startdatum op 9 december is het alleen mogelijk om 2 weken bij het project te verblijven.

Aankomst bij het sport coaching project is op maandag voor 15.00 uur. Dus landt je vlucht later dan 15.00 uur dan word je verzocht om aan te komen op zondag en een overnachting te boeken in hotel Verde op de luchthaven van Capetown International. Klik hier voor de site van hotel Verde. Natuurlijk kan je ook elders overnachten (in het centrum van de stad). Je wordt dan de volgende dag op maandagochtend opgehaald om naar het vrijwilligershuis te worden gebracht door een medewerker van African Impact.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

   

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Bij de samenstelling van deze informatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Er bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.