Sport- en Community project, Livingstone, Zambia

Sport- en Community project, Livingstone, Zambia

HET PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Livingstone, Zambia
 • Accommodatie: Victoria Falls Backpackers
 • Type project: sportproject
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Start: iedere maandag, gedurende het hele jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 10
 • Leeftijd: minimaal 17 jaar
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: zeer goed georganiseerd project vlak bij de Victoria Watervallen
 • Update: dit project is alleen geopend in de maanden juni, juli en augustus 
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene Informatie, Livingstone, Zambia

‘Mosi-oa-tunya’- ‘The Smoke That Thunders’. Op deze manier omschrijven de plaatselijke bewoners het aanblik van mist wat hangt boven de Victoria Watervallen. Tegen deze achtergrond ligt de plaats Livingstone, een plaats van avontuur, vriendschap en uitdaging, een plaats waar van je van gaat houden, een plaats waar je een je uitdaging aangaat die je leven verandert.

Ongeveer 10 kilometer van ‘Mosi-oa-tunya’ liggen de rustieke maïsvelden. In deze setting kun je inzicht krijgen in de manier van leven van de Zambianen. Het ligt allemaal heel ver verwijderd van het Europese topvoetbal, maar een klein groep toekomstige supersterren van de Mwandi Primary School zijn vol enthousiasme om met je te gaan voetballen.

P.E. lessen (physical excercise) worden hier gegeven op de dinsdagochtend. Ook is er op woensdagmiddag op deze school een Health Club,  waar wordt lesgegeven aan grade 5 en 6. Onderwerpen gaan over gezond leven, zoals “good food to eat”, ‘why is stretching important” en “what to do if you got a wound”, etc. Het uur er na wordt er gesport.

Het sport- en community project

Mocht je kiezen voor dit project in Zambia dan werk je alle ochtenden als vrijwilliger bij het sport project. Alle middagen zal je deelnemen aan één van de community projecten die hieronder staan vermeld.

Als sport vrijwilliger zul je tijd doorbrengen me het geven van lessen lichamelijke opvoeding (PE) op scholen. Lessen lichamelijke opvoeding worden meestal niet gegeven door het ontbreken van goed opgeleide leraren. Wij geloven dat sport een essentiële en effectieve manier is om verschillende onderwerpen zoals HIV/AIDS, gezonde voeding en een goede levensstijl onder de aandacht te brengen. En dat niet alleen; sport leert kinderen ook samen te werken, te communiceren en te delen.

Ervaring?

Heb je een opleiding op het gebied van sport? Ben je leerkracht bewegingsonderwijs? Dan ben je meer dan welkom bij dit project! Het is echter niet nodig om een sportopleiding te hebben gevolgd, alleen de wil om het verschil te maken is voldoende. Natuurlijk dien je wel sportief te zijn.

Bij dit project zal je je in de ochtenden bezig houden met sport en in de middagen zal je werkzaam zijn binnen de gemeenschap van Livingstone bij een ‘community’ project.

Alle ochtenden werk je als sport vrijwilliger. Het sport project bestaat uit de volgende werkgebieden:

1. Lessen lichamelijke oefening op scholen (PE) / sport onderwijs

Als vrijwilliger zul je de ochtenduren doorbrengen op verschillende scholen om PE (Physical Education) lessen te geven. Deze PE lessen worden niet alleen aan de leerlingen gegeven maar ook aan hun leraren! PE / sport is namelijk geen vak wat in Zambia op het lesprogramma staat. Ook is er weinig aandacht voor een gezonde levensstijl. Om het goede werk van de vrijwilligers voort te zetten is het belangrijk “to teach the teachers”, “leer het de leraren”. Het is belangrijk om een gezonde, sportieve levensstijl onder de aandacht te blijven brengen en kinderen vinden dit geweldig.

2. HIV/AIDS onderwijs in sport (selectief programma onderdeel)

Als vrijwilliger werk je met diverse teams uit de gemeenschap (meer dan 12) om een ‘HIV in sport’ workshop te houden. Dit zijn activiteiten op het gebied van teambuilding en voetbal en er is tijd om vragen te stellen. Door je vaardigheden als sportcoach aan te wenden heb je de kans om bij te dragen aan het bewustzijn op het gebied van het HIV/AIDS virus. Dit is vooral voor jonge jongens van belang, op een aantrekkelijke, sportieve manier wordt deze jongens belangrijke zaken bijgebracht.
Dit onderdeel van het project wordt alleen gegevens als er vraag is uit de lokale gemeenschap.

3. Fysiotherapie in het MOPH

De sport vrijwilligers in Livingstone zijn al gedurende een aantal jaren zeer actief in dit bejaardentehuis. De bejaarden worden een bezoek gebracht, er worden spelletjes met ze gespeeld, er vind een medische check plaats en er worden diverse belangrijke onderwerpen met de bewoners doorgenomen (zoals op het gebied van hygiëne, etc.).

Sport in de ochtenden

Er wordt een sport schema gemaakt door het coördinatieteam. Maar mocht je bepaalde interesses of vaardigheden hebben op een specifiek sport gebied, laat het weten! De kinderen op school zijn altijd erg geïnteresseerd in nieuwe activiteiten/sporten, vooral als ze uit het buitenland komen. Je kunt de kinderen onderrichten in bijvoorbeeld Tai-kwon-do, cricket of atletiek of wat ook je interesse heeft. Er zijn lessen gymnastiek gegeven aan 5-jarigen en yogaklassen aan 50-jarigen. Het is wel moeilijk om aan de benodigde apparaten/toestellen te komen, houd dat in gedachten. Maar mocht je nog oude sportbenodigdheden hebben en kunnen meenemen, deze zijn zeer welkom. Voetbal is een sport dat altijd heel populair is onder de kinderen. Ook oude voetbalhesjes of tenues zijn altijd welkom.
Belangrijk om te weten is dat het niet mogelijk is zwemlessen te geven in Livingstone.

Sport en de ‘community’

Naast de sport activiteiten zul je werkzaam zijn in de plaatselijke gemeenschap. Dit gebeurt in de middaguren. Hierbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

1. Het bouwen, schilderen en opknappen van klinieken en scholen

Scholen in Livingstone hebben te maken met een enorm tekort aan schoollokalen, daardoor kunnen de meeste kinderen niet de hele dag naar school. Met behulp van professionele bouwers en met mensen uit de gemeenschap worden er nieuw klaslokalen gebouwd voor zo veel mogelijk scholen. Vrijwilligers helpen met het mixen van het cement, het leggen van vloeren en het schilderen van de muren. Ook worden de huidige klaslokalen opgeknapt en geschilderd. Het is hard, maar zeer gewaardeerd werk.

2. Landbouwactiviteiten

Op maandag en soms vrijdag helpen de vrijwilligers mee op Linda Farm. Dit is een kleine community  waar families wonen met minstens één persoon met een beperking in het gezin. Op maandag en vrijdag wordt er gewerkt op de farm met de meisjes van grade 4 van de Linda Community school. Dit is onderdeel van het Girl Impact project. De meisjes leren hier meer over landbouw en landbouwactiviteiten. Een vaardigheid waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Elke maandag en vrijdag krijgen ze Nshima met de groentes die ze verbouwen en daarna vertrekken ze naar school met een volle maag.

3. The Reading Club / de leesclub

Voor schoolkinderen van diverse scholen in de omgeving is er de mogelijkheid om in de middag hun literaire kennis te vergroten. Als vrijwilliger, met een doos vol boeken, zul je de kinderen de steun bieden die ze nodig hebben. Je helpt ze met moeilijke woorden, het voorlezen en het extra oefenen van taalvaardigheden buiten de gewone lesuren om.

4. The Artclub / de kunstclub

Op deze manier kunnen je jongeren aanmoedigen om te gaan met diverse problemen/zaken door middel van kunst. Bijvoorbeeld : je kunt een anti-drugs campagne opzetten en door de kunstclub posters laten maken. Of je ontwerpt kerstkaarten, kerstdecoratie of Paastakken door papier maché uit te leggen, te schilderen, etc.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

5. De literatuurclub voor volwassenen

Niet een erg populaire activiteit onder vrijwilligers, maar wel een belangrijke. Je helpt volwassenen door te lezen, literatuur, een betere plaats op de arbeidsmarkt te veroveren in een land waarin 60% van de bevolking maar geletterd is. Er is een syllabus voor beginners en gevorderde, er zijn testen en een certificaat na het succesvol afronden van de cursus. Deze cursus verbetert het gesproken en geschreven Engels en de kennis van wiskunde.

6. Maramba bejaardenhuis

Bejaardenhuizen zijn geen bekend fenomeen in Zambia, vanuit de cultuur blijven ouderen bij hun familie wonen.
Mensen arriveren bij het MOPH (Maramba Old People’s Home) vanuit alle windrichtingen wanneer ze niemand meer hebben die naar ze omkijken of ze bezoeken. Er is te weinig personeel in dit bejaardenhuis, waardoor vrijwilligers helpen bij het schoonmaken, het koken en andere dagelijkse taken. Op deze manier is er ook aandacht voor een spelletje, lezen en andere activiteiten. Dit is een prachtige manier om de situatie en de leefomstandigheden van de bewoners te vergroten.

Public Holidays 2024

Tijdens een Public Holiday ben je vrij. Klik hier voor de Public Holidays in Zambia in 2024.

Hoogtepunten van het sport- en community project

 • Coach enthousiaste en vaak getalenteerde kinderen in sport en spel op hun plaatselijke school
 • Neem deel aan nieuwe projecten, zoals de sport projecten voor meisjes
 • Gebruik je vaardigheden en kennis om de communicatievaardigheden van de plaatselijk coaches te verbeteren
 • Assisteer bij basis sportvaardigheden
 • Help de fysiotherapeut bij het MOPH met de oefeningen voor de bejaarden
 • Help mee met het verbouwen, repareren en schilderen van klinieken en gemeenschapsgebouwen
 • Bezoek de Victoria Watervallen en geniet van de prachtige toeristische activiteiten dat Livingstone te bieden heeft zoals bungee jumping, een helikoptervlucht boven de watervallen, een bezoek aan het Chobe National Park in Botswana en een cruise op de Zambezi rivier
 • Maak internationale vrienden voor het leven

Locatie

Het sport- en community project is gevestigd in Livingstone, Zambia. Slechts 10 kilometer verwijderd van de wereldberoemde Victoria Watervallen. Vanuit Livingstone is het heel makkelijk om naar Botswana, Zimbabwe of de Caprivi strook (Namibië) te reizen.

Eisen

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. De maximum leeftijd is afhankelijk van de lichamelijke fitheid van de vrijwilliger. Ervaring als sportcoach of als trainer is een pré, maar niet vereist. Als je bijvoorbeeld een Cios opleiding volgt is dit heel erg welkom.

Voor het verkrijgen van een visum is het belangrijk dat je een diploma kan overleggen (MBO of een HBO of universitair diploma). Heb je ervaring als vrijwilliger in Nederland of België dan dien je dit zeker te vermelden.

Belangrijk! Mocht je jonger zijn dan 21 jaar dan is een verblijf van max. 4 weken bij dit project mogelijk. Dit heeft te maken met je visum. Meer informatie vind je onder het kopje “visum” bij Landeninformatie Zambia.

Flexibiliteit

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij beiden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een gestructureerd project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

Houdt er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart, wees dus flexibel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een comfortabel en veilige complex, ongeveer 5 minuten wandelen van het centrum van Livingstone, genaamd Victoria Falls Backpackers. Het complex heeft een eetkamer, een bar, een zwembad, een grote tuin en zelfs een klimwand. In dit complex kunnen maximaal 68 vrijwilligers verblijven. Dit zijn vrijwilligers van het medisch-, onderwijs, girl impact, bouw- en sportproject. Mannen en vrouwen slapen in aparte kamers.

Het huis heeft 24 uur per dag beveiliging. Er is een kluis om je kostbare spullen op te bergen (mochten die niet in je eigen locker passen). Je maaltijden worden op het complex bereid door een kok. Op iedere kamer kunnen 4 tot 6 vrijwilligers slapen, op de iets grotere kamers kunnen maximaal 8 personen slapen. Iedere kamer heeft ook weer een kast voor je persoonlijke bezittingen (neem je eigen slot mee!).

Meenemen

Beddengoed is aanwezig, neem wel zelf je handdoeken mee. Een schoonmaakster maakt de kamers schoon, maar je maakt zelf  je bed op. Je ontvangt 2 maal per week schoon beddengoed. Je kan zelf je was verzorgen of laten verzorgen voor USD 4 per was. Het huis ligt op loopafstand van het centrum waar diverse (toilet)spullen kunnen worden gekocht.

Door samen met de projectcoördinator op hetzelfde terrein te verblijven willen we zo veel mogelijk je veiligheid garanderen. Om deze reden is het alleen toegestaan in het vrijwilligershuis te verblijven en niet de nacht door te brengen in de stad of in omliggende dorpen, dit geldt natuurlijk niet bij deelname aan excursies. Belangrijk ook is om een lange broek/shirt met lange mouwen mee te nemen. Tijdens het project word je gevraagd dit te dragen.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Het ontbijt maak je zelf klaar en bestaat uit muesli, toast, thee en koffie. Lunch en het avondeten worden voor je klaargemaakt. Weekenden zijn prima geschikt om de omgeving te verkennen en buitens huis te eten. Je dient in het weekend zelf voor je maaltijden te zorgen.
In deze landelijke omgeving is eten vaak simpel maar voedingsrijk. Laat ons voor vertrek weten als er speciale dieet wensen of allergieën zijn. Er zijn veel restaurants in Livingstone, je vindt hier chinees, Italiaans, sushi, Indisch. Kortom, genoeg plekken om goed te eten.

Hoe er te komen?

Boek een ticket naar Johannesburg en vlieg vanuit Johannesburg door naar Livingstone, dit is de meest makkelijke en snelste manier op te reizen.
Op het vliegveld word je opgewacht door je lokale projectcoördinator die je naar het vrijwilligershuis zal brengen.

PRIJZEN 

2 weken: € 1595

3 weken: € 1845

4 weken: € 2095

5 weken: € 2345

6 weken: € 2595

7 weken: € 2845

8 weken: € 3095

Je betaalt bij dit project geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen. Deelname is max. 12 weken mogelijk. Neem contact met ons op voor de prijs van 9 tot en met 12 weken.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Transfer op maandag
 • Oriëntatie programma
 • Dagelijks transport van- en naar het project
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (niet in het weekend)
 • 24/7 ondersteuning door een projectcoördinator

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Ticket
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Maaltijden in het weekend
 • Was service
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Limonade en alcohol
 • Visum
 • Excursies

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Verblijf bij het sport- en community project in Livingstone, Zambia is mogelijk van 2 tot en met 12 weken (ben je jonger dan 21 jaar dan is dit max. 4 weken).
Hierna kan indien gewenst een ander project van Travelunique geboekt worden in een ander land.

Dit project start op iedere maandag in de maanden juni, juli en augustus. Vertrek bij het Sportproject is als laatste op 26 augustus 2024. De rest van het jaar is het project gesloten.

Aankomst op het vliegveld van Livingstone is op maandag, vertrek is ook op maandag. Heb je hulp nodig bij het boeken van een ticket, neem dan contact met ons op.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

   

   

Mocht je meer foto’s wensen te ontvangen van de accommodatie of van het sport- en community project, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact (AI).

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.