Ergotherapie stage, Zuid-Afrika

Ergotherapie stage, Zuid-Afrika

De stage kort samengevat

 • Plaats: Houtbay, Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie (Houtbay Backpackers)
 • Type project: Ergotherapie stage
 • Duur: 2 – 24  weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal bij de staget: Engels

ALGEMENE INFORMATIE Ergotherapie stage

Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving. Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan.

De ergotherapeut adviseert en traint op zo’n manier zodat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Bij dagelijkse activiteiten kun je denken aan: jezelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, werken, sporten, spelen, etc.

De behandeling kan bestaan uit:

 • Oefenen
 • Leren op een andere manier een activiteit uit te voeren
 • Het inzetten van een hulpmiddel
 • Het aanpassen van een activiteit of de omgeving
 • Geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden

Ergotherapeuten werken in Nederland en Belgie o.a. in:

 • ergotherapiepraktijken
 • ziekenhuizen
 • verpleeghuizen
 • revalidatiecentra
 • psychiatrische instellingen

Bovenstaande informatie vind je op www.ergotherapie.nl

Naast de normale problemen die je als gehandicapte ervaart in je dagelijks leven heb je ook te maken met een sociaal stigma en discriminatie. Dit betekent dat mensen met een handicap (PWD's, dit staat voor People With Disabilities) iedere dag weer voor een grote uitdaging staan. Op vele gebieden het PWD's in Zuid-Afrika niet dezelfde mogelijkheden als mensen zonder handicap. Dit betekent vaak dat ze geen productieve bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap.

Tijdens deze stage werk je mee aan het opstellen van behandelplannen, voer je interventies uit, registeer je iemands vooruitgang en werk je in een multidisciplinair team om holistische zorg te bieden aan mensen met een handicap.

Een stage verschilt van vrijwilligerswerk. Bij een stage wordt verwacht dat je kennis en/of werkervaring meebrengt. Als stagiaire werk je meer op het niveau dat aansluit bij je opleiding en ervaring en doe je relevante werkervaring op je vakgebied op. Van diegene die stage lopen wordt ook een meer verantwoordelijke houding verwacht. En er wordt verwacht dat je je eigen doelen creeert. Tijdens je verblijf zal je worden begeleid door een mentor.

Samen met de lokale partner stel je een werkschema op en doelen die je wenst te bereiken. Je neemt  als stagiaire niet de rol over van betaalde krachten, maar deelt je expertise en leert van de lokale medewerkers. Je hebt een adviserende en ondersteunende rol. 

Je zult stage lopen in een lokaal zorgcentrum dat is opgericht door de Hout Bay gemeenschap, dat sociale activiteiten, voedsel, hulp bij het dagelijks leven en beroepsonderwijs biedt. Het centrum vangt 20 - 30 volwassenen op met een lichamelijke- en/of geestelijke beperking.

Het centrum biedt ondersteuning bij het creeren van een zo zelfstandig mogelijk leven en de mogelijkheid om cliënten te trainen om vaardigheden te leren, zoals naaien om zo economische zelfstandigheid te bereiken. 

HOUTBAY

Houtbay is een voorstad van Kaapstad, gelegen in een vallei aan de Atlantische kust van het Kaapse schiereiland, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van het Central Business District van Kaapstad. Midden in het centrum van Houtbay bevindt zich de sloppenwijk Imizamo Yethu. Hier bevinden zich de projecten.Je kan in het weekend je prima vermaken in Kaapstad en omgeving. Maar Houtbay heeft een breed strand, leuke horeca en genoeg winkels om je te vermaken.

Activiteiten waarbij je betrokken bent:

 • Sociale interactie met de clienten van het centrum en het assisteren bij de dagelijkse activiteiten die met de clienten wordt ondernomen
 • Het centrum ondersteunen (en de clienten) om een inkomen te genereren door middel van het maken van handwerkjes en houtsnijwerk die verkocht kunnen worden in de lokale gemeenschap
 • Assisteren bij de beroepstrainingen en het ontwikkelen van overige vaardigheden
 • Administratief bijhouden van de vorderingen van de clienten
 • Het maken van planningen
 • Meedraaien in de keuken en in de tuin om een voedingsrijke maaltijd te kunnen bereiden
 • Maak contact met de clienten van het centrum door verhalen over thuis te vertellen. Help ze de wereld te ontdekken ondanks hun handicap!

Als vrijwilliger ben je ondersteunend aan de lokale verzorgers en medewerkers. Je assisteert sociaal werkers en verzorgers bij de zorg voor de clienten van het centrum. Belangrijk om te vermelden is dat zij het aanspreekpunt voor de clienten zijn. Je wordt aangemoedigd je kennis en vaardigheden in te zetten, dit gebeurt onder leiding van de lokale projectcoördinator. Je werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn afhankelijk van je opleiding en ervaring.

SCHOOLVAKANTIES EN PUBLIC HOLIDAYS 2023

Tijdens de schoolvakanties kunnen de activiteiten verschillen van bovenstaande omschrijving. Dit omdat de scholen dan zijn gesloten. Er zullen andere activiteiten voor in de plaats komen. Tussen de Terms is is het vakantie.

1e  Term: 1 april – 11 april 2023

2e Term: 24 juni – 17 juli 2023

3e Term: 30 september – 9 oktober 2023

4e Term: eindigt op 15 december 2023, hierna is het zomervakantie

PUBLIC HOLIDAYS 2023

1 januari, 21 maart, 15 april, 18 april, 27 april, 1 mei, 2 mei, 16 juni, 9 augustus, 24 sepember, 16 december, 25 en 26 december 2023. Op deze dagen ben je vrij.

Het project ziet er dan anders uit als het vakantie is, er wordt dan niet gewerkt op scholen. Er wordt dan meer gewerkt bij Holiday Clubs. Tijdens een Public Holiday ben je vrij.

FLEXIBILITEIT

Houd er rekening mee dat projecten kunnen veranderen, dat behoefte van lokale gemeenschappen veranderen en dat projecten hierop aangepast worden. Soms wordt de hulp van vrijwilligers overbodig of wordt er een nieuw project opgestart. Ook kan je de ene dag 8 uur werken en de volgende dag slechts 4 uur, wees dus flexibel

EISEN

De minimum leeftijd voor dit project is 18 jaar. Je dient goed Engels te spreken. Graag ontvangen we voor vertrek een kort Engelstalig CV. Je hebt werkervaring of een opleiding in de gehandicaptenzorg. Of je hebt ervaring met het werken met mensen met een handicap. Voor ieder project van TravelUnique is een Verklaring Omtrent Gedrag een vereist. Deze VOG mag bij aanvang van het project niet ouder zijn dan 6 maanden.

OVERIGE INFORMATIE

Aan het werk gaan in Afrika kan een opwindend avontuur zijn maar soms ook een ontmoedigende onderneming. Wij bieden je de kans om werkervaring in Afrika op te doen, de mensen te leren kennen in een project waarbij op je veiligheid wordt gelet. Er is een projectcoördinator aanwezig die je de gehele periode zal begeleiden. Daarnaast is er bij aankomst een uitgebreide oriëntatietraining dit er voor zal zorgen dat je het meest haalt uit deze uitdaging. Aanpassingsvermogen aan het lokale systeem is een vereiste. Er wordt nauw samengewerkt met plaatselijke hulpverleners en de lokale politieke systemen om er zorg voor de dragen dat een vrijwilliger maximaal profijt heeft van zijn of haar bijdrage.

PRAKTISCHE INFORMATIE 

ACCOMMODATIE

Je verblijft in een comfortabele budgetaccommodatie in Houtbay genaamd Houtbay Backpackers. De accommodatie heeft zeer vriendelijk personeel. Vanuit de accommodatie worden diverse activiteiten en excursies georganiseerd. Vanuit Houtbay Backpackers kan je een heerlijke duik nemen in zee en zit je op loopafstand van winkels en horeca.

MAALTIJDEN

Je ontvangt drie maaltijden per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit yoghurt met muesli en brood. De lunch bestaat uit brood en 's avonds ontvang je een warme maaltijd. Er wordt voor je gekookt, maar men verwacht wel  dat je af en toe meehelpt bij het koken van de maaltijden (en bij het opruimen). Laat vooraf weten of je last van allergieën hebt of dat je speciale dieetwensen wensen hebt.

HOE ER TE KOMEN?

Boek een ticket naar Capetown International. Hier word je opgehaald door een vertegenwoordiger van All Out Africa. Informeer bij ons hoe een zo goed- en goedkoop mogelijk ticket te boeken. Aankomst op de luchthaven in Kaapstad is op maandag.

PRIJZEN 2023

2 weken:€ 1128

3 weken: € 1397

4 weken: € 1574

5 weken: € 1820

6 weken: € 2066

7 weken: € 2313

8 weken: € 2379

9 weken: € 2604

10 weken: € 2828

11 weken: € 3052

12 weken: € 3277

Bij TravelUnique betaal je geen administratie-, inschrijf- of boekingskosten. Ook betaal je niks extra’s bij vertrek in het hoogseizoen.

WAT IS BIJ DE PRIJS INBEGREPEN?

 • Oriëntatie programma
 • Accommodatie
 • Transfer vanaf luchthaven naar Houtbay
 • Drie maaltijden per dag
 • Ondersteuning door een projectcoördinator

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Lokaal transport naar het project
 • Email, internet- en telefoonkosten
 • Eventuele inentingen
 • Limonade en alcohol
 • Excursies in de weekenden
 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

STARTDATA 2023 & 2024 EN AANKOMSTTIJDEN

Verblijf mogelijk van 2 tot en met 24 weken bij dit project. Het project start iedere eerste maandag van de maand. Het is wel eind van het jaar gesloten in verband met de zomervakantie. Aankomst op het vliegveld van Kaapstad is op maandag. Vertrek is ook op maandag.

STARTDATA 2023 & 2024

4 september, 2 oktober en 6 november 2023. In december is het project gesloten.

In 2

DOWNLOADS EN LINKS

Klik hier voor de Engelstalige brochure over dit project

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

FOTOGALERIJ

DISCLAIMER

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner All Out Africa (AOA) en Pixabay. 

Belangrijk! de kinderen op de foto's zijn geen kinderen met een handicap.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.