Fotografie project, Zuid-Afrika

Fotografie project, Zuid-Afrika

Het project kort samengevat

 • Plaats: Phalaborwa, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: vrijwilligersaccommodatie
 • Project: fotografie project inclusief fotografie cursus van 4 dagen
 • Duur: 4 weken (met de mogelijkheid tot verlenging tot max. 12 weken)
 • Leeftijd: minimaal 16 jaar
 • Aantal vrijwilligers: maximaal 14
 • Voertaal bij het project: Engels
 • Kenmerk: goed georganiseerd project in het grootste wildpark van Zuid-Afrika, dit is een 'low risk' malaria gebied
 • Stage: het is ook mogelijk om bij dit project stage te lopen. Klik hier voor de mogelijkheden
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Algemene informatie fotografie project

Dit wildlife fotografie project en natuurbehoudproject biedt een groot scala aan activiteiten. Vrijwilligers starten met een fotografie cursus onder leiding van een professioneel fotograaf om je fotografie vaardigheden te vergroten.

De overige drie weken worden doorgebracht om het fenomenale wildleven in het Krugerpark te fotograferen, met nadruk op 'The Big Five' (de leeuw, de olifant, de neushoorn, de buffel en de jaguar). Daarnaast is er ruimschoots tijd om bezig te zijn met natuurbehoud.

Met je foto's en kennis ondersteun je THAF (The Happy Africa Foundation). Het project heeft een aantal doelen opgesteld om de prachtige natuur in Zuid-Afrika te behouden.

Wat is er bereikt?

Foto's gemaakt door de vrijwilligers hebben geholpen om een foto database op te bouwen over het wildleven in deze omgeving. De foto's zijn gebruikt voor onderwijsdoeleinden, we zijn er van overtuigd dat als je het wildleven en kwetsbare flora wilt beschermen je de lokale bevolking goed dient voor te lichten.

Ook zijn er honderden foto's naar The Green Vision Foundation gegaan om iSimangaliso onder de aandacht van het publiek te brengen. iSimangaliso, geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Al deze foto's hebben een foto database gecreëerd met hierin de soorten en het ecosysteem van deze omgeving met als doel onderwijs gericht op natuurbehoud.

Conservation in Action Programme

Door het 'Conservation in Action Programme', hebben vrijwilligers ook honderden stuks onkruid gewied en afval verwijderd, hierdoor is er nu ruimte voor de natuurlijke leefomgeving van de waterjuffer en andere amfibieën.

Twintig inheemse bomen zijn weer teruggeplaatst in hun natuurlijke leefomgeving. Door deze omgeving schoon te maken en te ontdoen van allerlei afval, is het aantal dieren en vogels aanzienlijk toegenomen, een voorbeeld hiervan is de terugkeer in dit gebied van de zeldzame ijsvogel (de 'kingfisher').

Informatieborden zijn geplaatst in zowel het Engels als het Zulu om zo lokale inwoners te wijzen op het belang van een schone leefomgeving. Bij het krokodil centrum zijn er kostbare data opgeslagen over 215 baby exemplaren, onderdeel van het proces om de krokodil opnieuw uit te zetten in dit gebied. Wilde nesten werden geteld om te zien hoe de populatie zich staande hield in het lage water niveau.

Meer activiteiten 

Vrijwilligers werden betrokken bij het uitzetten van de krokodil in het wild. Ook is er bij de lokale highschool een naschoolse Conservation Club opgericht. Dertig kinderen werden onderwezen over het wildleven en het milieu en hielpen met schoonmaak acties.

Deze kinderen werden door de vrijwilligers mee genomen om het resultaat te zien van natuurbehoudprojecten om ze zo meer begrip met kweken voor ons kwetsbare milieu waarin wij leven en het te behouden voor toekomstige generaties.

Lange termijn doelen fotografie project:

Dit fotografie project heeft een aantal lange termijn doelen, als eerste om bewustwording te creëren en ten tweede om de kwetsbare Afrikaanse leefomgeving te bewaren.

1. Natuurbehoud activiteiten en opleiding

Vrijwilligers worden ingezet in een aantal natuurbehoud initiatieven: 'Conservation in Action', vrijwilligers zullen betrokken worden in een aantal activiteiten om de lokale dorpen terug te brengen in hun natuurlijke staat, bijvoorbeeld door het planten van inheemse bomen, het wieden van onkruid en indien nodig het tellen van de wildstand.

2. 'Conservation Field trips'

Je kan lokale schoolkinderen meenemen op een trip de wildernis in. Zo kunnen de kinderen leren hun leefomgeving te waarderen en zo begrijpen waarom al deze inspanningen tot natuurbehoud plaatsvinden. Ook is het natuurlijk voor deze kinderen een heerlijk dagje uit. Iets wat niet zo heel vaak voorkomt. "Conservation Education", als vrijwilliger zul je de lokale scholen bezoeken om hier een workshop te geven over de redenen en de methoden tot natuurbehoud. Ook zal je de Conservation Club bezoeken en hier iets vertellen over natuurbehoud.

3. Foto van de maand/jaar

Iedere maand zal een jury alle foto's beoordelen en de beste foto van die maand selecteren. De foto van de winnaar van de "Foto van de Maand" zal worden ingelijst en zal komen te hangen in de lodge. Ook zal deze foto verschijnen op de website van African Impact. Aan het eind van het jaar zal dezelfde jury de foto van het jaar kiezen, deze fotograaf zal een prijs ontvangen.

4. Foto database

Samen met de Green Vision Foundation zal er een complete foto database worden opgezet, dit voor onderwijs doeleinden. Het doel is om iSamangaliso te behouden en te documenteren als belangrijk Zuid Afrikaans erfgoed. Als vrijwilliger zul je een bijdrage leveren aan dit doel door foto's te maken van verschillende soorten flora en fauna, foto's van de meer dan 526 verschillende soorten vogels, foto's van lokale natuurbehoud projecten en foto's van het unieke ecosysteem. Tijdens dit project zullen er diverse wandelingen in wildernis plaats vinden evenals verschillende game drives, dit om unieke foto's te kunnen maken!

Wat zeer belangrijk is en blijft om kwetsbaar dier- en plantenleven te beschermen, is om de lokale bevolking bij dit project te betrekken. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan lokale scholen om te onderwijzen hoe kwetsbaar het milieu is dat hen omringt (eventuele geldelijke opbrengsten van foto's worden direct hier aan besteed).

5. Natuurbehoud onderzoek

Fotografen kunnen betrokken worden om onderzoekers te ondersteunen met informatie om dieren te kunnen identificeren en andere interesse research projecten. Dit project biedt je een uitgelezen kans om de meest prachtige dieren in Afrika in hun dagelijkse hoedanigheid te fotograferen, je fotografie kennis te vergroten en bij te dragen aan natuurbehoud.

Hoogtepunten van het fotografie project

 • Verbeter je fotografie vaardigheden tijdens een intensieve cursus verzorgd door ervaren, professionele fotografen
 • Maak foto's van het prachtige wildleven tijdens foto 'gamedrives'
 • Verblijf in het hart van een Big Five wildpark
 • Leer bepaalde flora en fauna te herkennen
 • Help mee een foto database te creëren voor onderwijsdoeleinden
 • Leer de lokale bevolking het belang van natuurbehoud
 • Assisteer bij natuurbehoud activiteiten in het park
 • Bezoek de lokale bevolking
 • Maak vrienden voor het leven

Locatie

Het Krugerpark ligt op ongeveer 5 uur rijden vanaf Johannesburg. Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind. Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen.

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde 'Big Five' het meest bekend: de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. In 2003 telde het park 11.700 Afrikaanse olifanten. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.

Eisen

De minimum leeftijd is 16 jaar. Mocht je minderjarig zijn, dan dienen je ouders een 'parental consent' formulier in te vullen. Hiermee gaan ze akkoord met je deelname aan het project. Maximum leeftijd is afhankelijk van de gezondheid van de vrijwilliger. Je dient een goede conditie te hebben omdat er diverse wandelingen door de wildernis zijn. Denk aan drie uur durende wandelingen over heuvels en ongelijke paden, ook moet er soms gegraven worden tijdens het natuurbehoud gedeelte van het project.

Vereiste ervaring: een enthousiaste hobby fotograaf met interesse in het wildleven. Fotografie kennis is meegenomen maar niet vereist. Dit project is geschikt voor zowel beginende fotografen als voor professionele fotografen.

Je zult geleerd worden je foto's te bewerken met Photoshop/lightroom en een groot deel van je tijd tijdens je verblijf zul je bezig zijn met het bewerken van foto's. Om deze reden is basis computerkennis een vereiste.

Je wordt verzocht je eigen fotografie uitrusting meenemen, een SLR digitale camera met een lens van 18-55 mm, batterij oplader en een 2GB memory card. Ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat een statief en een digitaal opslag apparaat (op zijn minst 4GB flash drive of external drive) ook essentieel zijn om mee te nemen. Daarnaast dien je zelf een laptop mee te nemen.

Belangrijk!

Zorg ervoor dat je op je laptop 'Lightroom' hebt staan. Als je dit programma nog moet downloaden bij aankomst bij het project duurt dit gemiddeld 2 dagen, dit door een trage internetverbinding.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze projectomschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

Praktische informatie

Oriëntatie

Na aankomst zul je na een korte introductie een cursus volgen op het gebied van fotografie, dit is in de prijs inbegrepen.

De korte introductie houdt in:
 • Samenvatting van de doelen van het fotografie project en jouw rol als vrijwilliger
 • Kennismaking met waar je zult verblijven
 • Een korte kennismaking met de overige projecten rondom het Krugerpark
 • Introductie over de Green Vision Foundation en de fotografie database
 • Aansluitend zal de wildleven fotografie cursus worden gegeven door een professioneel fotograaf, winnaar van diverse prijzen.

Accommodatie

Het adres waar je verblijf is: Olifants River Accommodation, Phalaborwa, Greater Kruger Area, 1380, Zuid-Afrika.

Je verblijft in Olifants River Camp in het hart van de Afrikaanse wildernis. Het is een traditionele bushlodge in een BIG 5 reservaat met alle faciliteiten en toebehoren die je nodig hebt voor een comfortabel en authentiek verblijf in Afrika.

Het team heeft een passie voor milieubehoud en dat wordt weerspiegeld in de manier waarop de lodge wordt gerund. Recycling, duurzaam gebruik van hulpbronnen, milieueducatie en het gebruik van lokaal geteelde producten en ethisch verantwoorde ingrediënten zijn allemaal belangrijke aspecten van het leven in Olifants River Camp.

De accommodatie bestaat uit 7 slaapzalen met uitzicht op de rivier de Olifants. Alle kamers hebben airco en badkamers. Er is een zwembad, een vuurplaats buiten waar braais (BBQ's) worden georganisserd. Lounge plekken, evenals een kleine winkel waar je snacks en standaard toiletartikelen kunt kopen.

Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder presentaties over natuurbehoud, filmavonden, documentaires, spelletjesavonden, zonsondergangavonden in de bush, quizavonden en gamedrives.

WiFi is beschikbaar in de hele lodge, maar je bevindt je in de bush, dus het kan traag en onbetrouwbaar zijn. Er zijn keuken-, huishoud-, en onderhoudsteams, evenals on-site projectcoördinatoren die 24 uur per dag, 7 dagen per week zorgen voor je welbevinden.

Maaltijden

Iedere dag ontvang je drie maaltijden in het vrijwilligershuis. Ontbijt wat bestaat uit toast en koffie/thee of uit muesli met yoghurt, je kunt dit zelf pakken. Lunch en diner worden klaargemaakt door een kok. Als je vroeg in de ochtend vertrekt, de beste tijd om goede wildfoto's te maken, zul je een ontbijt/lunch pakket voor onderweg mee krijgen.

Hoe er te komen?

Je dient een vlucht te boeken naar Hoedspruit (Eastgate Airport) in Zuid-Afrika. Je kan het best eerst een vlucht boeken naar Johannesburg. Er zijn dagelijkse meerdere vluchten naar Johannesburg. Vanuit hier boek je een vlucht naar Hoedspruit of je neemt de shuttle bus (duur 6 uur).  Je wordt opgehaald op het vliegveld van Hoedspruit.

Op het vliegveld word je opgewacht door een vertegenwoordiger van African Impact. Het project start op zondag. Vanaf het vliegveld is het nog ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden naar het project. Je terugvlucht kan je ook op zondag boeken.

Internet

Er is WiFi beschikbaar in de lodge. De kosten bedragen ZAR 300 voor een week en ZAR 500 voor een maand. Je dient wel je eigen laptop mee te nemen of te lenen van een andere vrijwilliger.

Prijs 

4 weken: € 3645

5 weken: € 3995

6 weken: € 4345

7 weken: € 4695

8 weken: € 5045

Deelname aan het fotografie project is minimaal 4 weken. Het kan indien gewenst worden verlengd tot 12 weken. Neem contact met ons op voor de prijzen van 9 tot en met 12 weken. Of er volgt deelname aan het Big Five project tot maximaal 12 weken. Je bent dan bij dit project verantwoordelijk voor de fotografie. Ook kan je er voor kiezen om deel te nemen aan een project in Kaapstad of een ander land in Zuidelijk Afrika. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Klik hierhier voor het Big Five project.

Er zijn bij TravelUnique geen boekings- of administratie of reserveringskosten en geen toeslag als je vertrekt in het hoogseizoen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
 • Transport vanaf het vliegveld van Hoedspruit
 • Oriëntatie programma
 • Fotografie cursus
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag
 • Schoonmaakservice gedurende je verblijf
 • Assistentie van de projectcoördinator
Niet bij de prijs inbegrepen
 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Eventueel shuttle bus
 • Limonade en sterke drank
 • Wasservice
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Excursies
Mee te nemen apparatuur
 • Een SLR digitale camera met minimaal een 18 - 55 mm lens plus batterij oplader
 • Externe hard drive (minimaal 100GB)
 • Laptop (met Lightroom software)
 • Aangeraden wordt een tripod mee te nemen

Startdata en aankomsttijden

Het fotografie project kan worden geboekt voor minimaal 4 weken. Het is mogelijk dit te verlenging tot max. 12 weken of aansluitend deel te nemen aan het Big Five project. Je verblijft dan op dezelfde locatie in dezelfde accommodatie. Mocht je hier in interesse hebben neem dan contact met ons op voor de juiste prijs. Je kan natuurlijk aansluitend ook kiezen voor een ander project in Zuid-Afrika of bijvoorbeeld in Zimbabwe, Zambia of Namibië.

De cursus start in 2024 op de volgende data:

21 januari, 18 februari, 17 maart, 14 april, 12 mei, 9 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 29 september, 27 oktober, 24 november en 22 december 2024.

Zie 'hoe er te komen' voor de juiste aankomst- en vertrektijden en de luchthaven waarop je dient aan te komen. Mocht je hier vragen over hebben, dan horen we dat graag. We kunnen je ook helpen bij het boeken van een ticket!

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

   

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze projectinformatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Projecten veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van de projectinformatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner African Impact en van Ilse Schaffers, oud-vrijwilligster.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.