MADAGASKAR/MADAGASCAR
Madagaskar, of op z’n Engels geschreven, Madagascar, is gelegen aan de oostkust van Afrika en heeft één van werelds belangrijkste natuurbehoud prioriteiten; 80% van de plant- en diersoorten worden nergens anders ter wereld gevonden. Op het gebied van flora en fauna zeer rijk, heeft Madagaskar ernstig te lijden onder de gevolgen van het kappen van bossen en de vernietiging van het natuurschoon. Daarnaast leeft 77% van de bevolking van een bedrag van $ 1,25 per dag. Toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon drinkwater is voorbehouden aan een klein deel van de bevolking. De kindersterfte is erg hoog, 1/10 en in de arme zuidelijke regio zelfs 4/10.
Het land
Madagaskar (officieel in het Frans: République de Madagascar, of Madagassisch: Repoblikan ‘i Madagasikara) ligt 400 km ten oosten van Afrika’s oostkust, langs de Straat van Mozambique. Madagaskar is op drie na het grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo. De oppervlakte beslaat 587.041 km2 en Madagaskar is daarmee ongeveer net zo groot als Frankrijk en België samen.
De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo.
Van noord naar zuid is de grootste afstand 1580 km, en van oost naar west is de grootste afstand 579 km. Het hoogste punt van Madagaskar is de Maromokotro, 2876 meter hoog.
Madagaskar wordt ook wel het “rode eiland” genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Door de centrale bergrug die over het eiland loopt kent Madagaskar een zeer afwisselend landschap.
Het noorden
In het noorden ligt het berggebied Montagne d’Ambre met bossen vol met varens, palmen en andere enorme bomen.
Iets meer naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. Het zet zich naar het noorden en zuiden voort met een gemiddelde hoogte van 1500 meter. De oostkust is tropisch vochtig en men vindt hier dan ook de tropische regenwouden.
De zuidwestelijke punt van Madagaskar is een zeer droog woestijngebied met enorme doornhagen.
Tussen het savannelandschap in het noordwesten en het woestijnlandschap in het zuidwesten ligt nog een gebied met een steppelandschap. In het noordwesten heeft de kust vele diepe inhammen, waarvoor vele eilanden liggen.
Behalve in het uiterste noorden en zuiden ligt langs de westkust een 15 tot 110 km brede, vlakke en moerassige kustvlakte.
De grootste rivieren zijn de Manambdo en de Tsiribihina.
De officiële landstalen zijn Frans en Plateaumalagasi. In juli 2011 had Madagaskar 21.926.221 inwoners.
Economie
Madagaskar is een van de armste landen ter wereld, waar bijna 80% van de bevolking van de landbouw leeft. Ook de export bestaat voor 80% uit agrarische producten. De economie groeit erg traag door o.a. corruptie, lage wereldhandelsprijzen, slechte infrastructuur, geïsoleerde ligging, geringe koopkracht van de bevolking en natuurrampen. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking bedraagt op dit moment slechts 780 dollar per jaar. Ongeveer 72% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. In het droge zuiden komt zelfs hongersnood voor.
Wereldbank
In 1998 ontving Madagaskar 800 miljoen dollar uit het buitenland en staat daarmee volgens de Wereldbank als twaalfde op de lijst van “meest geholpen landen” en vijfde op de lijst van “meest afhankelijke landen”. De economische schuld bedroeg in 1999 vijf miljard dollar. De privé- sector groeide in 1998/1999 met tien procent en maakt op dit moment al 20% van het bnp uit. In 1994 groeide de economie met vijf procent en bleef de inflatie beperkt. Toch zal de economie nog harder moeten gaan groeien wil de Madagassische bevolking er dírect van profiteren. Ten opzichte van het buitenland houdt Madagaskar sinds enkele jaren een opendeurpolitiek, dat wil zeggen dat elk land Madagaskar in mag komen om te investeren.
Klimaat en beste reistijd
Het eiland Madagaskar ligt in de Indische Oceaan, voor de kust van Mozambique. Het klimaat is zeer divers en wordt mede beïnvloed door de karakteristieke bergrug die loopt van noord tot zuid. De zuidoostenwinden zorgen het hele jaar door voor veel neerslag aan de oostkant van de bergketen. Daar liggen ook de tropische regenwouden. Het warmst is het van december tot maart (30°C). Het is dan oppassen geblazen voor cyclonen. Aan de westzijde van de bergrug is het een stuk minder nat. Van april tot oktober is het droog en daarmee de beste reisperiode. Het zuidwesten heeft een steppeklimaat. Heet en droog.
Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoost passaat.
November, is de regenrijkste maand, hoewel de oostkust vrijwel het gehele jaar door neerslag heeft. De zomer duurt van november tot maart en het is dan zeer warm met vrij veel regenval. Van april tot oktober duurt het winterseizoen en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind.
Bevolking
Madagaskar telde in juli 2000 15.506.472 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 26 inwoners per km2. In het westen is 2 inwoners per km2 geen uitzondering. De gemiddelde groei van de bevolking bedraagt ongeveer 3% per jaar. Dit betekent dat de bevolking ongeveer één keer per 22 jaar verdubbeld. Dit hoge groeicijfer wordt veroorzaakt door het feit dat de gemiddelde moeder 5,84 kinderen krijgt en gezinnen met meer dan 10 kinderen vrij normaal zijn. De gemiddelde levensverwachting is niet erg hoog, bijna 55 jaar. Bijna 80% van de bevolking woont nog op het platteland; rond 20% woont in de steden. De trek naar de grote steden is echter groot en men verwacht dat in 2015 ongeveer 40% van de bevolking in de steden woont.
Hoofdstad
De hoofdstad Antananarivo heeft op dit moment bijna 1,1 miljoen inwoners. De hele agglomeratie telt ongeveer 3,6 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Toamasina (127.000 inwoners), Fianarantsoa (130.000), Antsirabe (120.000), Mahajanga (101.000) en Antsiranana (100.000).
De Madagassiërs zijn overwegend van Maleis-Indonesische afkomst en in veel mindere mate zijn negroïde en Arabische elementen aanwezig. Ongeveer 1% van de bevolking bestaat uit voornamelijk Fransen, Comorezen, Indiërs, Pakistani en Chinezen. De traditionele Madagassische bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken en niet zozeer op etnische karaktertrekken.
Stammen
Hoewel sommige stammen van duidelijk Aziatische of Afrikaanse afkomst zijn, is de Madagassische bevolking over het algemeen een mix van de volgende stammen:
Antaifasy, Antaimoro, Antaisaka, Antakàrana, Antambohoaka, Antandroy, Antanosy, Bara, Betsileo, Betsimisaraka (op één na de grootste stam van Madagaskar), Bezanozano, Mahafaly, Merina (grootste stam. Naam betekent “zij van de hooglanden”. Van Aziatische afkomst met lichtste huidskleur van Madagaskar. Regio rond hoofdstad Antananarivo. Bevolking is verdeeld in drie kastes: andriana = adel, hova = vrijen, andevo = werkers), Sahalava, Sihanaka, Tanala, Tsimihety en Zafisoro.
De taal
Het Malagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken.
Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken. In het onderwijs wordt ook Franse les gegeven, zeker in het voortgezet onderwijs. Engels wordt eigenlijk alleen gesproken in de hoofdstad en de toeristencentra. Het Malagassische alfabet bestaat uit 21 letters. De C, Q, U, W en X komen niet voor in het alfabet. De laatste jaren worden er ook boeken en kranten in het Malagassisch uitgegeven.
Tijdsverschil
In de zomer is er 1 uur tijdverschil met Nederland en België. In onze winter is het in Madagaskar twee uur later.
Gezondheid
De vaccinatie DTP, Hepatitis A en B worden ten zeerste aangeraden. Wanneer je 7 dagen voor binnenkomst in Madagaskar uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccinatie verplicht. Malaria-profylaxe kan noodzakelijk zijn voor een bezoek aan Madagaskar. Vraag je arts of GGD om voorlichting.
Electriciteit
De standaardvoltage in het gehele land is 220 volt.
Visum
Voor Madagaskar heb je een visum nodig. Dit dien je vooraf te regelen. Dit visum kan je aanschaffen via het consulaat van Madagaskar in Rotterdam, of via de ambassade in Brussel. Een toeristenvisum voor Madagaskar is drie maanden geldig vanaf de afgiftedatum van het visum. Om een visum voor Madagaskar aan te vragen, moet je een aantal gegevens aanleveren bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam of de ambassade in Brussel. Zo moet je onder meer een bewijs van je reis (kopie vluchtschema of uitdraai e-ticket) kunnen overleggen. Je moet je vliegticket dus regelen vóórdat je een visum voor Madagaskar aan kunt vragen. Je paspoort moet minstens tot zes maanden na je vertrek uit Madagaskar geldig zijn.
Eten en drinken
In Madagaskar eet men voornamelijk rijst in combinatie met vlees of vis geserveerd met een pikante groentecurry. De lokale gerechten, zoals ro (kruiden en bladgroente gemengd met rijst) en ravitoto (een stoofpot van vlees en kruiden), zijn heerlijk !
Ook is er volop fruit te krijgen zoals bananen, lychees, mango’s, verschillende citrusvruchten, kokosnoten, avocado’s etc. Het nationale toetje is geflambeerde banaan met rum.
Lokale frisdranken zijn ranonápango of ranovola. Deze drankjes worden gemaakt van het water waarin rijst is gekookt. Madagaskar heeft ook goede lokale bieren. ‘Betsabetsa’ is bier gemaakt van suikerriet. Net als in veel Afrikaanse landen zijn er ook goede wijnen te krijgen. Kraanwater is in Madagaskar niet drinkbaar. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.
Geld
De munteenheid van Madagaskar is de Ariary (MGA). Klik hier voor de actuele koers van de MGA.
In Madagaskar zijn de mogelijkheden om te pinnen beperkt. Ook met een creditcard kun je niet overal terecht. Bij de banken en in de hotels in de hoofdstad wordt doorgaans alleen de Visa Card geaccepteerd. Buiten de hoofdstad zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Banken zijn door de weeks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. Neem voldoende contant geld mee in Euro’s of Amerikaanse Dollars. Je kunt deze ter plaatse bij de banken, in hotels en op de luchthaven wisselen.
Veiligheid
Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.
Meer informatie
- Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
- WikiVoyage: klikhier voor meer informatie over Magaskar
- WikiVoyage: klik hiervoor meer informatie over Antananarivo