TANZANIA
Tanzania grenst in het noorden aan Kenia (769 km) en Uganda (396 km), in het zuiden aan Mozambique (756 km), Malawi (475 km) en Zambia (338 km) en in het westen aan de Democratische Republiek Congo (459 km), Rwanda (217 km) en Burundi (451 km). Tanzania grenst in het oosten in zijn geheel aan de Indische Oceaan en ook de andere grenzen bestaan voor een groot deel uit water: in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi, terwijl de grens met Mozambique gevormd wordt door de rivier de Rovuma.
De totale oppervlakte van Tanzania bedraagt 945.087 km2 en daarmee is Tanzania ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland of net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen. Het is tevens het grootste land van Oost-Afrika. De grootste noord-zuid afstand (Moshi-Songea) bedraagt meer dan 1300 kilometer, de grootste oost-west afstand (Dar es Salaam-Kigoma) bedraagt meer dan 1600 kilometer.
Projecten TravelUnique in Tanzania
Wij bieden zowel in Arusha als in Moshi projecten aan. Beide plaatsen liggen aan de voet van Mount Kilimanjaro. Het is een afstand van ruim 80 kilometer tussen beide plaatsen waar je met de auto ongeveer een uur of 2 over rijdt.
Beide steden liggen in het noorden van Tanzania. De steden trekken vooral veel toeristen, omdat je vanuit hier makkelijk een safari kan maken in een van de nabijgelegen nationale parken. Je kan vanuit beide steden tours maken naar de Serengeti, de Ngorongoro krater en de Kilimanjaro. Arusha is niet echt een mooie stad, je vindt hier een aantal bezienswaardigheden. Zo vind je er een aantal musea, waaronder het National History Museum en het Arusha declaration musem. Daarnaast is het leuk om door het centrum te lopen. Hier zijn ook genoeg souvenirwinkeltjes te vinden. Ook kun je een van de lokale markten bezoeken. Dit geldt eigenlijk ook voor Moshi. Moshi is een kleine, levendige stad op de hellingen van de Mount Kilimanjaro. Deze plaats is ook het centrum van de koffieproductie in Tanzania. Zowel Moshi als Arusha trekt veel vrijwilligers. Welke stad je ook kiest, je hebt bij helder weer een prachtig uitzicht op de Mount Kilimanjaro.
Landschap
Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. Zeer bepalend is de Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die ontstaat in Turkije en via de Dode en de Rode Zee naar Ethiopië loopt en zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. De westelijke arm van de slenk komt via Uganda naar Tanzania; de oostelijke arm komt via Kenia Tanzania binnen. Nadat de armen van de slenk Tanzania verlaten komen ze weer samen in Malawi, en eindigen voor de kust van Mozambique. De totale lengte van de Great Rift Valley bedraagt meer dan 9700 kilometer.
Mount Kilimanjaro
Door het aanwezige vulkanisme is op de grens met Kenia Afrika’s hoogste berg, de vulkaan Kilimanjaro (5895 meter) ontstaan. Tanzania telt nog één werkende (strato)vulkaan in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’. De berg is 2890 meter hoog met uitbarstingen in 1917, 1926, 1940 en 1966-67 en de krater vult zich sinds 1983 met lava. Mount Meru is de op vier na hoogste berg van Afrika.
Tanzania kent verder een vrij smalle kuststrook en een vlak tot licht heuvelachtig centraal plateau met een gemiddelde hoogte van 1200 meter. Het overheersende landschap in Tanzania is de savanne (o.a. in het Serengeti-natuurreservaat); een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en tropisch bos.
Voor meer informatie www.landenweb.nl
Klimaat
Tanzania ligt dicht bij de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat met een gemiddeld verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur van niet meer dan vijf graden. Het kustgebied is bijna het hele jaar door warm en vochtig met temperaturen tussen 22 en 30°C en een luchtvochtigheid tussen 75 en 80%. In bergachtige gebieden, waaronder de Kilimanjaro, het Usambara-gebergte en de noordelijke en zuidelijke hooglanden, kan de temperatuur in de periode mei-augustus tot 12°C zakken. In het bergland komt ook regelmatig nachtvorst voor, en de top van de Kilimanjaro is altijd bedekt met sneeuw en ijs. De warmste tijd van het jaar is over het algemeen oktober tot februari; het koelst is de periode juni tot en met oktober. Op sommige plaatsen in het binnenland kan de temperatuur echter tot meer dan 40°C oplopen.
De neerslaghoeveelheden staan onder invloed van de heersende moessonwinden. Een groot deel van het land heeft twee regentijden: oktober-november met de zogenaamde kleine regens, en maart-mei met de zogenaamde grote regens. De neerslag varieert sterk en is onregelmatig gespreid over het land.
Gemiddeld valt er over het hele land ca. 750 mm per jaar. Er zijn ook gebieden waar meer dan 1250 mm valt, terwijl de droge gebieden, vooral het Centraal Plateau, nog geen 500 mm per jaar halen. Het Centraal Plateau kent ook maar één regenperiode, tussen december en mei.
Taal
Het Swahili wordt vooral in Oost-Afrika gesproken door ca. 50 miljoen mensen in Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. In Tanzania en Kenia is het de officiële landstaal. Voor de meeste mensen die het Swahili beheersen is het echter niet hun moedertaal. Dat is het voor slechts 5 miljoen van de genoemde 50 miljoen sprekers.
Reisdocumenten
Voor reizen naar Tanzania heb je naast een visum en een geldig retourticket een paspoort nodig, dat na aankomst in Tanzania/Zanzibar nog tenminste 6 maanden geldig is. Je kunt ter plaatse op de luchthaven van Kilimanjaro, Dar es Salaam en Zanzibar een visum verkrijgen. De kosten bedragen USD 50 (wijzigingen voorbehouden). Je kunt ook een e-visum aanschaffen. Meer informatie vind je op de website van de Ambassade van Tanzania.
Visum Tanzania
Bij aankomst in Tanzania is het mogelijk om voor drie maanden een visum te verkrijgen. Als vrijwilliger/stagiair is het belangrijk om het juiste visum te verkrijgen! Meestal is dit het "Gewone visum voor humanitaire en liefdadigheidsactiviteiten (A6)" of in sommige gevallen een "Studentenvisum" (C2), die beide $ 50 kosten. Houd er rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verkrijgen van het juiste visum en mogelijk een extra vergoeding van maximaal $ 100 moet betalen bij het immigratiekantoor in Arusha als je het land binnenkomt met het verkeerde visum.
Een visum dat op het vliegveld is gekocht, is meestal 90 dagen geldig, ongeacht de werkelijke verblijfsduur. Om een visum aan te vragen, heb je een uitnodigingsbrief van je project nodig. Deze sturen wij je ongeveer een week voor aankomst.
Wil je langer dan drie maanden in Tanzania verblijven?
Verlenging van een visum is wettelijk niet mogelijk tijdens je verblijf in het land. Voor vrijwilligers die langer dan drie maanden en niet langer dan 6 maanden blijven, is er echter de mogelijkheid om het visum met nog eens drie maanden te verlengen (na de eerste drie maanden) met behulp van het Arusha Immigration Office en de grensimmigratie in Namanga. Vanwege dit iets ingewikkelder proces (maak je geen zorgen, wij regelen alles), bedragen de totale kosten voor de verlenging die door het immigratiekantoor in rekening worden gebracht $ 250.
Geld
De munteenheid van Tanzania is de shilling (TSH). Deze is in Nederland niet verkrijgbaar. Het is verstandig om een creditkaart (geen American Express !) mee te nemen en daarnaast Amerikaanse dollars of euro’s. Let op dat de cash dollars recent zijn, aangezien oude biljetten niet overal worden geaccepteerd (zelfs niet bij banken). Verder zijn kleine coupures verstandig. Biljetten van vijftig en honderd dollar worden vaker vervalst en kunnen niet altijd worden gewisseld. De mogelijkheden om te pinnen zijn beperkt.
Kijk voor de omrekentabel op www.xe.com.
Gezondheid
Voor de benodigde vaccinaties adviseren wij de GGD te raadplegen. Ook kun je contact opnemen met het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl. Als algemene richtlijn geldt dat vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A aanbevolen zijn.
Veiligheid
Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.
Meer informatie
Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
WikiVoyage: klik hier voor meer informatie